Vizite prin vecini (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Vizite prin vecini (II) jpeg

Mi-au trebuit o anchetă de o lună şi ajutorul a patru prieteni ca să pot continua identificarea caselor de pe strada numită odinioară a Cometei (din care comuniştii au făcut „Căderea Bastiliei“, după ce, cîţiva ani, se chemase „Lord Thomson de Cardington“ în amintirea acelui ofiţer britanic drag Marthei Bibescu, care a murit ca ministru al Aerului într-un groaznic accident aviatic). Casele pe care le căutam erau de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi, din fericire, n-au pierit încă. Numai că, din cauza renumerotării, au fost greu de regăsit. 

Planul de acum un secol indică şapte proprietăţi diferite de la nr. 46 la nr. 34, dintre care două la nr. 36 şi una alături, nr. 38, aparţinuseră lui Vasile I. Protopopescu, membru în consiliul municipal din 1866. În 1890, numerele 26-30 figurează sub numele lui Ion Protopopescu, probabil fiul acelui Vasile. La nr. 32, pe planul din 1911, se găseşte Nae Voinescu. Toate casele menţionate au dispărut, înlocuite de construcţii mai noi. Aceea care ne interesează, fiindcă s-a păstrat, purta atunci nr. 34. 

Numărînd porţile de la actualul nr. 34, fost 46, unde este casa Ştefănescu-Priboi, ajungem la nr. 18 pe care-l recunoaştem ca fostul nr. 34: de altfel, cele două seamănă, fiind fără îndoială de aceeaşi vîrstă şi clădite după acelaşi model, cu intrarea orientată spre sud, încadrată de doi pilaştri, cu un fronton deasupra şi trei trepte care coboară în curte. Între trotuar şi casă, sub ferestrele faţadei, este o mică grădină în care florile şi iarba au crescut năvalnic. În 1891, proprietar era Constantin Zenide, iar între 1895 şi 1911 Ecaterina Zenide, desigur văduva lui. Despre o Maria Zenide ştim că era profesoară de pian în anii 1885-1908 şi că locuia în str. Dionisie, 56. Din aceeaşi generaţie, Mihail Zenide, licenţiat în Drept, membru civil pe lîngă tribunalul comercial Ilfov în 1875, era procuror la Curtea de Apel în 1881-1883. Avea convingeri politice ferme, pe care le-a declarat demisionînd împreună cu mai mulţi colegi magistraţi, în semn de protest faţă de falsificarea alegerilor la Colegiul II Ilfov, încheiate cu insuccesul candidaturii liberale. Familia venea de la Tîrgovişte, unde, în 1896, Nicolae Zenide avea o casă în Mahalaua Grecilor. Moşia de la Teţcoi-Mătăsaru (Dîmboviţa) o dobîndise probabil prin căsătoria lui cu Florica Ştirbulescu Trestianu. Numele Zenidis fiind foarte rar, se presupune că originea mai depărtată ar fi din sudul Mării Negre sau din Asia Mică. Trecerea de la Tîrgovişte la Bucureşti a fost însoţită de ascensiune pe scara socială. Pe strada care înainta de la Piaţa Romană spre nord, în direcţia în care se dezvolta oraşul, familia Zenide ia în stăpînire o parcelă pe care-şi va construi casa, între altele deţinute de Protopopeşti, aceia avînd deja o poziţie consolidată. În comerţ? Doamna care a făcut carieră în educaţia feminină dovedeşte un nivel de cultură Belle Epoque. Livada din spatele casei creează un peisaj cehovian. Peste gard se întindea vastul teren pe care Louis Blanc, încă din 1889, va ridica, pentru ministrul conservator Ion Lahovary, un adevărat palat, a cărui curte se deschide către Dorobanţi (la nr. 39, Cambridge School of Bucharest). 

Cît despre vecinii din strada Cometei, moştenitorii lui Ion Protopopescu au fost fiii săi, Mihai şi Constantin. Casa lui Mihai, purtînd pe fronton iniţialele sale şi anul 1890, este actualul nr. 14. Modelul e vizibil două porţi mai încolo, aproape identic: casa Zenide, cu un zid lateral spre stradă şi intrarea din curtea  strîmtă. În loc de cîte un pilastru de o parte şi de alta a uşii de intrare, sînt doi, cu totul inutili ca să susţină frontonul. Atît uşa aceasta, cît şi încă una, pentru a doua jumătate a clădirii, au o marchiză de fier forjat. Din păcate, nu numai că în frumoasele ferestre înalte s-au înfipt termopanele, fără de care, vezi Doamne, nu se poate trăi, dar s-a încercat şi supraetajarea imobilului. Numai pe jumătatea de casă dinspre fundul curţii! Poate că n-au mai fost bani pentru a continua, aşa că din lucrarea întreruptă au rămas nişte blocuri de beton din care ies armăturile. Ele sînt trîntite peste zidul care a împlinit 120 de ani. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.