Un oraş lent

Publicat în Dilema Veche nr. 349 din 21 octombrie - 27 octombrie 2010
Un oraş lent jpeg

Titlul rubricii noastre, pe care nu l-am ales eu, fiind prea teatral dramatic, nu are în vedere numai distrugerea decorului tradiţional în care am trăit, ci toate celelalte lovituri pe care le primeşte existenţa locuitorilor oraşului. Nu sînt deloc puţine, şi una pe care nu sîntem lăsaţi să o uităm, în nici o zi, este viteza cu care se deplasează maşini şi motociclete. 

Circulaţia a devenit infernală în Bucureşti: aici sînt de acord şi cei care, la volan, trebuie să-şi aştepte rîndul la coadă, la orice oră şi oriunde, dar şi cei care, cînd încearcă să traverseze strada prin altă parte decît la pasajele vărgate, îşi pun viaţa în primejdie. Ne-am obişnuit – zic: noi, fiindcă aparţin celei de a doua categorii... De aceea a fost o surpriză să aflu că, prin alte ţări, a început o mişcare de rezistenţă faţă de această goană bezmetică. În realitate, traficul rutier este numai una dintre formele pe care le-a luat graba: de ce s-au repezit oamenii pe telefoanele mobile – altă trăsătură a zilelor noastre? Tot ca să-şi dea impresia că ar cîştiga timp. Trenurile şi chiar avioanele nu aleargă destul de repede. Scrisorile – oficiale sau particulare – aveau nevoie altădată de un răgaz de reflecţie. Poşta electronică a pus stăpînire pe viaţa noastră pe care o ritmează rapid şi sacadat ca un tam-tam. 

Deci, în 1999, la Greve in Chianti, un orăşel de pe dealurile încărcate de podgorii ale Toscanei, a luat naştere CITTASLOW, reţeaua internaţională a oraşelor lente. Idealul pe care năzuieşte să-l realizeze este o gestiune municipală atentă la calitatea traiului, care se bazează pe o economie limitată la vecinătate şi care, respectînd peisajul, influenţează favorabil starea de spirit. Este o reacţie la zonele comerciale şi industriale, la acel nou urbanism conceput pentru oameni care nu se mai dau jos din maşină nici ca să mănînce sau ca să vadă un film. Ce uneşte între ele localităţi ca Bra (Italia), Ludlow (Marea Britanie), Uberlingen (Germania), Levanger (Norvegia), Fairfax (California) sau Katoomba (Australia)? Ele toate sînt orăşele de 10-20.000 de locuitori şi au aderat la un regulament pe care l-au adoptat pînă acum 140 de oraşe din 21 de ţări. Zilele acestea, mişcarea a început să se întindă şi în Franţa, unde o comună cu 2300 de persoane a dat ascultare apelului unei primăriţe care are curajul să se opună unei dezvoltări anarhice. 

Ecologiştii n-au întîrziat să recunoască un curent de gîndire înrudit, nu concurent, ci aliat. 

Opoziţia faţă de urgenţă, faţă de accelerare redă prioritatea elementului uman, reduce consumaţia, înfrînează risipa de resurse, valorifică produsele locale (Segonzac, lîngă Bordeaux, este, ca şi Greve, într-o zonă viticolă). Prin revenirea la circuite economice provinciale, încurajează renaşterea vechilor meserii. 

N-aţi înţeles pînă acum că e o revoluţie? Ea n-are şanse în marile aglomeraţii urbane fiindcă acolo marile decizii nu mai sînt luate de cetăţeni. De aceea, asociaţia nu cuprinde oraşe cu peste 50.000 de locuitori. Dar e frumos să visăm un oraş lent! Iar dacă valorile promovate de CITTASLOW vor pătrunde în educaţie, ar fi posibilă deschiderea drumului către o creştere raţională. Desigur, putem să ne întrebăm cît va mai supravieţui pînă atunci din Bucureşti, căruia acest mod de viaţă precipitat („fast living“) îi prejudiciază nu numai înfăţişarea sa, ci şi sănătatea populaţiei.   

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Spitalul MedLife Medici’s main photo jpg
MedLife inaugurează Spitalul Medici’s la Timișoara cu o investiție de peste 25 milioane de euro: „Probabil, este cel mai modern spital privat din România”
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, anunță deschiderea oficială a Spitalului Medici’s, o unitate multidisciplinară ce aduce medicina privată la un nou nivel de performanță.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Întâlnire între Klaus Iohannis și Călin Georgescu, pe vremea când președintele era primarul Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, scos recent la lumină, arată că președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Călin Georgescu pe vremea când era primar al Sibiului. La vremea respectivă, cei doi au discutat despre implementarea așa-zisei Agenda 21.
1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.
padure tropicala jpg
Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care te gândești
Este considerat, pe bună dreptate, cel mai mare prădător al lumii. Și dacă v-ați dus imediat cu gândul la un rechin alb, un urs grizzly sau o altă bestie similară, este de înțeles, doar că numărul victimelor umane