Ce caută cehu-n Birmania?

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Liderii contextuali de opinie  Textul cu Regele jpeg

● Acum vreo patru luni mă pomenesc cu un e-mail: două doamne, una din Cehia, una din Birmania, vor să se vadă cu mine ca să discutăm despre situaţia din Birmania şi despre ce cred eu că ar trebui să facă România în legătură cu asta. M-am văzut deci cu Wai Hnin şi cu Eva Homolkova. Ca un bun cititor de The Economist, ştiam despre Birmania ce trebuie ştiut: că au o dictatură militară de 60 de ani, că au o eroină în laureata Nobel Aung San Suu Kyi, că regimul militarilor corupţi, proşti şi dictatori rezistă împuşcînd oamenii care mai îndrăznesc să demonstreze din cînd în cînd.  

● Wai Hnin vorbeşte rece, dar ascunde ceva tristeţe. Are un fel de pragmatism care parcă încearcă să canalizeze suferinţa spre acţiune. Este activistă a unei mişcări pentru libertate în Birmania şi cam asta face: încearcă să convingă lume diversă că trebuie să facă ceva. Tatăl său este prizonier politic, condamnat la 60 de ani de puşcărie şi, de fapt, nu ştie dacă mai e în viaţă. 

● Ce nu am ştiut să le spun era poziţia României în legătură cu povestea asta. Ba chiar, le-am zis că nu ne stă în caracter ca stat să ne facem politica externă pe principii morale. Apoi, stînd eu aşa şi gîndindu-mă la întîlnirea respectivă, m-am enervat pe noi, pe România. Că o ţară aşa amărîtă pînă acum 20 de ani, cu cîţiva disidenţi care rezistau prin contacte sporadice cu diplomaţi străini, nu avem nici un respect pentru disidenţa actuală a altora. Dar mi-am vărsat nervii ăştia într-un text din România liberă (publicat în martie, se numeşte „Fibra noastră morală. La Tripoli şi Bruxelles“, pentru cei care chiar au chef de nervii mei). n Şi nu despre nervii mei pe care ţara al cărui patriot sînt vreau să scriu aici. Ci despre altă ţară, ceva mai altfel. Despre Cehia. Cealaltă doamnă, Eva Homolkova, este şi ea extraordinară într-un mod mai puţin dramatic: lucrează pentru un ONG din Cehia, care se ocupă de Birmania, susţinut de guvernul ceh. Ce caută cehii în Birmania? 

● Ajung şi acolo. Deocamdată, vă zic că în 19 iunie a fost ziua de naştere a lui Aung San Suu Kyi, doamna cu Nobel, liderul moral al Birmaniei pentru că a cîştigat alegeri democratice pe care junta le-a anulat. Cu ocazia asta, Centrul Ceh din Bucureşti a proiectat un film despre prizonierii politici de acolo. Filmul e impresionant, dar de nepovestit. Mulţi oameni reali, de un curaj fantastic. Poate fi însă povestită discuţia de după, cu ambasadorul ceh la Bucureşti. 

● Întîmplarea face ca ambasadorul Jiˇrí ˇSitler să fi fost ambasadorul Cehiei în Birmania pînă în 2006. Evident, a fost întrebat ce are Cehia cu Birmania. Răspunsul a fost simplu şi l-am simţit ca pe o palmă morală neintenţionată: pentru Cehia, drepturile omului sînt o chestiune de politică externă, noi am fost ajutaţi de alţii pe timpuri, e timpul să dăm înapoi.  

● L-am rugat pe ambasador să ne dea amănunte. Şi ne-a dat. Cehii au un departament în Ministerul de Externe pentru susţinerea disidenţilor. Pentru că „sîntem o ţară mică, nu le putem face pe toate“, au ales să se concentreze pe trei ţări: Cuba, Belarus şi Birmania. În Birmania, au proiecte mici şi ţintite pe nevoile disidenţilor. Susţin familiile aflate în libertate, fac training-uri media (de pildă, îi învaţă să filmeze şi să scoată imagini din ţară), tipăresc ziare ilegale (prima pagină e ziarul oficial birman, în interior sînt introduse pagini anti-regim), au dat walkie talkie grupurilor etnice din junglă pentru a putea comunica şi fugi de armata care extermină. La cererea celor de acolo, au tradus în birmană diverse texte, inclusiv eseurile lui Havel. Doar cîteva exemple. Amuzantă plîngerea ambasadorului: ei lucrează acolo în proiecte mici, UE e mai birocratică şi cere chitanţe, pe care evident că disidenţii nu le pot da, deci UE tinde să lucreze cu guvernul, bani aruncaţi în vînt. 

● Şi-a amintit de diverşi oameni care apar în film, cum i-a întîlnit, ce au discutat. Aşa cum şi-a amintit şi de o discuţie cu ministrul de Externe birman care l-a asigurat că ţara e în tranziţie, dar are nevoie de timp. De fapt, e din ce în ce mai rău, numărul de prizonieri politici creşte. Amuzant: ministrul birman i-a amintit că în 1968 Birmania a protestat faţă de invazia Cehoslovaciei şi s-a arătat convins că Cehia va protesta faţă de orice intervenţie externă în Birmania. Sigur că da! n După film, am făcut o poză cu toţi cei din sală, fotografie care va ajunge la Aung San Suu Kyi alături de poze similare din alte capitale unde a fost aniversată. Nu mai insist, mă enervează cehii ăştia, trebuie să fie ei mereu mai speciali! 

● Închei reproducînd o scrisoare pe care CRPE a semnat-o alături de alte organizaţii din Europa de Est, veţi înţelege de acolo contextul: „Daw Aung San Suu Kyi, liderul opoziţiei democratice din Birmania, îşi va sărbători cea de-a 66-a aniversare în 19 iunie. Noi, ONG-urile care am subscris acestei petiţii, sîntem extrem de încîntate că, spre deosebire de cum s-a întîmplat de cele mai multe ori în ultimii 20 de ani, Suu Kyi îşi va celebra ziua de naştere în libertate, fără a mai fi în arest la domiciliu. Dar faptul că Aung San Suu Kyi a fost eliberată nu aduce, din nefericire, o îmbunătăţire a situaţiei democratice şi a drepturilor omului în Birmania. Ea a fost eliberată de junta militară birmană după încheierea unui termen de pedeapsă acordat injust şi într-un moment strategic în care eliberarea a venit pentru a distrage atenţia de la manipularea alegerilor. Aceste alegeri au fost condamnate de comunitatea internaţională, inclusiv Uniunea Europeană, ca nefiind libere, corecte ori deschise tuturor. Noul guvern ales nu a adus nici o schimbare reală în direcţia democratizării. A rămas fidel modelului autoritar de guvernare al juntei militare anterioare. Armata birmană acţionează încă împotriva minorităţilor etnice, iar poliţia continuă să persecute oponenţii politici ai guvernului. Noi, ONG-urile care am subscris acestei petiţii, vrem să folosim această oportunitate pentru a sărbători ziua de naştere a lui Aung San Suu Kyi şi pentru a atrage atenţia atît publicului larg cît şi politicienilor din ţara noastră asupra faptului că, în ciuda schimbării democratice pe care o afişează guvernul, în închisorile birmane continuă să fie încă închişi peste 2000 de prizonieri politici. Aceşti oameni au fost condamnaţi şi stau în închisori de zeci de ani doar pentru că au îndrăznit să îşi exprime opiniile cu privire la situaţia economică şi politică a Birmaniei. Îndemnăm organizaţiile internaţionale, în special UE şi ONU, să exercite presiune asupra noului guvern birman pentru a: 1) Elibera toţi prizonierii politici; 2) Opri ostilităţile împotriva minorităţilor etnice şi a susţinătorilor democraţiei; şi 3) De a se angaja în discuţii constructive cu liderii opoziţiei. Îi urăm lui Daw Aung San Suu Kyi, pe care o considerăm reprezentativă pentru aspiraţiile birmane la libertate, mulţi ani şi o asigurăm de sprijinul nostru. Sperăm că anul viitor Daw Aug San Suu Kyi nu îşi va celebra ziua de naştere singură, ci înconjurată de colegii de disidenţă eliberaţi din detenţia injustă.“ Semnează: Centrul Birmanez Ceh; Centrul de Studii Est-Europene (Lituania); Reţeaua FOND (România), Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului (Polonia); Institutul Lech Walesa (Polonia); OSI (Estonia); Oameni în Impas (Cehia); Oameni în Pericol (Slovacia); Solidaritatea Birmană Poloneză; Centrul Român de Politici Europene.

● Pentru cine are nevoie să priceapă la ce ajută semnele de solidaritate pe oamenii care se luptă cu dictaturile, lectură obligatorie: jurnalul Monicăi Lovinescu. A scos Humanitas anul trecut o ediţie comprimată, într-un singur volum.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.