"Un oraş al desfătării"

Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
"Un oraş al desfătării" jpeg

O broşură de reclamă, apărută în 1924 la Londra în colecţia „Countries of the World“, are chiar acest titlu: „Bukarest, Rumania’s Capital, a City of Delight“. Numele autoarei, Florence Farmborough, membră a Societăţii Regale de Geografie, e însoţit de calificările: călătoare, cunoscătoare de limbi străine şi expertă în Europa modernă... Cîţi experţi avem astăzi în altă Europă modernă! Însă pe atunci, după Primul Război Mondial, o asemenea specializare era mult mai rară, iar această femeie, care fusese infirmieră pe frontul rusesc, cîştigase acolo o experienţă extraordinară, cu preţul unor încercări aspre.

Dar să vedem mai întîi ce are ea de spus despre Bucureşti. „Este o capitală colorată, strălucitoare, un centru de rafinament şi cultură, de gust şi eleganţă estetică.“

Nu lipsesc temele obişnuite: „un oraş-grădină, acoperit şi înghirlandat cu frunzişul luxuriant din mijlocul căruia se înalţă acoperişuri ţuguiate, turnuleţe şi creştete de case de cea mai variată arhitectură.“ Inevitabil, impresia este a unui „puternic conflict între influenţele orientale şi occidentale.“ La o populaţie de 550.000 de locuitori, ţăranii reprezintă 80%, iar evreii sînt 44.000. Legislaţia a fost croită pe modelul instituţiilor franceze. Liderii intelectuali, înalţii funcţionari, oamenii politici şi ceilalţi care-şi pot permite sînt educaţi în capitala Franţei. Pe de o parte, există urmele influenţei greceşti, care s-a exercitat din Antichitate pînă la fanarioţi, pe de alta, toţi românii se mîndresc cu originea daco-romană.

Cîteva clădiri principale atrag atenţia: Ateneul, cu o faţadă ionică impunătoare şi cu o cupolă „bizantină“, Poşta Centrală, a cărei frumoasă intrare conduce spre săli de marmură, şi Palatul de Justiţie. De asemenea, bisericile: Mitropolia, Sf. Iosif, Domniţa Bălaşa, Stavropoleos. În tot oraşul, numărul bisericilor este de aproape două sute, libertatea religioasă fiind neîngrădită. În afară de sărbătorile religioase (Paşti, Sf. Dumitru), statul are ca zi festivă 10 Mai, data sosirii primului rege din dinastia germană. Pînă aici, nimic nou. Privirea atentă a vizitatoarei, cînd se plimba prin grădinile publice, a remarcat speciile de arbori: plopi şi salcîmi. Aceste plimbări au dus-o peste tot, pînă la marginile oraşului, unde a văzut fortificaţiile construite de Brialmont, care nu fuseseră de nici un folos în 1916. Conştiincioasa inspecţie a constatat şi oarecare dezvoltare economică: industrie textilă, morărit, metalurgie, cărămidărie şi – tradiţie populară – olărit. Capitala avea şi berării, şi fabrică de sticlă, dar era mai ales centrul de distribuţie al industriei petrolului.

Tonul se schimbă cînd vine vorba despre viaţa culturală. Presa este liberă şi în Bucureşti apar 114 ziare (cîte or fi acum?). Dintre ele, 16 erau în limbi străine, adică franceză şi limbile minorităţilor: greacă, maghiară, armeană şi idiş. Universitatea are 11.000 de studenţi şi 100 de profesori. Există Fundaţia „Carol“, înzestrată cu bibliotecă importantă. Cît despre divertisment, opt teatre şi, bineînţeles, Capşa, ceea ce justifică numele de „oraş al desfătării“, ca şi cum locuitorii ar trăi o bucurie permanentă.

Desigur, descrierea nu era numai pentru turişti. Miss Florence nu a omis aspecte mai puţin atrăgătoare: străzi strîmte şi întortochiate, încă prost luminate (deşi s-a introdus electricitatea), condiţii sanitare primitive. Faptul că majoritatea clădirilor erau de cărămidă, cu un singur etaj şi cu acoperiş de tablă, i s-a părut un indiciu de inferioritate faţă de capitalele din Occident. Nici veşmîntul de teracotă al caselor, împodobit cu „desene fantastice“ (stucaturile), n-a găsit mai multă preţuire în ochii autoarei.

Dar călătoria în România, probabil în 1923, a mai produs două cărţulii în care Florence Farmborough, în calitate de corespondent special pentru Times, a judecat altfel situaţia reală, aşa de diferită de superficialitatea mediului bucureştean. Mai întîi a scris despre „Ţărănimea istovită de trudă a unei ţări vechi“ şi, după un an, despre „Dobrogea, ţară mohorîtă de paragină şi de speranţă“. Prima oară cînd intrase în România fusese cu Crucea Roşie în 1917, din iulie pînă în noiembrie. Notele ei zilnice s-au publicat – Nurse at the Russian Front. A Diary 1914-18 – şi la apariţia lor, în 1977, ea trecuse de 90 de ani.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Christie Brinkley  foto   Instagram jpg
Nu-i de mirare că l-a părăsit! Christie Brinkley: „Când eram căsătoriți, Billy Joel lipsea cu zilele de-acasă!”
Modelul de 71 de ani a vorbit despre a doua căsnicie a ei, cea cu muzicianul Billy Joel, alături de care a petrecut câțiva ani plini de pasiune.
CRIN ANTONESCU DECLARATIE 006 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Crin Antonescu, mesaj puternic de final de dezbatere: „Voi uni, voi întări și voi ridica România”
În încheierea dezbaterii electorale de la Digi24, Crin Antonescu a transmis un mesaj puternic și coerent, care a sintetizat viziunea sa de președinte autentic: România trebuie să transforme crizele în oportunități, să devină mai puternică și să se unească în fața provocărilor.
3 ozana si andrew barabancea jpg jpeg
Momente grele pentru Ozana Barabancea. Fiul său, Andrew, a făcut infarct. Cum se simte băiatul în vârstă de 24 de ani: „O perioadă extrem de dificilă”
La doar 24 de ani, Andrew Barabancea, fiul sopranei Ozana Barabancea, a trecut printr-un episod medical extrem de grav: un infarct.
masini distruse piatra neamt, foto Stirineamt jpg
Scandal în Piatra Neamţ. Un bărbat care a distrus patru maşini şi ameninţa trecătorii a fost internat la Psihiatrie
Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost internat la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamţ, după ce a vandalizat patru maşini şi a ameninţat trecătorii cu o dală de beton în centrul oraşului.
Spania și Portugalia au fost lăsate în beznă de o pană de curent masivă FOTO EPA EFE jpg
De ce au rămas fără curent Spania și Portugalia. Implicații pentru sistemul energetic al Europei
O pană de curent masivă care a afectat luni Spania și Portugalia a declanșat o chestionare frenetică a cauzelor probabile ale opririi alimentării cu energie electrică, lăsând milioane de oameni fără acces la servicii esențiale, relatează Poltico.
Momentul în care un tânăr urmărit de poliție intră în mașina unui viceprimar
Momentul în care un tânăr urmărit de poliție intră în mașina unui viceprimar. Intervenția Poliției, criticată
Un tânăr de 22 de ani a fost plasat sub control judiciar după ce duminică, 27 aprilie, a intrat în mașina viceprimarului din Vicovu de Jos, în timp ce era urmărit de polițiști.
mei istock jpg
Superalimentul subestimat pe care mulți nici nu-l consumă. Reface ficatul, pancreasul și previne diabetul. E foarte bun și pentru ten
Este un aliment pe care cei mai mulți oameni îl ignoră, însă care are nenumărate efecte benefice pentru sănătate. Este vorba despre mei, care deși este considerat de multă lume drept un simplu aliment pentru păsări, el poate fi foarte benefic și pentru oameni!
soc sampanie istock jpg
Consumul de șampanie ar putea reduce riscul de stop cardiac, sugerează un nou studiu
Consumul de șampanie, o dietă bogată în fructe, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și o atitudine pozitivă în viață ar putea contribui la reducerea riscului de stop cardiac, potrivit primului studiu de acest tip din lume.
CTP Facebook jpg
CTP, concluzii după dezbaterea electorală: „Sper ca Simion să nu ajungă președinte. Lasconi e o pseudoțață”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu speră ca George Simion să nu ajungă președintele României, deoarece se va simți „mai rău decât în ultimii ani ai lui Ceaușescu”.