Care vreţi să-l luaţi de bărbat pe Nicuşor Dan?

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Victime, procurori şi idioţi morali jpeg

● Pe măsură ce se apropiau alegerile locale, trăiam cu impresia că în mediul online nu sînt de fapt alegeri locale, ci un referendum despre Nicuşor Dan. Ca unul dintre susţinătorii declaraţi ai lui, mi s-a părut normal să zic şi să scriu asta: anume că îl susţin pe Nicuşor Dan. Dacă cineva susţine pe altcineva, foarte bine, să o zică. Dar să te agăţi de ce zic unii despre Nicuşor Dan şi să faci lungi dezbateri pe tema asta – a fost jenant, căutaţi definiţia lui „trolling“ pe net.

● Nicuşor Dan trebuia judecat faţă de ceilalţi candidaţi şi decis ca atare. E mai bun decît ceilalţi? Va duce politicile de urbanism spre locuire şi relaxare şi le va scoate din zona aglomeraţie/maşini/autostrăzi, acolo unde s-au blocat mental majoritatea politicienilor (şi a publicului de fapt)? Astea erau întrebările relevante. În schimb, mulţi s-au comportat de parcă întrebarea de bază era: vrei de bunăvoie şi nesilită de nimeni, o, tu, virgino, să-l iei de bărbat pe Nicuşor Dan şi el să aibă grijă de virginitatea ta pînă la adînci bătrîneţi? Au dat deci în boala miresei care caută perfecţiunea. Că de ce Nicuşor s-a întors în ţară să muncească pe bani puţini, e nebun? Dar ONG-ul lui din ce trăieşte? Dar ce a scris Nicuşor în anul 2000 despre homosexuali în revista Dilema? Dar de ce nu are Nicuşor o poziţie despre gazele de şist? De ce e Nicuşor prea de dreapta, de ce e un neoliberal împuţit? De ce ţine clasa de mijloc cu Nicuşor, fir-aţi ai naibii de mic burgheji, lasă că vine ea revoluţia şi vă radem? Dar de ce e Nicuşor socialist şi vrea case sociale? (ceilalţi sonaţi, de peste drum) Dar de ce nu are Nicuşor bască? Cum ziceam, dezbaterea e despre fiecare şi despre scrînteala proprie: dacă tot au crezut că sînt întrebaţi, oamenii au devenit miresuci, au dat din gene şi au zis că nu e destul de perfect pentru virginitatea personală.

● Să luăm ca studiu de caz poziţia lui Remus Cernea. După mulţi ani de idealism, Remus Cernea a trecut la un Realpolitik crunt, motiv pentru care partidul lui s-a spart, oamenii strînşi în jurul lui Claudiu Crăciun (cel din Piaţa Universităţii) au plecat. Remus Cernea spune că partidul e acum în alianţa USL, iar Cernea este consilier al premierului Ponta. Foarte bine. Publicul său de pe Facebook (apreciabil ca număr) îi sare din cînd în cînd în cap şi îl face trădător. El răspunde calm: pentru a ajunge să ne punem în practică ideile, trebuie să avem poziţii de decizie, intrarea mea în guvern ne dă această şansă (nu chiar în guvern, fie vorba între noi). Foarte bine, aplaud realismul lui Remus Cernea. Mie îmi plac oamenii care au un plan şi ştiu ce trebuie făcut – că te judecă Facebook-ul sau nu, astea sînt alegeri particulare ale fiecăruia. Dar cu cîteva zile înainte de alegeri, Cernea publică un editorial în care spune pe scurt: îmi este simpatic Nicuşor Dan, salut apariţia lui, dar am citit că în 2000 a trimis la Dilema un articol homofob inacceptabil, faptul că acum spune că şi-a schimbat poziţia nu e destul, trebuie să spună pe larg ce crede despre drepturile minorităţilor sexuale şi să vină cu mine la Gay Parade, altfel e un nasol homofob. Am parafrazat astfel un articol foarte lung, cititorii îl pot găsi pe VoxPublica. Bon, Remus Cernea are o opinie despre problema drepturilor pentru homosexuali. Foarte bine. Problema e că sare repede cu eticheta de homofob. Poziţia din 2000 a lui Dan era contra manifestărilor publice, ceea ce nu îl face homofob. Dar acesta e un amănunt. Fondul este următorul: Remus Cernea este în guvern alături de o alianţă USL care are o poziţie mult mai conservatoare faţă de chestiunea homosexualilor decît are acum Nicuşor Dan, de fapt poziţia mainstream acum în USL e ce zicea Nicuşor Dan în anul 2000. Să amintesc ce spuneau despre homosexuali Marian Vanghelie (candidat USL, alianţă din care face parte partidul lui Remus Cernea) sau Ion Iliescu (preşedintele de onoare al PSD, forţa motrice a USL, alianţa din care...)? Adică, sari repede să-l faci pe Dan homofob şi să-l chemi la Gay Parade, că altfel îi arăţi tu lui, dar nu te deranjează homofobia evidentă din alianţa în care te-ai băgat? De ce nu-i iei de mînecă pe Iliescu şi Vanghelie să meargă cu tine la Gay Parade..., te apucă perfecţionismul numai în cazul lui Dan, doar nu cu el guvernezi, ci cu USL, nu?

● Nu aş vrea ca acest articol ironic să umbrească lecţia de bază a poveştii cu Nicuşor Dan: a ieşit, oameni buni. A fost foarte bine. Faptul că virginicele de mai sus şi altele au sărit atît de mult în sus arată că Nicuşor Dan a fost singurul punct de interes real pentru campania asta. L-am susţinut de la bun început, cu mult înainte ca bulgărele online să se rostogolească. Cînd am scris scrisoarea de susţinere (în numele CRPE ca organizaţie), am avut acea panică a camerei goale pe care o trăiesc uneori în activitatea mea de agitator civic (sau numiţi-mă cum vreţi): dacă vorbesc unei camere goale? Dacă va fi un fîs, dacă ia 600 de voturi? A fost mult mai bine, dincolo de aşteptări. M-am temut să o zic apăsat ca să nu demobilizez lumea: asta a fost o campanie ca să arătăm că existăm. Dar ce, aveaţi îndoieli că existaţi? – aşa ne întreabă Vlad Mixich într-un text emoţionant pe HotNews („Autoportret cu primari penali, nicuşori dani şi mama“). Da, Vlad, eu aveam. Am nevoie din cînd în cînd să ştiu că nu vorbesc unei camere goale.

● Închei citînd un fragment din ce a scris Răzvan Lalu pe contributors.ro imediat după închiderea urnelor: „Azi s-au dat aproximativ cincizeci de mii de voturi unui proiect de civilizaţie. Este un fenomen cu totul nou, nemaivăzut la noi: a vota nu pentru o ideologie, nu pentru sau împotriva unei persoane, nu în speranţa unor cîştiguri sau avantaje, ci pentru o opţiune de civilizaţie. La 10 iunie 2012 s-a petrecut un fapt memorabil: o parte semnificativă a unei comunităţi româneşti s-a exprimat oficial în favoarea unui alt mod de viaţă (…) Aderenţii acestui proiect au ştiut că există şanse minime ca Nicuşor Dan să cîştige Primăria şi totuşi au votat pentru el, nu dintr-un puseu iraţional sau din snobism, ci pentru a da expresie unei opţiuni de civilizaţie, care pînă acum nu s-a exprimat la noi niciodată atît de limpede şi pregnant. Votul de azi pentru Nicuşor Dan a fost un recensămînt civic şi civilizaţional: au fost număraţi cei care îşi doresc altceva decît avem parte de 22 de ani. De aceea, priorităţile româneşti sînt de ordin civilizaţional, şi nu doctrinar: singura ieşire o constituie realizarea unui model concret, european, de civilizaţie“. Mai departe Lalu îndeamnă echipa Nicuşor Dan să facă un proiect politic naţional. Asta e mai complicat. Va urma dezbaterea: Nicuşor Dan e de stînga sau de dreapta? Şi primul divorţ. Apoi schisme mai mici. Dar aşa e în politică. Pînă atunci, să ne bucurăm de ce avem: existăm în grup, sîntem ca pinguinii care se înghesuie pe banchiză ca să se apere de crivăţ. La noi e cald. 

http://www.facebook.com/Cristian.Ghinea.CRPE 

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.