Vai de Voevod!

Tiberiu FĂRCAŞ
Publicat în Dilema Veche nr. 521 din 6-12 februarie 2014
Vai de Voevod! jpeg

Casa natală a politicianului Alexandru Vaida-Voevod stă să se prăbuşească, ignorată de urmaşii naturali şi uitată de urmaşii politici. Conacul familiei Vaida se află în comuna clujeană Bobîlna, în mijlocul unui întins domeniu.

E linişte în jur şi nimeni nu tulbură perimetrul în care e situat de atîţia ani bătrînul conac unde s-a născut Alexandru Vaida-Voevod, lider al Partidului Naţional Român (PNR). O placă memorială ne aminteşte că acolo s-a născut, dar, în jur, totul e din ce în ce mai jalnic. Noroc cu vremea bună, care a ţinut mult timp şi a alungat aerul deprimant al clădirii şi al depedinţelor stricate.

Conacul familiei, altădată falnic, deşi nu e de mari dimensiuni, e sortit ruinării, dacă cineva nu intervine rapid. Clădirea este din ce în ce mai degradată. Mulţi ani, conacul familiei Vaida, confiscat de comunişti, a funcţionat ca spital, apoi, după 1989, şi ca dispensar. Grădina înconjurată de un zid masiv de piatră este un loc perfect pentru plimbare, recreere a bolnavilor în aer liber. Totul are un aer aristocratic, dar dacă nu se va interveni rapid, în cîţiva ani, conacul se va prăbuşi.

Acum, clădirea cu un etaj şi balcon somptuos este închisă cu lacăte. Prin geamurile pline de praf şi pînză de păianjen se pot vedea: lucruri aparţinînd fostului dispensar, aruncate de colo pînă colo, într-o dezordine de nedescris. Totul e plin de praf. La intrare, şapte saci cu porumb zac chiar în faţă. Începe şi exteriorul să fie tot mai degradat. Găuri mari apar în tavan, iar tencuiala e căzută în majoritatea locurilor. Acoperişul e mai bine conservat, fiind reparat acum cîţiva ani. Şi, ca o ironie a sorţii, ca să nu uităm că e vorba de conacul unei familii care a făcut politică cu seriozitate, la ieşire, pe un stîlp de iluminat, e lipit un afiş care îndeamnă „Votaţi Marius Nicoară-PNL!“

Sătenii din Bobîlna cunosc, în mare, situaţia conacului.

„E a lui nepotu’ lu’ Vaida. Nu ştiu ce face cu el, e închis deja din 2007. O femeie are cheile şi un om, sătean de-al nostru, are grajd lîngă conac. Grijeşte pe acolo. Se aude că se va vinde, dar noi nu ştim nimic exact“, ne spune un sătean la una dintre cele două cîrciumi din sat.

Unul dintre nepoţii lui Vaida-Voevod, scriitorul Mircea Vaida-Voevod, explică situaţia:

„Nu ne-am înţeles la moştenire. Aşa că partea cu conacul a revenit unor rude ale mele. Sincer, îmi pare rău pentru că e mare păcat. Clădirea e încă în stare bună, dar, dacă nu se ocupă nimeni, se va duce. Eu aş fi donat-o comunităţii, sau aş fi făcut un parteneriat cu Primăria, Consiliul Judeţean, ca această clădire să fie funcţională. Ar merge să fie şi casă-memorial, deşi nu ştiu cîtă lume ar veni să o viziteze. Sau măcar să existe o activitate socială acolo. Este foarte frumos domeniul, merg destul de des să îl văd, e un loc special pentru mine.“ (www.clujulcultural.ro)

Acesta s-a luptat, după 1989, pentru memoria omului politic. A reuşit să-i realizeze un bust lîngă Teatrul Naţional şi a îngrijit memoriile politicianului, apărute la Editura Dacia, în mai multe ediţii.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu istoria politică a României, reamintim că Alexandru Vaida-Voevod s-a născut pe 27 februarie 1872 în localitatea Olpret (Bobîlna, judeţul Cluj), într-o veche familie românească de voievozi din ţinutul someşan, înnobilată la 15 noiembrie 1627, de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Vaida-Voevod a avut o contribuţie importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea, a supus atenţiei celorlalţi lideri ai Partidului Naţional Român celebra Declaraţie de independenţă, citită de acesta în Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie. La 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba lulia, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Tara Ungurească“ au votat rezoluţia Unirii cu România.“

Tiberiu Fărcaş este jurnalist, realizator al site-ului www.clujulcultural.ro

Foto: T. Fărcaş

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic