Vizite prin vecini (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Vizite prin vecini (II) jpeg

Mi-au trebuit o anchetă de o lună şi ajutorul a patru prieteni ca să pot continua identificarea caselor de pe strada numită odinioară a Cometei (din care comuniştii au făcut „Căderea Bastiliei“, după ce, cîţiva ani, se chemase „Lord Thomson de Cardington“ în amintirea acelui ofiţer britanic drag Marthei Bibescu, care a murit ca ministru al Aerului într-un groaznic accident aviatic). Casele pe care le căutam erau de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi, din fericire, n-au pierit încă. Numai că, din cauza renumerotării, au fost greu de regăsit. 

Planul de acum un secol indică şapte proprietăţi diferite de la nr. 46 la nr. 34, dintre care două la nr. 36 şi una alături, nr. 38, aparţinuseră lui Vasile I. Protopopescu, membru în consiliul municipal din 1866. În 1890, numerele 26-30 figurează sub numele lui Ion Protopopescu, probabil fiul acelui Vasile. La nr. 32, pe planul din 1911, se găseşte Nae Voinescu. Toate casele menţionate au dispărut, înlocuite de construcţii mai noi. Aceea care ne interesează, fiindcă s-a păstrat, purta atunci nr. 34. 

Numărînd porţile de la actualul nr. 34, fost 46, unde este casa Ştefănescu-Priboi, ajungem la nr. 18 pe care-l recunoaştem ca fostul nr. 34: de altfel, cele două seamănă, fiind fără îndoială de aceeaşi vîrstă şi clădite după acelaşi model, cu intrarea orientată spre sud, încadrată de doi pilaştri, cu un fronton deasupra şi trei trepte care coboară în curte. Între trotuar şi casă, sub ferestrele faţadei, este o mică grădină în care florile şi iarba au crescut năvalnic. În 1891, proprietar era Constantin Zenide, iar între 1895 şi 1911 Ecaterina Zenide, desigur văduva lui. Despre o Maria Zenide ştim că era profesoară de pian în anii 1885-1908 şi că locuia în str. Dionisie, 56. Din aceeaşi generaţie, Mihail Zenide, licenţiat în Drept, membru civil pe lîngă tribunalul comercial Ilfov în 1875, era procuror la Curtea de Apel în 1881-1883. Avea convingeri politice ferme, pe care le-a declarat demisionînd împreună cu mai mulţi colegi magistraţi, în semn de protest faţă de falsificarea alegerilor la Colegiul II Ilfov, încheiate cu insuccesul candidaturii liberale. Familia venea de la Tîrgovişte, unde, în 1896, Nicolae Zenide avea o casă în Mahalaua Grecilor. Moşia de la Teţcoi-Mătăsaru (Dîmboviţa) o dobîndise probabil prin căsătoria lui cu Florica Ştirbulescu Trestianu. Numele Zenidis fiind foarte rar, se presupune că originea mai depărtată ar fi din sudul Mării Negre sau din Asia Mică. Trecerea de la Tîrgovişte la Bucureşti a fost însoţită de ascensiune pe scara socială. Pe strada care înainta de la Piaţa Romană spre nord, în direcţia în care se dezvolta oraşul, familia Zenide ia în stăpînire o parcelă pe care-şi va construi casa, între altele deţinute de Protopopeşti, aceia avînd deja o poziţie consolidată. În comerţ? Doamna care a făcut carieră în educaţia feminină dovedeşte un nivel de cultură Belle Epoque. Livada din spatele casei creează un peisaj cehovian. Peste gard se întindea vastul teren pe care Louis Blanc, încă din 1889, va ridica, pentru ministrul conservator Ion Lahovary, un adevărat palat, a cărui curte se deschide către Dorobanţi (la nr. 39, Cambridge School of Bucharest). 

Cît despre vecinii din strada Cometei, moştenitorii lui Ion Protopopescu au fost fiii săi, Mihai şi Constantin. Casa lui Mihai, purtînd pe fronton iniţialele sale şi anul 1890, este actualul nr. 14. Modelul e vizibil două porţi mai încolo, aproape identic: casa Zenide, cu un zid lateral spre stradă şi intrarea din curtea  strîmtă. În loc de cîte un pilastru de o parte şi de alta a uşii de intrare, sînt doi, cu totul inutili ca să susţină frontonul. Atît uşa aceasta, cît şi încă una, pentru a doua jumătate a clădirii, au o marchiză de fier forjat. Din păcate, nu numai că în frumoasele ferestre înalte s-au înfipt termopanele, fără de care, vezi Doamne, nu se poate trăi, dar s-a încercat şi supraetajarea imobilului. Numai pe jumătatea de casă dinspre fundul curţii! Poate că n-au mai fost bani pentru a continua, aşa că din lucrarea întreruptă au rămas nişte blocuri de beton din care ies armăturile. Ele sînt trîntite peste zidul care a împlinit 120 de ani. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic