"Un oraş al desfătării"

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
"Un oraş al desfătării" jpeg

O broşură de reclamă, apărută în 1924 la Londra în colecţia „Countries of the World“, are chiar acest titlu: „Bukarest, Rumania’s Capital, a City of Delight“. Numele autoarei, Florence Farmborough, membră a Societăţii Regale de Geografie, e însoţit de calificările: călătoare, cunoscătoare de limbi străine şi expertă în Europa modernă... Cîţi experţi avem astăzi în altă Europă modernă! Însă pe atunci, după Primul Război Mondial, o asemenea specializare era mult mai rară, iar această femeie, care fusese infirmieră pe frontul rusesc, cîştigase acolo o experienţă extraordinară, cu preţul unor încercări aspre.

Dar să vedem mai întîi ce are ea de spus despre Bucureşti. „Este o capitală colorată, strălucitoare, un centru de rafinament şi cultură, de gust şi eleganţă estetică.“

Nu lipsesc temele obişnuite: „un oraş-grădină, acoperit şi înghirlandat cu frunzişul luxuriant din mijlocul căruia se înalţă acoperişuri ţuguiate, turnuleţe şi creştete de case de cea mai variată arhitectură.“ Inevitabil, impresia este a unui „puternic conflict între influenţele orientale şi occidentale.“ La o populaţie de 550.000 de locuitori, ţăranii reprezintă 80%, iar evreii sînt 44.000. Legislaţia a fost croită pe modelul instituţiilor franceze. Liderii intelectuali, înalţii funcţionari, oamenii politici şi ceilalţi care-şi pot permite sînt educaţi în capitala Franţei. Pe de o parte, există urmele influenţei greceşti, care s-a exercitat din Antichitate pînă la fanarioţi, pe de alta, toţi românii se mîndresc cu originea daco-romană.

Cîteva clădiri principale atrag atenţia: Ateneul, cu o faţadă ionică impunătoare şi cu o cupolă „bizantină“, Poşta Centrală, a cărei frumoasă intrare conduce spre săli de marmură, şi Palatul de Justiţie. De asemenea, bisericile: Mitropolia, Sf. Iosif, Domniţa Bălaşa, Stavropoleos. În tot oraşul, numărul bisericilor este de aproape două sute, libertatea religioasă fiind neîngrădită. În afară de sărbătorile religioase (Paşti, Sf. Dumitru), statul are ca zi festivă 10 Mai, data sosirii primului rege din dinastia germană. Pînă aici, nimic nou. Privirea atentă a vizitatoarei, cînd se plimba prin grădinile publice, a remarcat speciile de arbori: plopi şi salcîmi. Aceste plimbări au dus-o peste tot, pînă la marginile oraşului, unde a văzut fortificaţiile construite de Brialmont, care nu fuseseră de nici un folos în 1916. Conştiincioasa inspecţie a constatat şi oarecare dezvoltare economică: industrie textilă, morărit, metalurgie, cărămidărie şi – tradiţie populară – olărit. Capitala avea şi berării, şi fabrică de sticlă, dar era mai ales centrul de distribuţie al industriei petrolului.

Tonul se schimbă cînd vine vorba despre viaţa culturală. Presa este liberă şi în Bucureşti apar 114 ziare (cîte or fi acum?). Dintre ele, 16 erau în limbi străine, adică franceză şi limbile minorităţilor: greacă, maghiară, armeană şi idiş. Universitatea are 11.000 de studenţi şi 100 de profesori. Există Fundaţia „Carol“, înzestrată cu bibliotecă importantă. Cît despre divertisment, opt teatre şi, bineînţeles, Capşa, ceea ce justifică numele de „oraş al desfătării“, ca şi cum locuitorii ar trăi o bucurie permanentă.

Desigur, descrierea nu era numai pentru turişti. Miss Florence nu a omis aspecte mai puţin atrăgătoare: străzi strîmte şi întortochiate, încă prost luminate (deşi s-a introdus electricitatea), condiţii sanitare primitive. Faptul că majoritatea clădirilor erau de cărămidă, cu un singur etaj şi cu acoperiş de tablă, i s-a părut un indiciu de inferioritate faţă de capitalele din Occident. Nici veşmîntul de teracotă al caselor, împodobit cu „desene fantastice“ (stucaturile), n-a găsit mai multă preţuire în ochii autoarei.

Dar călătoria în România, probabil în 1923, a mai produs două cărţulii în care Florence Farmborough, în calitate de corespondent special pentru Times, a judecat altfel situaţia reală, aşa de diferită de superficialitatea mediului bucureştean. Mai întîi a scris despre „Ţărănimea istovită de trudă a unei ţări vechi“ şi, după un an, despre „Dobrogea, ţară mohorîtă de paragină şi de speranţă“. Prima oară cînd intrase în România fusese cu Crucea Roşie în 1917, din iulie pînă în noiembrie. Notele ei zilnice s-au publicat – Nurse at the Russian Front. A Diary 1914-18 – şi la apariţia lor, în 1977, ea trecuse de 90 de ani.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

2 mircea dinescu se muta la prima tv 1 jpg jpeg
Mircea Dinescu, șocat să afle că Victor Ponta i-a inundat casa: „Îl dau în judecată și cer 1 milion de euro”
Declaraţia lui Ponta privind inundarea deliberată a mai multor localităţi din România în 2014 a declanşat un adevărat scandal.
perna life 50x70 nanofibra jpg jpeg
Cum cureți petele de sebum de pe pernele albe. Trucurile pe care doar patronii de hoteluri le cunosc
Pernele albe sunt elegante, confortabile și dau un aer proaspăt dormitorului. Totuși, după doar câteva nopți de somn, pot apărea acele inestetice pete galbene de sebum, greu de îndepărtat prin spălare obișnuită.
image png
Cum cureți tenișii cu soluții naturale, pe banda albă dinspre talpă? Așa îi faci ca noi
Încălțămintea curată este cartea de vizită a unei persoane care se îngrijește și acordă atenție detaliilor. Indiferent că vorbim despre adolescenți sau tineri, tenișii albi rămân printre cele mai versatile opțiuni. Sunt comozi, ușor de asortat și potriviți pentru aproape orice stil vestimentar.
youhodler png
Cum să Cumperi Bitcoin în 3 Pași Simpli
Investiția în Bitcoin a devenit tot mai accesibilă datorită platformelor intuitive precum YouHodler. Cu funcționalități precum Auto-Convert și posibilitatea de a depune fonduri folosind Ibanul personal sau cardul, YouHodler simplifică procesul de achiziție a criptomonedelor.
09 04 ClickSanatate jpg
Când este indicată operația de nefrectomie
Nefrectomia este o intervenție chirurgicală indicată pentru tratamentul unor afecțiuni ale rinichiului, inclusiv pentru un cancer renal.
Gustul tradiției reinterpretat modern: masa de Paște cu produsele 3RO Hanul Boieresc de la PENNY
În fiecare primăvară, de Paște, mesele românilor se transformă în adevărate sărbători ale gustului și tradiției. De la drob și ouă roșii, la cozonaci și fripturi aromate, sărbătoarea adună în jurul mesei familia și prietenii, dar și o moștenire culinară bogată.
masuri disperate ale fermierilor din calarasi, dolj, pentru a si apara culturile de vremea extrema   foto colaj FB (2) jpeg
Soluții disperate pe câmpurile din sudul Olteniei. Au aprins focuri pentru a împiedica bruma, dar cu vântul nu pot lupta
Zeci de fermieri din sudul județului Dolj s-au adunat, în ultimele nopți, și au aprins focuri pe câmp, în speranța că vor crea o perdea de fum care să împiedice bruma, deși sunt conștienți că pentru îngheț metoda este prea puțin eficientă. Pentru vântul puternic nu au găsit soluții.
Avion cargo Foto Pixabay jpg
Manevră Apple împotriva tarifelor lui Trump: sute de tone de iPhone-uri, aduse cu avioane cargo din India
Analiștii au avertizat că prețurile din SUA la telefoanele iPhone ar putea exploda, dată fiind dependența Apple de importurile din China, ţară care este vizată de cele mai mari tarife anunţate de Trump.
Tramvai FOTO Mediafax
STB suspendă temporar circulația tramvaielor pe Bulevardul Basarabia din cauza șinelor degradate
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a anunțat joi, 10 aprilie, că intenționează să suspende temporar circulația tramvaielor pe Bd. Basarabia, din cauza stării avansate de degradare a șinelor.