De ce iubesc capitalismul

Publicat în Dilema Veche nr. 384 din 23 - 29 iunie 2011
Liderii contextuali de opinie  Textul cu Regele jpeg

● „Fericirea e-un lucru mărunt / E o aripă care vibrează / Fericirea e un lucru mic / Un pitic ce dansează.“ Aşa zice melodia Ţapinarilor. Şi aşa au rezolvat băieţii în trei versuri şi o repetiţie o dilemă fundamentală, dostoievskiană aş zice chiar, a omului modern. Alţii au scris cărţi despre asta şi concluziile sînt vagi. Şi tot citind eu texte lungi şi chinuitoare despre sisteme politice şi economice, despre capitalism şi, mai ales, despre cît de nasol este capitalismul, la un moment dat m-a lovit ideea. Capitalismul e-un lucru mărunt. De aceea îl iubesc: nu îmi promite nici un final grandios, e o sumă de mărunţişuri. Uitaţi teoriile macro, sînt inutile, enervante, stupide. Asta atunci cînd nu sînt (neo)marxiste. Caz în care sînt toate cele anterioare plus o doză de nejustificată infatuare intelectuală (în esenţă, marxismul nu este decît o formă de paranoia, dar cu moaţe). Capitalismul e un lucru mic. n Capitalismul este bicicleta mea. Cînd m-am întors de la Londra cu ideea că îmi trebuie şi aici o bicicletă rabatabilă. Am găsit aici vreo trei modele. Cel mai ieftin era pe la vreo 20 şi ceva de milioane. Să dau atîţia bani pe o bicicletă era total împotriva principiilor mele religioase şi morale. Adică sînt zgîrcit. Îmi stabilesc în cap nişte praguri de preţ şi tot ce depăşeşte suma aia, o iau la modul personal şi mă enervez. Deci, fără bicicletă rabatabilă la Bucureşti. Dar eram sigur, atît de sigur că ceva e în neregulă, că nu se poate în capitalism aşa o lipsă de ofertă pe piaţă. Am zis celor din jur: aştept un an şi o iau ieftin. A trecut puţin mai mult de un an şi am revenit la idee. Deci, apucă-te şi caută iar bicicletă rabatabilă. Ce ziceţi, capitalismul s-a comportat bine?  

● Perfect. Două modele de bicicletă, în jur de 5-7 milioane. Se luptă una chinezească cu una românească. Aia românească se numeşte Metropolis, citesc forumuri pe net, oamenii sînt mulţumiţi de ea. E ieftină, bună, doar puţin mai grea decît aia englezească de costa anul trecut imens şi acum costă la fel. Pînă aici e partea din capitalism care ţine cu mine. Ce poţi spera mai mult decît să-i dai un an termen de graţie ca să vină cu rabatabile ieftine şi el să se execute magistral, ba chiar să afli că cineva s-a gîndit să facă în România aşa ceva?  

● Şi aici vine partea în care intrăm în măruntaiele capitalismului. Deci, fac rost de număr, sun la celebra fabrică de biciclete Metropolis. Răspunde o voce groasă, vreţi bicicletă?, staţi aşa să-l chem pe şefu’. Domn’ Vasileeee? Domnu’ Vasile e amabil. Îmi zice că mi-o trimite prin curier. Dacă o vreau azi, pot veni să o iau, ei sînt în Chitila. Deja suna fabulos: celebrele biciclete Metropolis se produc în Chitila. Trebuia să o văd şi pe asta. La adresă, un gard normal, o curte normală. Domnul Vasile e un ochelarist cu faţă de IT-ist. El îmi şurubăreşte bicicleta şi eu îl trag de limbă cum e cu „fabrica“. Sînt ei doi: el şi vocea groasă. Aduc fiecare piesă micuţă, inclusiv spiţele, şi le montează pe o maşinărie acolo pe loc. Îţi dă la cerere lanternă, husă şi claxon.  n Domnu’ Vasile e capitalismul. Am plecat din Chitila pe bicicleta mea Metropolis şi am avut un sentiment de triumf. Cum am ştiut eu că peste un an domnu’ Vasile îmi va vinde o bicicletă la un sfert de preţ faţă de pretenţiozităţile alea scumpe? Nu am ştiut, dar era logic să se întîmple. Pentru că aşa e capitalismul: o mulţime de domni Vasile care au idei. Şi încă un pic de reclamă pentru domnu’ Vasile din Chitila care meştereşte fabuloasele biciclete Metropolis: merge, e bună, ideală pentru oraş, eu şi cu ea sîntem în etapa de dragoste nebună. 

● Capitalism e atunci cînd firmele mari, birocratice, enervante se pun singure cu botul pe labe. Acum vreo trei ani mi-am luat o jucărie din aia care îţi dă Internetul wireless. Aveam nevoie de ceva parolă de la firma de cablu, ocazie cu care am aflat că făceam ceva oarecum ilegal sau imoral: compania îţi dădea net pentru un computer, pe wireless puteau intra mai multe, deci era greşit. Mi-am pus oricum, dar am reţinut ce era în capul lor: Internetul plătit de tine e al nostru, îl foloseşti cum îţi zicem noi. Recent, m-am mutat. Aceeaşi companie, tot Internet vreau de la ea. Zic că vreau wireless. Sigur că da, vă dăm noi aparatul şi vin băieţii să vi-l monteze. Nu mă pot abţine: dar acum trei ani îmi ziceaţi că nu e voie, acum a intrat în ofertă? Da.  

● Şi tot capitalismul schimbă ceea ce părea etern, imuabil, parte din firea neamului. Cîte plîngeri am auzit despre meşterul român! Despre cum e măgar, nu are manere, despre cum nu îţi spune cît face lucrarea, te duce cu vorba, apoi îţi cere mult şi îţi cere şi de mîncare cît durează operaţiunea. Nu părea că există soluţie. Părea că e o fatalitate naţională, aşa e la noi, ne ziceam resemnaţi. Spiritul neamului a fost bătut de capitalism. Eu i-am găsit: meşterii români care îţi spun de la început cît costă, termină cînd au zis şi nu îţi cer să le dai şi mîncare. La partea cu contract scris şi chitanţă ne mişcăm mai greu, dar lucrăm la ea.  

● Nu înţeleg de ce atîtea plîngeri şi teorii despre consumerism. Asta este forma rafinată şi aparent neutră a paranoiei marxiste anticapitaliste. Premisa primară este că oamenii sînt manipulaţi de nişte forţe obscure, malefice şi atotputernice, descătuşate de capitalism. Nu e nici o manipulare, totul e pe faţă: vrei să cumperi, cumperi, nu vrei, nu cumperi. Dacă eşti destul de prost să-i dai lui Steve Jobs bani pe o chestie care face mai puţine chestii decît altă chestie de trei ori mai ieftină, nu e vina lui Jobs, e vina ta pentru că eşti prost. Faptul că mulţi oameni sînt proşti nu înseamnă că sistemul e de vină, ci doar atît: că ei sînt proşti. E simplu. Am o teorie că de fapt nu scăpăm niciodată din curtea liceului, trebuie să epatăm, să ne simţim bine prin nimicuri epatante. Sîntem retarzi la nivel de curtea şcolii. Apple se bazează pe asta, e genial într-un mod capitalist modul în care Steve Jobs (recomand cartea despre el de la Editura Publica) a făcut din firma sa cea mai mare companie din lume înţelegînd chestia asta: din punct de vedere social, cei mai mulţi oameni nu termină niciodată liceul. 

● În ce mă priveşte, sînt un consumator protestant. Îmi înlocuiesc telefonul numai cînd se strică sau cînd primesc gratis un aparat de generaţie trecută (de la amici care le înlocuiesc pentru că ei trebuie să aibă un model mai nou; nu e clar de ce trebuie). Deci, dacă vă enervează consumerismul, consumaţi mai puţin şi gîndiţi-vă dacă chiar aveţi nevoie de diverse. Recent am primit lecţii de anticonsumerism de la un tip care avea vreo patru gadgeturi inutile prin buzunare. Oameni buni: nu mai daţi vina pe capitalism şi consumerism, asumaţi-vă faptul că uneori sînteţi fraieri! Veţi fi mai mulţumiţi cu voi înşivă.  

● În fine, mai am de enervat pe cîte unii. Îmi plac chiar şi crizele capitalismului. De fapt, îmi place mai mult capitalismul acum, că i-am trăit personal şi o criză. Înainte prea era aşa un marş înainte, unidimensional. Prea era pragmatic, prea erau numai cîştigători. Îi intuiam veleităţile etice, acum le savurez. Cum a zis cineva: criza întoarce bunurile către proprietarii lor legitimi. Sînt unul dintre profitorii crizei: am intrat cu datorii mărunte în ea şi toate preţurile s-au prăbuşit în jurul meu la bunuri de folosinţă îndelungată. Nu vreau să intru în amănunte, zic doar atît: e plăcut, un salt calitativ pe care nu mi l-aş fi permis cu preţurile din 2006-2009, cînd oamenii cumpărau cu banii de speculă. Partea frumoasă a capitalismului de criză este că fiecare răspunde de ce face. Bineînţeles, cu excepţia băncilor salvate pe banii statului şi a statelor salvate pe banii altor state. Caz în care se numeşte că e pervertire a capitalismului, şi nu manifestare a sa.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.
avion f 16 ucrainean jpg
Rușii susțin că avioanele F 16 ucrainene operează de pe baze din țări membre NATO
Deși nu au fost confirmate oficial, informațiile venite dinspre surse pro-Kremlin sugerează că avioanele F-16 ale Ucrainei efectuează misiuni de luptă de pe o bază aeriană NATO din Polonia.
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock
România are resursele de a sprijini Republica Moldova, dacă va exista o criză peste Prut: „Vom fi alături de Chișinău”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că România este pregătită pentru iarnă şi are resursele de a sprijini Republica Moldova, care a intrat în stare de urgență în sectorul energetic.
nicu jpg
Tragedie în muzica românească! A murit Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK
Doliu imens în lumea artistică din România! Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk și unul dintre membrii fondatori ai formației, s-a stins din viață la doar 48 de ani.
Al I Cuza jpg
Rețeta originală de cozonac de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Ce ingrediente se foloseau și cum ieșea preparatul final
Cozonacul, așa cum îl știm astăzi, are rădăcini adânci în istoria culinară românească. Primele rețete scrise apar în cărțile de bucate din Moldova și Țara Românească, documentând deserturi savuroase încă din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
banner laurentiu cazan png
Laurențiu Cazan deține și cetățenie olandeză: „Acolo, dacă te îmbolnăvești de cancer, nu te duci cu șpagă la medic, ca să-ți salveze viața.” De câți bani are nevoie o familie, în România?
Laurențiu Cazan a făcut o paralelă între traiul din Olanda, unde a locuit, și cel din România: „Acolo, nu organizezi teledon ca să-i salvezi omului viața”