Un monument salvat

Tiberiu F─éRCA┼×
Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Un monument salvat png

Patrimoniul istoric al ┼ú─ârii este victima, de multe ori, a unor distrugeri inimaginabile, ├«n care se pierd valori arhitectonice unice. La Cluj-Napoca a fost cazul Casei C─âl─âului. Personaj care, a┼ča cum arat─â studiile istorice medievele clujene, locuia ÔÇ×extra murosÔÇť. Dup─â ce ani de zile a stat ├«n paragin─â, Casa C─âl─âului a disp─ârut mistuit─â de un incendiu devastator. Iat─â ├«ns─â c─â cea mai frumoas─â strad─â din Cluj, Kog─âlniceanu, a primit un nesperat cadou. Loc de promenad─â a genera┼úii ├«ntregi de studen┼úi, loc cu un farmec aparte, strada are la un cap─ât statuia ÔÇô celebr─â ├«n Cluj ┼či nu numai ÔÇô a Sf├«ntului Gheorghe ucig├«nd balaurul. Aflat─â ├«ntr-o stare deplorabil─â mul┼úi ani, iat─â c─â aceasta a fost reinaugurat─â, dup─â ce timp de dou─â luni s-a aflat ├«ntr-un proces masiv de cur─â┼úare.

ÔÇ×Este o zi important─â pentru Cluj, fiindc─â s-a reu┼čit ca o statuie de for public s─â fie a┼ča frumos restaurat─â. Pentru comunitatea maghiar─â, dar ┼či pentru to┼úi clujenii, este un monument importantÔÇť, a spus la reinaugurare viceprimarul Anna Horvath. Conteaz─â mai pu┼úin c─â la reinaugurarea statuii din fa┼úa Bisericii Reformate, cea mai veche din Cluj, cu o vechime de 600 de ani, au participat ├«ndeosebi maghiari ┼či germani din Cluj-Napoca.

Important este c─â edificiul amplasat ├«n fa┼úa Bisericii Reformat-Calvine are soclul complet restaurat. Sumele pentru cur─â┼úare au provenit de la guvernul Ungariei. Lucr─ârile de restaurare ┼či cur─â┼úare au fost efectuate de Asocia┼úia pentru Ocrotirea Monumentelor ÔÇ×Kelemen LajosÔÇť, care a ob┼úinut autoriza┼úiile ┼či avizele de la Prim─ârie ┼či Comisia Zonal─â a Monumentelor, Ansamblurilor ┼či Siturilor Istorice.

Banii necesari recondi┼úion─ârii grupului statuar provin de la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungaria, care a alocat suma pentru cur─â┼úarea ┼či restaurarea monumentului, adic─â 78.000 de lei. Banii au fost cheltui┼úi pentru lucr─ârile de refacere a soclului, realizarea schelelor, cur─â┼úarea statuii. Conform unui site de specialitate ÔÇô www.cluj.travel ÔÇô, este prima lucrare de cur─â┼úare ┼či restaurare a acestui monument.

Statuia Sf├«ntului Gheorghe ucig├«nd balaurul de la Cluj este, de fapt, o copie din 1904, dup─â o statuie realizat─â ├«n 1373 de doi sculptori clujeni, Martin ┼či Gheorghe. Cel care a comandat statuia a fost ├«mp─âratul german Carol al IV-lea, totodat─â rege al Boemiei, care a amplasat-o la castelul s─âu din Praga. Monumentul are o valoare istoric─â inestimabil─â, deoarece este prima statuie ecvestr─â de for public din Europa. ├Än 1904 au fost executate dou─â copii ale celebrei statui, una fiind amplasat─â la Budapesta, ├«n apropierea Bastionului Croitorilor, iar cealalt─â la Cluj, ├«n Pia┼úa Sf├«ntul Gheorghe, actualmente Lucian Blaga. Ulterior, statuia de la Cluj a fost mutat─â ├«n fa┼úa Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kog─âlniceanu. Cluj.travel mai scrie c─â ┼či statuia care poate fi v─âzut─â actualmente la Praga, ├«ntr-o curte interioar─â a castelului, este tot o copie, din 1967, originalul afl├«ndu-se la Galeria Na┼úional─â din capitala Cehiei.

├Än orice ghid turistic al Clujului, o plimbare pe strada Kog─âlniceanu este o men┼úiune obligatorie. Flancat─â de Biserica Reformat-Calvin─â, statuia Sf├«ntului Gheorghe ucig├«nd balaurul, de o splendoare rar─â, d─â locului un aer medieval, din timpuri apuse ┼či invit─â la reverie adolescen┼úii ├«ndr─âgosti┼úi care trec prin zon─â, ├«n drum spre liceele clujene sau spre vechea Bibliotec─â a Academiei. Un loc special, unde concertele de org─â din Biserica Reformat-Calvin─â pot fi ascultate ├«ntr-o atmosfer─â medieval─â mic─â.

Tiberiu F─ârca┼č este jurnalist, realizator al site-ului www.clujulcultural.ro

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
Rom├ónii, la fel de ÔÇ×aten┼úiÔÇŁ cu mediul ca francezii ├«n urm─â cu 30 de ani. Cum se comport─â acum cei din Vestul Europei
Acum 30 de ani, francezii aruncau chi┼čtoacele pe plaj─â, PET-urile ├«n ape ┼či se comportau exact ca rom├ónii ├«n anul 2022. ├Äntre timp, lucrurile s-au schimbat radical ├«n Fran┼úa
image
M─ârturiile ┼čoferi┼úei care a omor├ót patru muncitori la Ia┼či. Femeia spune c─â n-a fost acolo, ci se uita la desene animate
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.