Ce caută cehu-n Birmania?

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Liderii contextuali de opinie  Textul cu Regele jpeg

● Acum vreo patru luni mă pomenesc cu un e-mail: două doamne, una din Cehia, una din Birmania, vor să se vadă cu mine ca să discutăm despre situaţia din Birmania şi despre ce cred eu că ar trebui să facă România în legătură cu asta. M-am văzut deci cu Wai Hnin şi cu Eva Homolkova. Ca un bun cititor de The Economist, ştiam despre Birmania ce trebuie ştiut: că au o dictatură militară de 60 de ani, că au o eroină în laureata Nobel Aung San Suu Kyi, că regimul militarilor corupţi, proşti şi dictatori rezistă împuşcînd oamenii care mai îndrăznesc să demonstreze din cînd în cînd.  

● Wai Hnin vorbeşte rece, dar ascunde ceva tristeţe. Are un fel de pragmatism care parcă încearcă să canalizeze suferinţa spre acţiune. Este activistă a unei mişcări pentru libertate în Birmania şi cam asta face: încearcă să convingă lume diversă că trebuie să facă ceva. Tatăl său este prizonier politic, condamnat la 60 de ani de puşcărie şi, de fapt, nu ştie dacă mai e în viaţă. 

● Ce nu am ştiut să le spun era poziţia României în legătură cu povestea asta. Ba chiar, le-am zis că nu ne stă în caracter ca stat să ne facem politica externă pe principii morale. Apoi, stînd eu aşa şi gîndindu-mă la întîlnirea respectivă, m-am enervat pe noi, pe România. Că o ţară aşa amărîtă pînă acum 20 de ani, cu cîţiva disidenţi care rezistau prin contacte sporadice cu diplomaţi străini, nu avem nici un respect pentru disidenţa actuală a altora. Dar mi-am vărsat nervii ăştia într-un text din România liberă (publicat în martie, se numeşte „Fibra noastră morală. La Tripoli şi Bruxelles“, pentru cei care chiar au chef de nervii mei). n Şi nu despre nervii mei pe care ţara al cărui patriot sînt vreau să scriu aici. Ci despre altă ţară, ceva mai altfel. Despre Cehia. Cealaltă doamnă, Eva Homolkova, este şi ea extraordinară într-un mod mai puţin dramatic: lucrează pentru un ONG din Cehia, care se ocupă de Birmania, susţinut de guvernul ceh. Ce caută cehii în Birmania? 

● Ajung şi acolo. Deocamdată, vă zic că în 19 iunie a fost ziua de naştere a lui Aung San Suu Kyi, doamna cu Nobel, liderul moral al Birmaniei pentru că a cîştigat alegeri democratice pe care junta le-a anulat. Cu ocazia asta, Centrul Ceh din Bucureşti a proiectat un film despre prizonierii politici de acolo. Filmul e impresionant, dar de nepovestit. Mulţi oameni reali, de un curaj fantastic. Poate fi însă povestită discuţia de după, cu ambasadorul ceh la Bucureşti. 

● Întîmplarea face ca ambasadorul Jiˇrí ˇSitler să fi fost ambasadorul Cehiei în Birmania pînă în 2006. Evident, a fost întrebat ce are Cehia cu Birmania. Răspunsul a fost simplu şi l-am simţit ca pe o palmă morală neintenţionată: pentru Cehia, drepturile omului sînt o chestiune de politică externă, noi am fost ajutaţi de alţii pe timpuri, e timpul să dăm înapoi.  

● L-am rugat pe ambasador să ne dea amănunte. Şi ne-a dat. Cehii au un departament în Ministerul de Externe pentru susţinerea disidenţilor. Pentru că „sîntem o ţară mică, nu le putem face pe toate“, au ales să se concentreze pe trei ţări: Cuba, Belarus şi Birmania. În Birmania, au proiecte mici şi ţintite pe nevoile disidenţilor. Susţin familiile aflate în libertate, fac training-uri media (de pildă, îi învaţă să filmeze şi să scoată imagini din ţară), tipăresc ziare ilegale (prima pagină e ziarul oficial birman, în interior sînt introduse pagini anti-regim), au dat walkie talkie grupurilor etnice din junglă pentru a putea comunica şi fugi de armata care extermină. La cererea celor de acolo, au tradus în birmană diverse texte, inclusiv eseurile lui Havel. Doar cîteva exemple. Amuzantă plîngerea ambasadorului: ei lucrează acolo în proiecte mici, UE e mai birocratică şi cere chitanţe, pe care evident că disidenţii nu le pot da, deci UE tinde să lucreze cu guvernul, bani aruncaţi în vînt. 

● Şi-a amintit de diverşi oameni care apar în film, cum i-a întîlnit, ce au discutat. Aşa cum şi-a amintit şi de o discuţie cu ministrul de Externe birman care l-a asigurat că ţara e în tranziţie, dar are nevoie de timp. De fapt, e din ce în ce mai rău, numărul de prizonieri politici creşte. Amuzant: ministrul birman i-a amintit că în 1968 Birmania a protestat faţă de invazia Cehoslovaciei şi s-a arătat convins că Cehia va protesta faţă de orice intervenţie externă în Birmania. Sigur că da! n După film, am făcut o poză cu toţi cei din sală, fotografie care va ajunge la Aung San Suu Kyi alături de poze similare din alte capitale unde a fost aniversată. Nu mai insist, mă enervează cehii ăştia, trebuie să fie ei mereu mai speciali! 

● Închei reproducînd o scrisoare pe care CRPE a semnat-o alături de alte organizaţii din Europa de Est, veţi înţelege de acolo contextul: „Daw Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei democratice din Birmania, îşi va sărbători cea de-a 66-a aniversare în 19 iunie. Noi, ONG-urile care am subscris acestei petiţii, sîntem extrem de încîntate că, spre deosebire de cum s-a întîmplat de cele mai multe ori în ultimii 20 de ani, Suu Kyi îşi va celebra ziua de naştere în libertate, fără a mai fi în arest la domiciliu. Dar faptul că Aung San Suu Kyi a fost eliberată nu aduce, din nefericire, o îmbunătăţire a situaţiei democratice şi a drepturilor omului în Birmania. Ea a fost eliberată de junta militară birmană după încheierea unui termen de pedeapsă acordat injust şi într-un moment strategic în care eliberarea a venit pentru a distrage atenţia de la manipularea alegerilor. Aceste alegeri au fost condamnate de comunitatea internaţională, inclusiv Uniunea Europeană, ca nefiind libere, corecte ori deschise tuturor. Noul guvern ales nu a adus nici o schimbare reală în direcţia democratizării. A rămas fidel modelului autoritar de guvernare al juntei militare anterioare. Armata birmană acţionează încă împotriva minorităţilor etnice, iar poliţia continuă să persecute oponenţii politici ai guvernului. Noi, ONG-urile care am subscris acestei petiţii, vrem să folosim această oportunitate pentru a sărbători ziua de naştere a lui Aung San Suu Kyi şi pentru a atrage atenţia atît publicului larg cît şi politicienilor din ţara noastră asupra faptului că, în ciuda schimbării democratice pe care o afişează guvernul, în închisorile birmane continuă să fie încă închişi peste 2000 de prizonieri politici. Aceşti oameni au fost condamnaţi şi stau în închisori de zeci de ani doar pentru că au îndrăznit să îşi exprime opiniile cu privire la situaţia economică şi politică a Birmaniei. Îndemnăm organizaţiile internaţionale, în special UE şi ONU, să exercite presiune asupra noului guvern birman pentru a: 1) Elibera toţi prizonierii politici; 2) Opri ostilităţile împotriva minorităţilor etnice şi a susţinătorilor democraţiei; şi 3) De a se angaja în discuţii constructive cu liderii opoziţiei. Îi urăm lui Daw Aung San Suu Kyi, pe care o considerăm reprezentativă pentru aspiraţiile birmane la libertate, mulţi ani şi o asigurăm de sprijinul nostru. Sperăm că anul viitor Daw Aug San Suu Kyi nu îşi va celebra ziua de naştere singură, ci înconjurată de colegii de disidenţă eliberaţi din detenţia injustă.“ Semnează: Centrul Birmanez Ceh; Centrul de Studii Est-Europene (Lituania); Reţeaua FOND (România), Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (Polonia); Institutul Lech Walesa (Polonia); OSI (Estonia); Oameni în Impas (Cehia); Oameni în Pericol (Slovacia); Solidaritatea Birmană Poloneză; Centrul Român de Politici Europene.

● Pentru cine are nevoie să priceapă la ce ajută semnele de solidaritate pe oamenii care se luptă cu dictaturile, lectură obligatorie: jurnalul Monicăi Lovinescu. A scos Humanitas anul trecut o ediţie comprimată, într-un singur volum.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic