Un monument salvat

Tiberiu FĂRCAŞ
Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Un monument salvat png

Patrimoniul istoric al ţării este victima, de multe ori, a unor distrugeri inimaginabile, în care se pierd valori arhitectonice unice. La Cluj-Napoca a fost cazul Casei Călăului. Personaj care, aşa cum arată studiile istorice medievele clujene, locuia „extra muros“. După ce ani de zile a stat în paragină, Casa Călăului a dispărut mistuită de un incendiu devastator. Iată însă că cea mai frumoasă stradă din Cluj, Kogălniceanu, a primit un nesperat cadou. Loc de promenadă a generaţii întregi de studenţi, loc cu un farmec aparte, strada are la un capăt statuia – celebră în Cluj şi nu numai – a Sfîntului Gheorghe ucigînd balaurul. Aflată într-o stare deplorabilă mulţi ani, iată că aceasta a fost reinaugurată, după ce timp de două luni s-a aflat într-un proces masiv de curăţare.

„Este o zi importantă pentru Cluj, fiindcă s-a reuşit ca o statuie de for public să fie aşa frumos restaurată. Pentru comunitatea maghiară, dar şi pentru toţi clujenii, este un monument important“, a spus la reinaugurare viceprimarul Anna Horvath. Contează mai puţin că la reinaugurarea statuii din faţa Bisericii Reformate, cea mai veche din Cluj, cu o vechime de 600 de ani, au participat îndeosebi maghiari şi germani din Cluj-Napoca.

Important este că edificiul amplasat în faţa Bisericii Reformat-Calvine are soclul complet restaurat. Sumele pentru curăţare au provenit de la guvernul Ungariei. Lucrările de restaurare şi curăţare au fost efectuate de Asociaţia pentru Ocrotirea Monumentelor „Kelemen Lajos“, care a obţinut autorizaţiile şi avizele de la Primărie şi Comisia Zonală a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice.

Banii necesari recondiţionării grupului statuar provin de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungaria, care a alocat suma pentru curăţarea şi restaurarea monumentului, adică 78.000 de lei. Banii au fost cheltuiţi pentru lucrările de refacere a soclului, realizarea schelelor, curăţarea statuii. Conform unui site de specialitate – www.cluj.travel –, este prima lucrare de curăţare şi restaurare a acestui monument.

Statuia Sfîntului Gheorghe ucigînd balaurul de la Cluj este, de fapt, o copie din 1904, după o statuie realizată în 1373 de doi sculptori clujeni, Martin şi Gheorghe. Cel care a comandat statuia a fost împăratul german Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei, care a amplasat-o la castelul său din Praga. Monumentul are o valoare istorică inestimabilă, deoarece este prima statuie ecvestră de for public din Europa. În 1904 au fost executate două copii ale celebrei statui, una fiind amplasată la Budapesta, în apropierea Bastionului Croitorilor, iar cealaltă la Cluj, în Piaţa Sfîntul Gheorghe, actualmente Lucian Blaga. Ulterior, statuia de la Cluj a fost mutată în faţa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu. Cluj.travel mai scrie că şi statuia care poate fi văzută actualmente la Praga, într-o curte interioară a castelului, este tot o copie, din 1967, originalul aflîndu-se la Galeria Naţională din capitala Cehiei.

În orice ghid turistic al Clujului, o plimbare pe strada Kogălniceanu este o menţiune obligatorie. Flancată de Biserica Reformat-Calvină, statuia Sfîntului Gheorghe ucigînd balaurul, de o splendoare rară, dă locului un aer medieval, din timpuri apuse şi invită la reverie adolescenţii îndrăgostiţi care trec prin zonă, în drum spre liceele clujene sau spre vechea Bibliotecă a Academiei. Un loc special, unde concertele de orgă din Biserica Reformat-Calvină pot fi ascultate într-o atmosferă medievală mică.

Tiberiu Fărcaş este jurnalist, realizator al site-ului www.clujulcultural.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Femeia moartă în accidentul de tir de la Galați era mama multiplei campioane olimpice Gina Gogean. Sora sportivei este în stare gravă
Mama campioanei Gina Gogean a murit, iar sora este în stare gravă, în urma unui accident de circulație.
image
Cum au schimbat normele la locul de muncă tinerii din Generația Z. Mesajele primite de la angajați de proprietara unei firme
Patroana a împărtășit trei texte pe care le-a primit de la angajatul ei din generația Z, iar concluziile ei sunt de luat în seamă.
image
Alimentul care îți schimbă fizionomia: de ce apar erupții cutanate, roșeață și umflături
Aspectul general al pielii poate fi îmbunătățit dacă reducem consumul unui aliment, spun nutriționiștii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.