Ce caută cehu-n Birmania?

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Liderii contextuali de opinie  Textul cu Regele jpeg

● Acum vreo patru luni mă pomenesc cu un e-mail: două doamne, una din Cehia, una din Birmania, vor să se vadă cu mine ca să discutăm despre situaţia din Birmania şi despre ce cred eu că ar trebui să facă România în legătură cu asta. M-am văzut deci cu Wai Hnin şi cu Eva Homolkova. Ca un bun cititor de The Economist, ştiam despre Birmania ce trebuie ştiut: că au o dictatură militară de 60 de ani, că au o eroină în laureata Nobel Aung San Suu Kyi, că regimul militarilor corupţi, proşti şi dictatori rezistă împuşcînd oamenii care mai îndrăznesc să demonstreze din cînd în cînd.  

● Wai Hnin vorbeşte rece, dar ascunde ceva tristeţe. Are un fel de pragmatism care parcă încearcă să canalizeze suferinţa spre acţiune. Este activistă a unei mişcări pentru libertate în Birmania şi cam asta face: încearcă să convingă lume diversă că trebuie să facă ceva. Tatăl său este prizonier politic, condamnat la 60 de ani de puşcărie şi, de fapt, nu ştie dacă mai e în viaţă. 

● Ce nu am ştiut să le spun era poziţia României în legătură cu povestea asta. Ba chiar, le-am zis că nu ne stă în caracter ca stat să ne facem politica externă pe principii morale. Apoi, stînd eu aşa şi gîndindu-mă la întîlnirea respectivă, m-am enervat pe noi, pe România. Că o ţară aşa amărîtă pînă acum 20 de ani, cu cîţiva disidenţi care rezistau prin contacte sporadice cu diplomaţi străini, nu avem nici un respect pentru disidenţa actuală a altora. Dar mi-am vărsat nervii ăştia într-un text din România liberă (publicat în martie, se numeşte „Fibra noastră morală. La Tripoli şi Bruxelles“, pentru cei care chiar au chef de nervii mei). n Şi nu despre nervii mei pe care ţara al cărui patriot sînt vreau să scriu aici. Ci despre altă ţară, ceva mai altfel. Despre Cehia. Cealaltă doamnă, Eva Homolkova, este şi ea extraordinară într-un mod mai puţin dramatic: lucrează pentru un ONG din Cehia, care se ocupă de Birmania, susţinut de guvernul ceh. Ce caută cehii în Birmania? 

● Ajung şi acolo. Deocamdată, vă zic că în 19 iunie a fost ziua de naştere a lui Aung San Suu Kyi, doamna cu Nobel, liderul moral al Birmaniei pentru că a cîştigat alegeri democratice pe care junta le-a anulat. Cu ocazia asta, Centrul Ceh din Bucureşti a proiectat un film despre prizonierii politici de acolo. Filmul e impresionant, dar de nepovestit. Mulţi oameni reali, de un curaj fantastic. Poate fi însă povestită discuţia de după, cu ambasadorul ceh la Bucureşti. 

● Întîmplarea face ca ambasadorul Jiˇrí ˇSitler să fi fost ambasadorul Cehiei în Birmania pînă în 2006. Evident, a fost întrebat ce are Cehia cu Birmania. Răspunsul a fost simplu şi l-am simţit ca pe o palmă morală neintenţionată: pentru Cehia, drepturile omului sînt o chestiune de politică externă, noi am fost ajutaţi de alţii pe timpuri, e timpul să dăm înapoi.  

● L-am rugat pe ambasador să ne dea amănunte. Şi ne-a dat. Cehii au un departament în Ministerul de Externe pentru susţinerea disidenţilor. Pentru că „sîntem o ţară mică, nu le putem face pe toate“, au ales să se concentreze pe trei ţări: Cuba, Belarus şi Birmania. În Birmania, au proiecte mici şi ţintite pe nevoile disidenţilor. Susţin familiile aflate în libertate, fac training-uri media (de pildă, îi învaţă să filmeze şi să scoată imagini din ţară), tipăresc ziare ilegale (prima pagină e ziarul oficial birman, în interior sînt introduse pagini anti-regim), au dat walkie talkie grupurilor etnice din junglă pentru a putea comunica şi fugi de armata care extermină. La cererea celor de acolo, au tradus în birmană diverse texte, inclusiv eseurile lui Havel. Doar cîteva exemple. Amuzantă plîngerea ambasadorului: ei lucrează acolo în proiecte mici, UE e mai birocratică şi cere chitanţe, pe care evident că disidenţii nu le pot da, deci UE tinde să lucreze cu guvernul, bani aruncaţi în vînt. 

● Şi-a amintit de diverşi oameni care apar în film, cum i-a întîlnit, ce au discutat. Aşa cum şi-a amintit şi de o discuţie cu ministrul de Externe birman care l-a asigurat că ţara e în tranziţie, dar are nevoie de timp. De fapt, e din ce în ce mai rău, numărul de prizonieri politici creşte. Amuzant: ministrul birman i-a amintit că în 1968 Birmania a protestat faţă de invazia Cehoslovaciei şi s-a arătat convins că Cehia va protesta faţă de orice intervenţie externă în Birmania. Sigur că da! n După film, am făcut o poză cu toţi cei din sală, fotografie care va ajunge la Aung San Suu Kyi alături de poze similare din alte capitale unde a fost aniversată. Nu mai insist, mă enervează cehii ăştia, trebuie să fie ei mereu mai speciali! 

● Închei reproducînd o scrisoare pe care CRPE a semnat-o alături de alte organizaţii din Europa de Est, veţi înţelege de acolo contextul: „Daw Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei democratice din Birmania, îşi va sărbători cea de-a 66-a aniversare în 19 iunie. Noi, ONG-urile care am subscris acestei petiţii, sîntem extrem de încîntate că, spre deosebire de cum s-a întîmplat de cele mai multe ori în ultimii 20 de ani, Suu Kyi îşi va celebra ziua de naştere în libertate, fără a mai fi în arest la domiciliu. Dar faptul că Aung San Suu Kyi a fost eliberată nu aduce, din nefericire, o îmbunătăţire a situaţiei democratice şi a drepturilor omului în Birmania. Ea a fost eliberată de junta militară birmană după încheierea unui termen de pedeapsă acordat injust şi într-un moment strategic în care eliberarea a venit pentru a distrage atenţia de la manipularea alegerilor. Aceste alegeri au fost condamnate de comunitatea internaţională, inclusiv Uniunea Europeană, ca nefiind libere, corecte ori deschise tuturor. Noul guvern ales nu a adus nici o schimbare reală în direcţia democratizării. A rămas fidel modelului autoritar de guvernare al juntei militare anterioare. Armata birmană acţionează încă împotriva minorităţilor etnice, iar poliţia continuă să persecute oponenţii politici ai guvernului. Noi, ONG-urile care am subscris acestei petiţii, vrem să folosim această oportunitate pentru a sărbători ziua de naştere a lui Aung San Suu Kyi şi pentru a atrage atenţia atît publicului larg cît şi politicienilor din ţara noastră asupra faptului că, în ciuda schimbării democratice pe care o afişează guvernul, în închisorile birmane continuă să fie încă închişi peste 2000 de prizonieri politici. Aceşti oameni au fost condamnaţi şi stau în închisori de zeci de ani doar pentru că au îndrăznit să îşi exprime opiniile cu privire la situaţia economică şi politică a Birmaniei. Îndemnăm organizaţiile internaţionale, în special UE şi ONU, să exercite presiune asupra noului guvern birman pentru a: 1) Elibera toţi prizonierii politici; 2) Opri ostilităţile împotriva minorităţilor etnice şi a susţinătorilor democraţiei; şi 3) De a se angaja în discuţii constructive cu liderii opoziţiei. Îi urăm lui Daw Aung San Suu Kyi, pe care o considerăm reprezentativă pentru aspiraţiile birmane la libertate, mulţi ani şi o asigurăm de sprijinul nostru. Sperăm că anul viitor Daw Aug San Suu Kyi nu îşi va celebra ziua de naştere singură, ci înconjurată de colegii de disidenţă eliberaţi din detenţia injustă.“ Semnează: Centrul Birmanez Ceh; Centrul de Studii Est-Europene (Lituania); Reţeaua FOND (România), Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (Polonia); Institutul Lech Walesa (Polonia); OSI (Estonia); Oameni în Impas (Cehia); Oameni în Pericol (Slovacia); Solidaritatea Birmană Poloneză; Centrul Român de Politici Europene.

● Pentru cine are nevoie să priceapă la ce ajută semnele de solidaritate pe oamenii care se luptă cu dictaturile, lectură obligatorie: jurnalul Monicăi Lovinescu. A scos Humanitas anul trecut o ediţie comprimată, într-un singur volum.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.