Cîteva cărţi de vacanţă

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● Neagu Djuvara, „Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă“ (Humanitas, 2011). Am o rudă la ţară care se trezeşte dimineaţa în weekend să prindă o pastilă de istorie pe care Neagu Djuvara o are la Radio. Un asemenea devotament este binemeritat: omul ştie pur şi simplu să povestească. Acum aflăm şi că ştie să dezbată. Cărticica scoasă recent de Humanitas este o continuare a cărţii sale precedente – Thocomerius-Negru Vodă, un voievod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti (carte reeditată şi ea acum). Nu am recenzat-o la vremea ei pentru că nu am vrut să mă bag într-un domeniu la care nu mă pricep, deşi am găsit argumentaţia lui Neagu Djuvara convingătoare. Cartea a făcut oarecare valuri, iar acum autorul răspunde criticilor, în acest volum separat. Teza principală a cărţii despre Negru Vodă spune că dinastia întemeietoare a Basarabilor era de origine cumană şi probabil catolică, domnii trecînd ulterior la ortodoxie, în urma unui conflict cu regele maghiar. Pe lîngă argumentele ce ţin de numele cumane, de cronici şi, mai puţin, de descoperiri arheologice, Djuvara plasa povestea într-un context comparativ: toate statele întemeiate în epocă în Europa au fost create de dinastii ale migratorilor, chiar dacă aceştia s-au pierdut apoi în masa de băştinaşi. Francii (germanici), ruşii (scandinavi), bulgarii (neam turcic), longobarzii în Italia, vizigoţii în Spania – au creat regate în epocă şi apoi s-au integrat în masa de populaţii romanice sau slave. Mi se pare un argument beton. Pe care nici unul dintre criticii lui Neagu Djuvara nu îl combate. Toţi se leagă de amănunte, unii fac obsesii mărunte. Noi, românii, trebuie să fim puri daci şi romani, preferăm să fim un miracol al istoriei. Cei mai enervanţi sînt criticii cu aere de superioritate – Djuvara nu e un istoric adevărat, s-a apucat să scrie tîrziu, de ce vine ăsta să ne dea lecţii?! Evident, sînt pe lîngă subiect, iar Djuvara îi desfiinţează cu nerv (e plăcut şi la nervi). Pesemne că un doctorat la Sorbona în filozofia istoriei te descalifică să scrii istorie, doar dacă ai fost molie de bibliotecă cîteva decenii  în timpul naţionalismului ceauşist poţi face asta. De pildă, academicianul Răzvan Theodorescu, care ba spune că teza lui Djuvara era deja cunoscută, ba că nu e adevărată. De altfel, nu e singurul care spune că Djuvara nu a descoperit mare brînză, se ştia deja că Ţara Românească a fost întemeiată de cumani. Cum se face că eu nu am învăţat asta la şcoală? Oricum, după reacţia acestor istorici oficioşi, nu cred că se va schimba prea curînd manualul de istorie. 

● Vlad Mixich, Fanaticii. Portretele a zece oameni cu vocaţie (Humanitas, 2011). Vlad Mixich este un ziarist care scrie la HotNews, dar desfide cu graţie mersul istoriei media. Pe Internet trebuie să scrii mult, scurt şi fără mare efort. El scrie mult, lung şi cu mult efort. Aceste zece portrete sînt apărute pe HotNews sau în reviste (Esquire, Decît o revistă). Fanaticii lui Mixich sînt oameni care cred cu tărie în ceea ce fac. Nu sînt sigur că e cel mai potrivit cuvînt acum, într-o epocă în care fanatismul te duce cu gîndul la ce-i mai rău, dar Mixich îşi explică opţiunea într-o introducere specială. Îşi propune să salveze cuvîntul. „Fanaticii“ lui sînt Marcel Iureş, romancierul elveţian Cătălin Dorian Florescu, Toader Paleologu, Mihai Ghyca, Mircea Dinescu, handbalista Cristina Neagu, mimul-filozof-propovăduitor-uşor-psihopat-şi-din-ce-în-ce-mai-puţin-simpatic Dan Puric, Raed Arafat şi Monica Macovei. Mai apare şi un portret colectiv al Institutului „Cantacuzino“. Cu fiecare dintre aceştia (inclusiv cu Institutul), Mixich a petrecut ceva timp, s-a documentat, a pus întrebări. Şi e o plăcere să citeşti. Cu Paleologu merge în campania electorală, cu Florescu se plimbă pe la lansări de cărţi. Portretul cu Dinescu e mai puţin cu Dinescu decît cu ce a făcut poetul la Cetate, în acel port la Dunăre despre care am făcut şi noi la Dilema veche un număr acum cîţiva ani. În ce-l priveşte pe Puric, Mixich încearcă să înţeleagă de ce are succes. N-aş putea spune că reuşeşte sau că-l face pe cititor să înţeleagă. Adună opinii despre Puric, vorbeşte cu Puric – omul doar perorează, e mai degrabă portretul unei dezamăgiri reciproce, am impresia că ziaristul e prea rece pentru actorul obişnuit ca presarii să-i pună întrebări de găină prosternată: „Ia zi, maestre, cum e cu destinul poporului român?“. O surpriză pentru public trebuie să fie Monica Macovei din această carte. Mi se întîmplă să o cunosc şi să ştiu ce om cald şi normal ascunde alura de luptătoare cu fixaţii. Mixich o surprinde bine şi a reuşit să o facă să vorbească şi să fie aşa cum publicul nu cred să o mai fi văzut.

● George Orwell, Cărţi sau ţigări (Polirom, 2011). Cărţulie de articole şi eseuri scrise de Orwell în ultima parte a vieţii. Articolul care dă titlul cărţii este cel mai slab dintre toate şi a fost o eroare ca editorul să aleagă acel titlu. În rest, amintirile sale de cînd era librar sau portretul acid făcut cronicarilor de cărţi (jur că nu mi se potriveşte) fac toţi banii. Eseul „Lichidarea literaturii“ este o critică amărîtă a modului în care stînga a renunţat să apere libertatea de exprimare în URSS şi a oricui critică stînga, în general. În ideea că duşmanii sînt capitaliştii şi nu trebuie să mişcăm în front. Foarte tare şi ironia modului în care amicii URSS apărau toate porcăriile făcute de Stalin, iar după pactul cu Hitler au trebuit să-şi schimbe brusc toate direcţiile de gîndire. Sau procesele staliniste, pînă la această fază aiuritoare: „Printre comuniştii inteligenţi circulă în secret o legendă care spune că, deşi acum guvernul rus este obligat să facă propagandă mincinoasă, să însceneze procese şi aşa mai departe, el înregistrează în secret faptele autentice şi le va publica la un moment dat, în viitor“ (p. 45). Pe asta nu o ştiam. Terifiante experienţele autorului dintr-un spital pentru săraci din Franţa („Cum mor săracii“) sau dintr-o şcoală din Anglia începutului de secol („Anii bucuriei“).

● Tony Judt, Cabana memoriei (Polirom, 2011). Trecînd de la Orwell la Judt realizezi cît de mult s-a schimbat Anglia într-o jumătate de secol. Orwell deplînge brutalitatea şi umilinţa (deşi e convins că nu-i poţi îndopa pe băieţi cu greaca veche, în lipsa pedepselor corporale), Judt deja deplînge răsfăţul educaţiei de stil nou – nu se mai face carte ca pe vremuri. Ca pe vremurile lui Orwell. Judt a murit în 2010 de o boală care mai întîi l-a paralizat complet. Îşi descrie experienţa asta în primul capitol, la modul rece, clinic. Parcă asişti la o poveste despre altcineva, spusă de Judt. Restul cărţii sînt mici fragmente de memorii, dictate de autor din starea în care se afla. Nu e o carte a disperării, dimpotrivă. O carte de rememorare, care te face să gîndeşti optimist: băi, ăsta e o legumă vorbitoare şi uite ce vioi gîndeşte, lasă deprimările şi ieşi din casă! Îl însoţeşti pe Judt prin copilăria sa londoneză, prin tinereţea şaizecistă, prin vîrsta crizei de mijloc (în loc să-şi cumpere maşină scumpă, s-a apucat să înveţe limba cehă şi să-i ajute pe disidenţi, prilej cu care a interacţionat şi cu România). În încheiere, îl laşi pe Judt să viseze un final la cabana elveţiană unde mergea în copilărie. Un adio potrivit!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Imagine WhatsApp 2024 11 17 la 18 26 16 20d296ac jpg
Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret și vor deveni părinți pentru a doua oară. Ipostazele spectaculoase în care au apărut cei doi: „Nu creeed”
Vestea care a rupt gura târgului! Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor și nu numai. Cei doi urmează să devină părinți pentru a doua oară. Cuplul a dat vestea într-un mod ceva mai inedit...mai exact în cel mai nou videoclip al artistului.
ceas Titanic jpeg
A fost vândut ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de oameni de pe Titanic! Suma este fabuloasă
Un ceas de buzunar din aur a fost vândut pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline. Acesta a aparținut căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
CSM a doua infrangere din Liga Campionilor Foto   CSM București jpg
Handbal feminin: Campioana României, învinsă din nou de Ferencvaros
CSM Bucureşti a suferit o nouă înfrângere în fața echipei FTC-Rail Cargo Hungaria. Meciul s-a încheiat cu scorul de 31-28 (17-18), duminică, în Erd Arena, în Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Meteo ploi vreme toamna ploaie FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru săptămâna 18-24 noiembrie. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Vremea se încălzește brusc în zilele următoare, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17 - 19 grade la jumătatea săptămânii viitoare. Începând de miercuri însă, crește posibilitatea de precipitații, potrivit prognozei pentru următoarele zile publicată de ANM.
silviu prigoana jpg
Motivul pentru care Silviu Prigoană nu a avut niciodată prieteni. Ce spunea milionarul în ultimul său interviu: „Dacă îl suni mâine că ai nevoie de un rinichi...”
În ultimul său interviu, Silviu Prigoană a dezvăluit motivul pentru care niciodată nu i-a placut să aibă prieteni. Milionarul spunea că singurii oameni pe care te poți baza întotdeauna sunt părinții și nici măcar soția sau frații nu îți pot fi atât de apropiați.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Rezultatele Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 17 noiembrie
Duminică, 17 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loteria Română a suplimentat cu 500.000 de lei fondul de câştiguri al categoriei I pentru tragerea Loto 6/49.
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Elevii din Focșani cer mutarea orelor în online! Învață în frig de două săptămăni. „Căldura nu este o materie opţională..."
Elevii din Focșani sunt nevoiți să învețe în continuare în frig. Totul din cauză că firma de termoficare a municipiului a intrat în insolvență. În această situație, cei de la Consiliul Elevilor din Vrancea cer mutarea orelor în on-line.
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
Cât costă distracția la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Un pahar de vin fiert sau o porție de mâncare tradițională te vor face să scoți ceva bani din buzunar
Târgul de Crăciun din Craiova și-a deschis porțile vineri și va dura până la 05.01.2025. Cei care vor să se bucure de atmosfera feerică de sărbători trebuie să scoată ceva bani din buzunar, atât pentru mâncare, cât și pentru distracție.
GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.