Un ora┼č lent

Publicat în Dilema Veche nr. 349 din 21 octombrie - 27 octombrie 2010
Un ora┼č lent jpeg

Titlul rubricii noastre, pe care nu l-am ales eu, fiind prea teatral dramatic, nu are ├«n vedere numai distrugerea decorului tradi┼úional ├«n care am tr─âit, ci toate celelalte lovituri pe care le prime┼čte existen┼úa locuitorilor ora┼čului. Nu s├«nt deloc pu┼úine, ┼či una pe care nu s├«ntem l─âsa┼úi s─â o uit─âm, ├«n nici o zi, este viteza cu care se deplaseaz─â ma┼čini ┼či motociclete. 

Circula┼úia a devenit infernal─â ├«n Bucure┼čti: aici s├«nt de acord ┼či cei care, la volan, trebuie s─â-┼či a┼čtepte r├«ndul la coad─â, la orice or─â ┼či oriunde, dar ┼či cei care, c├«nd ├«ncearc─â s─â traverseze strada prin alt─â parte dec├«t la pasajele v─ârgate, ├«┼či pun via┼úa ├«n primejdie. Ne-am obi┼čnuit ÔÇô zic: noi, fiindc─â apar┼úin celei de a doua categorii... De aceea a fost o surpriz─â s─â aflu c─â, prin alte ┼ú─âri, a ├«nceput o mi┼čcare de rezisten┼ú─â fa┼ú─â de aceast─â goan─â bezmetic─â. ├Än realitate, traficul rutier este numai una dintre formele pe care le-a luat graba: de ce s-au repezit oamenii pe telefoanele mobile ÔÇô alt─â tr─âs─âtur─â a zilelor noastre? Tot ca s─â-┼či dea impresia c─â ar c├«┼čtiga timp. Trenurile ┼či chiar avioanele nu alearg─â destul de repede. Scrisorile ÔÇô oficiale sau particulare ÔÇô aveau nevoie alt─âdat─â de un r─âgaz de reflec┼úie. Po┼čta electronic─â a pus st─âp├«nire pe via┼úa noastr─â pe care o ritmeaz─â rapid ┼či sacadat ca un tam-tam. 

Deci, ├«n 1999, la Greve in Chianti, un or─â┼čel de pe dealurile ├«nc─ârcate de podgorii ale Toscanei, a luat na┼čtere CITTASLOW, re┼úeaua interna┼úional─â a ora┼čelor lente. Idealul pe care n─âzuie┼čte s─â-l realizeze este o gestiune municipal─â atent─â la calitatea traiului, care se bazeaz─â pe o economie limitat─â la vecin─âtate ┼či care, respect├«nd peisajul, influen┼úeaz─â favorabil starea de spirit. Este o reac┼úie la zonele comerciale ┼či industriale, la acel nou urbanism conceput pentru oameni care nu se mai dau jos din ma┼čin─â nici ca s─â m─ân├«nce sau ca s─â vad─â un film. Ce une┼čte ├«ntre ele localit─â┼úi ca Bra (Italia), Ludlow (Marea Britanie), Uberlingen (Germania), Levanger (Norvegia), Fairfax (California) sau Katoomba (Australia)? Ele toate s├«nt or─â┼čele de 10-20.000 de locuitori ┼či au aderat la un regulament pe care l-au adoptat p├«n─â acum 140 de ora┼če din 21 de ┼ú─âri. Zilele acestea, mi┼čcarea a ├«nceput s─â se ├«ntind─â ┼či ├«n Fran┼úa, unde o comun─â cu 2300 de persoane a dat ascultare apelului unei prim─âri┼úe care are curajul s─â se opun─â unei dezvolt─âri anarhice. 

Ecologi┼čtii n-au ├«nt├«rziat s─â recunoasc─â un curent de g├«ndire ├«nrudit, nu concurent, ci aliat. 

Opozi┼úia fa┼ú─â de urgen┼ú─â, fa┼ú─â de accelerare red─â prioritatea elementului uman, reduce consuma┼úia, ├«nfr├«neaz─â risipa de resurse, valorific─â produsele locale (Segonzac, l├«ng─â Bordeaux, este, ca ┼či Greve, ├«ntr-o zon─â viticol─â). Prin revenirea la circuite economice provinciale, ├«ncurajeaz─â rena┼čterea vechilor meserii. 

N-a┼úi ├«n┼úeles p├«n─â acum c─â e o revolu┼úie? Ea n-are ┼čanse ├«n marile aglomera┼úii urbane fiindc─â acolo marile decizii nu mai s├«nt luate de cet─â┼úeni. De aceea, asocia┼úia nu cuprinde ora┼če cu peste 50.000 de locuitori. Dar e frumos s─â vis─âm un ora┼č lent! Iar dac─â valorile promovate de CITTASLOW vor p─âtrunde ├«n educa┼úie, ar fi posibil─â deschiderea drumului c─âtre o cre┼čtere ra┼úional─â. Desigur, putem s─â ne ├«ntreb─âm c├«t va mai supravie┼úui p├«n─â atunci din Bucure┼čti, c─âruia acest mod de via┼ú─â precipitat (ÔÇ×fast livingÔÇť) ├«i prejudiciaz─â nu numai ├«nf─â┼úi┼čarea sa, ci ┼či s─ân─âtatea popula┼úiei.   

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.