„Bucureştenii şi-au pierdut relaţia emoţională cu oraşul“ - interviu cu Teodor FROLU

Publicat în Dilema Veche nr. 579 din 19-25 martie 2015
„Bucureştenii şi au pierdut relaţia emoţională cu oraşul“   interviu cu Teodor FROLU jpeg

Este arhitect şi conduce de 20 de ani DC Communication. Teodor Frolu crede că formula „Micul Paris“ i se potriveşte Bucureştiului nu pentru că are cîteva clădiri monumentale asemănătoare cu cele din Paris, ci pentru că are o „scară umană foarte plăcută“. Aşa încît se implică, de ani buni, în proiecte de dezvoltare urbană pentru Bucureşti.

De unde provine, în activitatea dvs., combinaţia între arhitectură şi comunicare?

Dacă vrei să fii un arhitect bun, trebuie să înţelegi lumea şi să interacţionezi cu cei din jurul tău. Am oscilat între a fi un organizator de evenimente şi a mă ocupa de partea „clasică“ a arhitecturii, adică a desena şi a gîndi în forme. Din această dorinţă de interacţiune decurge şi implicarea mea în proiecte. Cetăţeni sîntem cu toţii, dar e nevoie de o parte activă care să observe, să se implice şi să încerce să şi schimbe ceva. De obicei, cînd spui că faci comunicare şi PR, te gîndeşti la o persoană care ştie să îmbrace totul în cuvinte frumoase, să ambaleze frumos, dar ambalajul să nu conţină mare lucru. Arhitectura de calitate înseamnă un conţinut foarte valoros căruia trebuie să-i găseşti un ambalaj pe măsură. Secretul nostru în ceea ce am făcut timp de 20 de ani în comunicare este că ne-a interesat în primul rînd conţinutul. Cînd ai un conţinut de valoare, este uşor să-l comunici. Se face o confuzie între „imagine“, partea de faţadă, şi comunicarea de substanţă, comunicarea valoroasă şi utilă unui grup căruia i te adresezi. Poate nu e întîmplător faptul că noi, DC Communication, am asistat Comisia Europeană timp de 16 ani, din 1995, în procesul de comunicare. Această colaborare ne-a „virusat“ cumva: pentru a putea comunica, a trebuit mai întîi să înţelegem noi ce anume doreşte Comisia Europeană de la România. Sigur, uneori limbajul CE este birocratic, dar obiectivele şi politicile sînt foarte logice.

Despre CE se spune că adesea nu e un bun comunicator şi că foloseşte excesiv un limbaj birocratic. V-a fost greu să „traduceţi“ acest limbaj pe înţelesul oamenilor?

Nu este greu, dacă dai deoparte limbajul care se referă la regulamente şi concepte şi încerci să înţelegi ce aduce valoros pentru societate. Problema Comisiei este că se ocupă de foarte multe lucruri şi are beneficiari de foarte multe categorii. Apare astfel o avalanşă de informaţii; societăţii româneşti i-a fost destul de greu să „traducă“ această mare cantitate de informaţie. Dar e clar că s-a produs o evoluţie. Dacă s-a schimbat ceva semnificativ în România, se datorează în primul rînd Comisiei Europene. Cred sincer asta. În zona de urbanism şi de dezvoltare a oraşului, de exemplu, am auzit mulţi oameni spunînd „trebuie să trecem şi noi prin greşelile pe care le-au făcut şi alţii, e o evoluţie normală“. De ce? De pildă, în problema traficului: se spune că toate capitalele europene au trecut prin „libertatea de a avea maşină personală“. Dar de ce trebuie să reluăm greşelile lor de acum 30 de ani? Marele avantaj al apartenenţei la Uniunea Europeană este că ai acces oricînd, foarte uşor, la experienţă, la know-how şi, mai ales, la bani care ţi se oferă tocmai pentru a nu face aceleaşi greşeli pe care le-au făcut alţii.

Aţi propus diverse proiecte pentru dezvoltarea Bucureştiului. De ce aţi simţit nevoia să vă implicaţi în astfel de activităţi?

Nici unul nu a fost proiectul meu. Eu doar am încercat să coagulez nişte concepte şi nişte studii. Experienţa mea personală mă face să am, poate, o viziune diferită de a unui arhitect care e practicant în viaţa de zi cu zi. Eu am fost implicat în nişte proiecte de reabilitare urbană şi ca arhitect, şi în calitate de client sau investitor. Asta m-a făcut să înţeleg altfel modul în care funcţionează oraşul. Uneori am nişte opinii care vin în oarecare conflict cu ale unor organizaţii care, altfel, sînt benefice pentru oraş, pentru că pun pe masă nişte soluţii despre care altminteri nu s-ar discuta în spaţiul public. Noi încă dezbatem ce e important şi valoros pentru Bucureşti. La nivel european, se vorbeşte despre diversitatea culturală, şi tocmai acesta este avantajul competitiv al Uniunii Europene faţă de restul lumii. Pe de altă parte, vedem un Bucureşti care renunţă prea uşor la identitatea sa pentru nişte construcţii fără identitate.

Ce e, de fapt, valoros pentru Bucureşti? Care sînt mărcile identităţii sale, care sînt simbolurile?

Are, vrînd-nevrînd, un simbol foarte puternic: Casa Poporului. Dar e un simbol al vremurilor trecute, chiar dacă azi avem sediul Parlamentului acolo. După 25 de ani, Parlamentul – simbolul democraţiei în România – se simte bine într-o clădire care are un zid de jur împrejur şi o zonă de protecţie de sute de metri. Aşa ceva nu mai vezi, probabil, decît în Coreea de Nord. Asta spune ceva despre felul în care se raportează o instituţie esenţială la cetăţeni. Susţinem de ani de zile desfiinţarea zidului şi transformarea zonei de protecţie în spaţiu public: va fi un cîştig economic pentru zona aceea, nu doar un cîştig de imagine. În mintea noastră, zona centrală a Bucureştiului începe de la Dîmboviţa spre nord. Tot ce e dincolo de Dîmboviţa – Casa Poporului, Bulevardul Naţiunilor Unite – e zonă fără viaţă, în 25 de ani nu a reuşit să atragă investiţii şi public. Acest lucru nu e întîmplător. E efectul rupturii provocate de această pată neagră – Casa Poporului plus Bulevardul Unirii. Piaţa Unirii e cel mai circulat nod din Bucureşti, e cea mai mare densitate de trafic acolo. Alături, Bulevardul Unirii e pustiu, iar magazinele de la parterul blocurilor au tot falimentat în timp, din lipsă de clienţi. De ce? Pentru că e o anomalie şi o greşeală a felului în care se interconectează cele două zone.

La urma urmei, de ce e atît de greu să dărîmi un zid?

Din lipsă de viziune. Noi am încercat, prin proiectele noastre, să punem în dezbatere publică nişte propuneri care să rezolve această zonă. Le-am comunicat astfel încît să putem interacţiona şi modela acea zonă. Acesta e, de fapt, modelul actual de dezvoltare urbană. S-a constatat că planificarea urbană modernă proiectată şi desenată la planşetă funcţionează foarte prost din punct de vedere economic, prin comparaţie cu oraşele dezvoltate organic, pe cale naturală. Din această cauză, în ultimii 20 de ani s-au schimbat foarte mult metodele cu care se lucrează în proiectarea oraşelor. Din acest motiv, centrele vechi au devenit punctul de atracţie şi de interes al oraşelor europene. La noi, paradoxal, am redus centrul la zece străzi, cînd, de fapt, trama urbană care dă identitate Bucureştiului este mai mare: o zonă dintre Parcul Carol şi Piaţa Victoriei, dintre Grădina Botanică şi Calea Moşilor. Zona a fost foarte afectată de demolări, dar putem reface unele lucruri.

Dintre reperele istorice ale Capitalei, nu avem nişte simboluri cu care să ne mîndrim?

Avem, dar le pierdem printre degete. De exemplu, parcurile Cişmigiu şi Carol, care sînt monumente istorice. În loc să le administrăm, punem gărduleţe şi panseluţe, aşa că încet-încet pierdem caracterul lor istoric. Zona Grădina Icoanei e superbă, pentru că e un ansamblu de străduţe, case şi grădini cu o anumită identitate. Dar cînd vine un dezvoltator şi ocupă toată parcela cu un P+4, afectează calitatea şi valoarea tuturor proprietăţilor din jur. Acelaşi lucru îl vedem în Cotroceni sau în jurul Parcului Carol, care este o zonă foarte interesantă. Sau Piaţa Victoriei, care astăzi este o mare intersecţie şi atît. În oraş, nu are nici o valoare: e doar piaţa din faţa Guvernului. Dar valoarea acelei pieţe este dată de triunghiul muzeelor: Muzeul „Antipa“, Muzeul Ţăranului şi Muzeul de Geologie. În mintea noastră, nu le percepem ca fiind împreună. Dar cei care le-au făcut nu le-au pus întîmplător împreună, pentru că ele dau filonul identitar al culturii tradiţionale româneşti, bazată pe natură şi pe relief. La nivel de oraş, acolo ar trebui creat un pol dedicat identităţii naţionale.

Se vorbeşte mult despre traficul din Bucureşti. Există un conflict între pietoni, automobilişti şi biciclişti?

Pietonul şi cel care stă în maşină nu sînt două persoane diferite – într-un procent foarte mare, se suprapun. Sînt, desigur şi „fundamentalişti“ ai mersului pe jos, şi „fundamentalişti“ ai volanului. E un conflict, dar pentru a-l dezamorsa nu trebuie reinventată roata – au găsit alţii soluţiile, acum 30 de ani. Va fi o problemă continuă în oraş: într-o mare aglomerare de oameni, tot timpul apar probleme pentru a face să funcţioneze oraşul. Trebuie însă ca pentru fiecare categorie să fie dedicat un spaţiu şi să se găsească un compromis între acele spaţii. De exemplu, multă lume spune „îmi parchez maşina pe trotuar pentru că nu sînt parcări“. Putem explica foarte simplu: la cele un milion de maşini care circulă în Bucureşti, dacă faci o parcare subterană cît tot centrul, tot nu vor fi locuri suficiente. Deci acesta nu poate fi un argument. Trebuie să apară o alternativă la maşina personală – transport public de calitate ori bicicletă. Pînă şi în Copenhaga a durat vreo 20 de ani ca să-i scoată pe danezi din maşină şi să-i pună pe bicicletă, nu s-a întîmplat nimic peste noapte. E o mare victorie că pe Calea Victoriei a apărut pista pentru biciclete. N-ar fi fost o mare victorie transformarea ei în zonă pietonală, aşa cum s-a cerut uneori. E o greşeală şi închiderea totală pentru maşini a centrului istoric. Aşa cum ai nevoie de zone pietonale şi de vad comercial, ai nevoie şi de sîngele care înseamnă traficul, care îţi dă acces peste tot. Zona Lipscăniei şi străzile din jur reprezintă un pol unde se strînge foarte multă lume, dar are loc o depopulare, nu interesează pe nimeni decît parterul şi etajul I. Au apărut baruri şi restaurante, dar e un grad mare de falimente şi închideri în fiecare an. Din punct de vedere economic, ceva nu funcţionează bine acolo. Aşa s-a întîmplat şi în Amsterdam cu 20 de ani în urmă, cînd într-un anumit cartier au apărut numai cluburi şi restaurante, ceea ce a depopulat zona de birouri şi locuinţe, a atras alte genuri de servicii (care sînt înfloritoare şi la noi în Centrul Istoric sub numele de masaj şi escortă). La un moment dat, au trebuit să intre cu buldozerul, căci era un pericol public. Pentru Centrul Istoric de la noi a existat un masterplan bine făcut de o firmă britanică, dar n-a fost respectat.

Ce vi se pare cel mai important, astăzi, pentru dezvoltarea Bucureştiului?

E nevoie de cîteva proiecte nu foarte mari, care să-i facă pe bucureşteni să se reconecteze la oraş. E dramatic, după părerea mea, faptul că bucureştenii şi-au pierdut relaţia emoţională cu oraşul. Dacă reuşim să facem cîteva proiecte prin care să reconectăm cetăţeanul la oraş, cetăţeanul va deveni mai activ şi va simţi că implicarea lui e necesară şi utilă. Dacă ar face acest exerciţiu, administraţia ar avea numai de cîştigat.

Foto: E. Enea

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.