Care vreţi să-l luaţi de bărbat pe Nicuşor Dan?

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● Pe măsură ce se apropiau alegerile locale, trăiam cu impresia că în mediul online nu sînt de fapt alegeri locale, ci un referendum despre Nicuşor Dan. Ca unul dintre susţinătorii declaraţi ai lui, mi s-a părut normal să zic şi să scriu asta: anume că îl susţin pe Nicuşor Dan. Dacă cineva susţine pe altcineva, foarte bine, să o zică. Dar să te agăţi de ce zic unii despre Nicuşor Dan şi să faci lungi dezbateri pe tema asta – a fost jenant, căutaţi definiţia lui „trolling“ pe net.

● Nicuşor Dan trebuia judecat faţă de ceilalţi candidaţi şi decis ca atare. E mai bun decît ceilalţi? Va duce politicile de urbanism spre locuire şi relaxare şi le va scoate din zona aglomeraţie/maşini/autostrăzi, acolo unde s-au blocat mental majoritatea politicienilor (şi a publicului de fapt)? Astea erau întrebările relevante. În schimb, mulţi s-au comportat de parcă întrebarea de bază era: vrei de bunăvoie şi nesilită de nimeni, o, tu, virgino, să-l iei de bărbat pe Nicuşor Dan şi el să aibă grijă de virginitatea ta pînă la adînci bătrîneţi? Au dat deci în boala miresei care caută perfecţiunea. Că de ce Nicuşor s-a întors în ţară să muncească pe bani puţini, e nebun? Dar ONG-ul lui din ce trăieşte? Dar ce a scris Nicuşor în anul 2000 despre homosexuali în revista Dilema? Dar de ce nu are Nicuşor o poziţie despre gazele de şist? De ce e Nicuşor prea de dreapta, de ce e un neoliberal împuţit? De ce ţine clasa de mijloc cu Nicuşor, fir-aţi ai naibii de mic burgheji, lasă că vine ea revoluţia şi vă radem? Dar de ce e Nicuşor socialist şi vrea case sociale? (ceilalţi sonaţi, de peste drum) Dar de ce nu are Nicuşor bască? Cum ziceam, dezbaterea e despre fiecare şi despre scrînteala proprie: dacă tot au crezut că sînt întrebaţi, oamenii au devenit miresuci, au dat din gene şi au zis că nu e destul de perfect pentru virginitatea personală.

● Să luăm ca studiu de caz poziţia lui Remus Cernea. După mulţi ani de idealism, Remus Cernea a trecut la un Realpolitik crunt, motiv pentru care partidul lui s-a spart, oamenii strînşi în jurul lui Claudiu Crăciun (cel din Piaţa Universităţii) au plecat. Remus Cernea spune că partidul e acum în alianţa USL, iar Cernea este consilier al premierului Ponta. Foarte bine. Publicul său de pe Facebook (apreciabil ca număr) îi sare din cînd în cînd în cap şi îl face trădător. El răspunde calm: pentru a ajunge să ne punem în practică ideile, trebuie să avem poziţii de decizie, intrarea mea în guvern ne dă această şansă (nu chiar în guvern, fie vorba între noi). Foarte bine, aplaud realismul lui Remus Cernea. Mie îmi plac oamenii care au un plan şi ştiu ce trebuie făcut – că te judecă Facebook-ul sau nu, astea sînt alegeri particulare ale fiecăruia. Dar cu cîteva zile înainte de alegeri, Cernea publică un editorial în care spune pe scurt: îmi este simpatic Nicuşor Dan, salut apariţia lui, dar am citit că în 2000 a trimis la Dilema un articol homofob inacceptabil, faptul că acum spune că şi-a schimbat poziţia nu e destul, trebuie să spună pe larg ce crede despre drepturile minorităţilor sexuale şi să vină cu mine la Gay Parade, altfel e un nasol homofob. Am parafrazat astfel un articol foarte lung, cititorii îl pot găsi pe VoxPublica. Bon, Remus Cernea are o opinie despre problema drepturilor pentru homosexuali. Foarte bine. Problema e că sare repede cu eticheta de homofob. Poziţia din 2000 a lui Dan era contra manifestărilor publice, ceea ce nu îl face homofob. Dar acesta e un amănunt. Fondul este următorul: Remus Cernea este în guvern alături de o alianţă USL care are o poziţie mult mai conservatoare faţă de chestiunea homosexualilor decît are acum Nicuşor Dan, de fapt poziţia mainstream acum în USL e ce zicea Nicuşor Dan în anul 2000. Să amintesc ce spuneau despre homosexuali Marian Vanghelie (candidat USL, alianţă din care face parte partidul lui Remus Cernea) sau Ion Iliescu (preşedintele de onoare al PSD, forţa motrice a USL, alianţa din care...)? Adică, sari repede să-l faci pe Dan homofob şi să-l chemi la Gay Parade, că altfel îi arăţi tu lui, dar nu te deranjează homofobia evidentă din alianţa în care te-ai băgat? De ce nu-i iei de mînecă pe Iliescu şi Vanghelie să meargă cu tine la Gay Parade..., te apucă perfecţionismul numai în cazul lui Dan, doar nu cu el guvernezi, ci cu USL, nu?

● Nu aş vrea ca acest articol ironic să umbrească lecţia de bază a poveştii cu Nicuşor Dan: a ieşit, oameni buni. A fost foarte bine. Faptul că virginicele de mai sus şi altele au sărit atît de mult în sus arată că Nicuşor Dan a fost singurul punct de interes real pentru campania asta. L-am susţinut de la bun început, cu mult înainte ca bulgărele online să se rostogolească. Cînd am scris scrisoarea de susţinere (în numele CRPE ca organizaţie), am avut acea panică a camerei goale pe care o trăiesc uneori în activitatea mea de agitator civic (sau numiţi-mă cum vreţi): dacă vorbesc unei camere goale? Dacă va fi un fîs, dacă ia 600 de voturi? A fost mult mai bine, dincolo de aşteptări. M-am temut să o zic apăsat ca să nu demobilizez lumea: asta a fost o campanie ca să arătăm că existăm. Dar ce, aveaţi îndoieli că existaţi? – aşa ne întreabă Vlad Mixich într-un text emoţionant pe HotNews („Autoportret cu primari penali, nicuşori dani şi mama“). Da, Vlad, eu aveam. Am nevoie din cînd în cînd să ştiu că nu vorbesc unei camere goale.

● Închei citînd un fragment din ce a scris Răzvan Lalu pe contributors.ro imediat după închiderea urnelor: „Azi s-au dat aproximativ cincizeci de mii de voturi unui proiect de civilizaţie. Este un fenomen cu totul nou, nemaivăzut la noi: a vota nu pentru o ideologie, nu pentru sau împotriva unei persoane, nu în speranţa unor cîştiguri sau avantaje, ci pentru o opţiune de civilizaţie. La 10 iunie 2012 s-a petrecut un fapt memorabil: o parte semnificativă a unei comunităţi româneşti s-a exprimat oficial în favoarea unui alt mod de viaţă (…) Aderenţii acestui proiect au ştiut că există şanse minime ca Nicuşor Dan să cîştige Primăria şi totuşi au votat pentru el, nu dintr-un puseu iraţional sau din snobism, ci pentru a da expresie unei opţiuni de civilizaţie, care pînă acum nu s-a exprimat la noi niciodată atît de limpede şi pregnant. Votul de azi pentru Nicuşor Dan a fost un recensămînt civic şi civilizaţional: au fost număraţi cei care îşi doresc altceva decît avem parte de 22 de ani. De aceea, priorităţile româneşti sînt de ordin civilizaţional, şi nu doctrinar: singura ieşire o constituie realizarea unui model concret, european, de civilizaţie“. Mai departe Lalu îndeamnă echipa Nicuşor Dan să facă un proiect politic naţional. Asta e mai complicat. Va urma dezbaterea: Nicuşor Dan e de stînga sau de dreapta? Şi primul divorţ. Apoi schisme mai mici. Dar aşa e în politică. Pînă atunci, să ne bucurăm de ce avem: existăm în grup, sîntem ca pinguinii care se înghesuie pe banchiză ca să se apere de crivăţ. La noi e cald. 

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

Foto: L. Muntean

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Profesoara tipa la elev FOTO Shutterstock
Învățătoare din București, înregistrată țipând la elevi: „Analfabetă! Ești varză! Școală îți trebuie, nu înot!”
Mama unui copil de la Școala nr. 79 din București o acuză pe învățătoare că își umilește și jignește constant elevii. Aceasta a adunat și înregistrări audio în care dascălul ridică tonul la copii și îi face „analfabeți” sau „mincinoși”.
politist local
„Cel mai zelos“ polițist local din România, reținut. Dădea amenzi pentru fapte inventate
Un polițist local din Dumbrăvița, județul Timiș (una dintre cele mai bogate comune din România), a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat că a aplicat zeci de amenzi pentru fapte inventate.
bai ocna3 jpg
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, în probe tehnologice. Stațiunea balneară a fost construită cu 7 milioane de euro VIDEO
Complexul Balnear de la Ocna Mureș, investiție în valoare de circa 7 milioane de euro, a intrat în etapa de final a investiției. Constructorul a demarat procedura probelor tehnologice.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.