Un turist în 1906 (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
De ţinut în seamă jpeg

La ce bun să mai răsfoim asemenea relatări despre un oraş uitat dintr-o ţară pierdută? Legătura cu ce a mai rămas din Bucureşti e foarte subţire. Această rubrică a fost concepută ca un semnal de alarmă contra nepăsării faţă de trecut, care justifică năpustirea lacomă spre terenurile din centru încă ocupate de case vechi. Aşadar, orice trecut, indiferent dacă amintirea lui e umilitoare sau, dimpotrivă, ne putem mîndri cu ea, interesează pentru a măsura şi judeca de unde am plecat. Aşa ne întîlnim cu clădiri care merită păstrate, dar şi cu metehne de care nu mai izbutim a ne dezbăra.

L-am lăsat, săptămîna trecută, pe Léo Claretie la Moşi. Desigur, spectacolul i s-a părut vulgar şi primitiv. Altă ciudăţenie pentru un occidental: birjele lipovenilor cu care el circula prin oraş, după ce a aflat că vizitiilor credinţa lor religioasă le poruncea să se castreze după ce nevasta le-a născut al doilea copil. Intrarea în lumea populară, dar disciplinată, i-a fost prilejuită autorului de coborîrea în ocna de sare de la Slănic şi de vizitarea unor ţesătorii: „Furnica“, „Albina“, „Munca“ (local din 1895 pe str. Cometa, dispărut). La fabrica de pălării, la Filaret, produsele, cu sutele, poartă pe fund eticheta „Made in London“, care le asigură vînzarea! Cînd „ţăranii de la Dunăre“ au rămas ţărani, mizeria şi pelagra n-au dispărut, în ciuda eforturilor statului, după cum Claretie a văzut în inspecţiile pe care le-a făcut în Teleorman, în Mehedinţi şi în Dorohoi. Răscoala din 1907 i-a fost povestită într-o scrisoare pe care o reproduce şi care este un document. Acesta n-a fost niciodată remarcat de istorici şi, deşi semnătura este redusă la iniţiale, am identificat martorul: era Mihail Holban, boierul moldovean de la Mogoşeşti, editorul Revistei idealiste.

La Bucureşti, anul 1906, cînd vizitatorul se găsea aici, a fost marcat de expoziţia care celebra jubileul regal, dar şi, la 13 martie, de manifestaţia din Piaţa Teatrului, pe care francezii au crezut-o îndreptată contra lor şi favorabilă Germaniei, ceea ce nu era cîtuşi de puţin. Din acelaşi motiv, acea îndrumare către unitatea românească, atît în literatură, cît şi în politică, este minimalizată. Ateneul, pe atunci sală de conferinţe şi concerte, oferea unui străin repere pentru orientarea în mişcarea intelectuală. Trecînd de la o biserică la alta – 114 numai pentru ortodocşi –, Claretie s-a oprit la Domniţa Bălaşa, unde a şi asistat la o nuntă în familia Lahovary, la Radu-Vodă, la Antim, iar la Stavropoleos a admirat colonadele sculptate ale naosului, frescele „delicat ofilite“ şi cerdacul pridvorului cu frunzişul său cizelat în piatră. Cu aceeaşi atenţie a privit la Muzeul condus de Tocilescu tezaurul de la Pietroasa, precum şi frescele de la Argeş, regretînd că biserica de unde au fost scoase este repictată şi reaurită. Portretele ctitorilor de la Slatina sînt la Muzeul de artă religioasă, înfiinţat cu ocazia expoziţiei din 1906 la Filaret şi plin de icoane, mitre, broderii şi manuscrise cu miniaturi. Artiştii moderni au semănat oraşul cu statui care reprezintă figuri istorice, înregistrate aici una cîte una. Mai interesant este că e semnalat „debutul remarcabil al sculptorului Brancutsy“ (sic!). Printre numele citate apar Grigorescu, Pallady, Enescu (şi Cella Delavrancea!), Bellu („Bellio“, colecţionarul care a adunat primele tablouri de impresionişti), Maria Bengescu, a cărei operă de critic de artă merită recitită, Tzigara-Samurcaş care, în cinstea oaspetelui, şi-a ţinut cursul în limba franceză, arhitecţii I.D. Berindei şi Petre Antonescu etc.

Claretie, care fusese în America, găsea că Bucureştiul face impresia unui „oraş tînăr“ care se construieşte cu aceeaşi repeziciune ca în Statele Unite. Planul – pus la concurs – de sistematizare, de aliniere a străzilor şi de regularizare uniformă a caselor va înlătura, prezicea el, petele de culoare locală şi colţurile pitoreşti. Oraşul va fi mai bogat şi mai banal: „Grăbiţi-vă să-l vizitaţi cît încă nu şi-a pierdut caracterul!“. Şi adăuga: „Această clădire a Poştei am mai văzut-o la Budapesta, la Viena, la Berlin, la Paris“. Cine-i prefera „silueta unei bătrîne bisericuţe ortodoxe, cu cinci turle, adormită în iarba înaltă“ intra în conflict cu cei care, dispreţuind elementul tradiţional, erau nerăbdători să reintre în concertul economic occidental. Graba căreia-i sîntem martori astăzi nu mai vrea să ţină seama nici de reglementările care disciplinau construcţiile la începutul secolului trecut. E o ruşine de a fi altfel decît cea mai recentă înfăţişare a unei capitale vestice. Parcă ne-ar urmări stigmatul bordeiului!

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.