Tupeu maxim

Publicat în Dilema Veche nr. 378 din 12-18 mai 2011
Tupeu maxim jpeg

Mă pregăteam să scriu despre maiorul Papazoglu, unul dintre primii cercetători ai istoriei Bucureştilor, arheolog şi colecţionar de antichităţi, cînd un eveniment recent m-a silit să mă dau jos din secolul al XIX-lea. În ajun de Paşti, Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ (preşedinte Nicuşor Dan) a cîştigat o nouă victorie, obţinînd de la Tribunalul Bucureşti hotărîrea cu nr. 21 773/3/2011 prin care s-au suspendat autorizaţiile de desfiinţare emise la 15 februarie cu privire la două case din Şoseaua Kiseleff, n-rele 45 A şi B. E rezultatul unei poveşti odioase care a început din 2005. Deşi sînt obişnuit să scriu numai pe baza unei investigaţii personale, de data asta mi-am cules informaţiile din presă, deoarece aceasta a urmărit ani de zile cazul. 

Există în Bucureşti o doamnă avocat Lucia Cherecheş, care a cumpărat pe rînd aceste două clădiri şi grădina care le separă: un teren de 9000 mp, în zona cea mai scumpă a oraşului, pe care a anunţat că va construi cinci blocuri (apartamente? birouri?). Nu este prima afacere imobiliară a doamnei. Averea d-sale în 2010 cuprindea, numai în Capitală, şase apartamente în Calea Victoriei 25, un imobil în str. Atena 20, un teren şi un apartament în str. Gogol 2, alte proprietăţi în str. Parcului, unde se pregătea să ridice un bloc cu 12 etaje, în Bd. Iancu de Hunedoara şi în str. Uruguay. La ele se adaugă, în Ilfov, în comuna Gruiu 1000 mp, şi la Sinaia, pe Furnica, fostele vile Karmitz transformate într-un hotel discret şi scump. Casele din Kiseleff „nu au valoare istorică sau arhitecturală“ – dacă ar fi s-o credem pe proprietăreasă, care ne cere s-o compătimim chiar: „V-aţi gîndit cît o să mă coste dărîmarea?“. Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927. I-au aparţinut cuiva care a făcut parte din anturajul intim al regelui Carol al II-lea, dr. Felix Wieder. Se disting printr-o eleganţă sobră. Una dintre ele este, sau era pînă dăunăzi, locuinţa oficială a ambasadorului Germaniei. Am intrat o singură dată în ea, cînd ambasadorul, între 1970 şi 1976, era Erwin Wickert (1915-2008), autorul unor romane care s-au tradus în româneşte (de pildă, Purpura). Datorită acestui statut oficial, casa a fost perfect întreţinută. Nu e clar dacă moştenitorul lui Wieder ar fi reuşit să o recupereze de la RAPPS dacă n-o avea ca avocată pe întreprinzătoarea doamnă Cherecheş, scenariul fiind cunoscut: tergiversări pînă la apariţia băieţilor deştepţi sau a fetelor deştepte. Din avocată, a devenit proprietară. Evident însă, nu casele erau de interes, ci terenul. Acum începe conflictul dintre dna Cherecheş şi Primăria sectorului 1, sau, cum declama odinioară Nottara în Înşir-te mărgărite, „Aici la cotul mării e lupta-nverşunată“. Avînd în vedere că Şoseaua Kiseleff e zonă protejată, casele cu pricina fiind chiar în apropiere de un monument istoric (Arcul de Triumf!), primarul Andrei Chiliman s-a opus demolării lor. A urmat un proces cîştigat de dna Cherecheş în iunie 2009, cînd Tribunalul Bucureşti secţia 9 l-a obligat pe dl Chiliman să emită autorizaţia de desfiinţare. Replica Primăriei a fost un recurs, respins la rîndul său în ianuarie 2010. Ameninţat cu plata unor despăgubiri uriaşe pentru lipsa de folosinţă a proprietăţii, Andrei Chiliman a semnat la 15 februarie autorizaţia de desfiinţare. Între timp însă, intrarea în vigoare a legii 261/2009 a salvat provizoriu casele. Ce spune această lege? Competenţa emiterii autorizaţiilor de desfiinţare în zone protejate revine primarului general. Cu alte cuvinte, răspunderea o are acum dl dr. Sorin Oprescu. Al dracului patrimoniu... 

Ce invocă dna Cherecheş împotriva adversarului său? Un PUZ în favoarea intenţiei de a elibera terenul şi un aviz în acelaşi sens, de la Direcţia de Cultură Bucureşti, unde consilier superior este un domn – Ioan Daniel Cherecheş. În caz că nu reuşeşte nici de data asta, doamna declară, cu tupeu maxim, că va merge pînă la CEDO. Asta, zic eu, n-ar fi posibil decît dacă ar găsi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ceva despre dreptul de a strica peisajul... Pe de altă parte, Andrei Chiliman este singurul dintre primarii noştri de sector care n-a neglijat problema patrimoniului şi chiar a luat, mai mult sau mai puţin consecvent, măsuri în acest sens. Sînt sigur că nu-i pare rău de hotărîrea justiţiei prin care e invalidată autorizaţia ce-i fusese smulsă sub presiune, şi să sperăm că instanţa următoare va confirma această decizie. 

Deşi subfinanţate, există în România instituţii care au drept misiune protecţia patrimoniului. De ce nu sînt mai litigante şi trebuie ca societatea civilă pe bani privaţi să meargă în justiţie e un mister pentru mine. Dar bine că se găseşte ceva societate civilă! Altfel, din micul tîrg de antichităţi care a devenit obişnuit pe Kiseleff, am ajunge să contemplăm, în loc de parcurile şi grădinile moştenite, zgîrie-norii de beton şi sticlă ai celor ce trăiesc pentru a exploata la maximum fiecare petic de pămînt.  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un mare retailer polonez intră pe piața din România: se vor deschide 200 de magazine peste tot în țară
Un mare retailer din Polonia are de gând să deschidă o rețea de 200 de magazine în România, unde se vor face și angajări masive în mai multe orașe din țară.
image
Cum s-a răzbunat un bărbat pe o mamă care îi bloca accesul în garaj de fiecare dată când își lua copiii de la școală
Un bărbat a relatat o experiență neplăcută în care s-a confruntat cu o mamă care i-a blocat accesul pe aleea de acasă, în timp ce își aștepta copilul să iasă de la școală.
image
O companie românească a ajuns în topul celor mai valoroase firme din Uniunea Europeană
Una dintre cele mai cunoscute companii de pe piața din România a ajuns în topul celor mai valoroase corporații din Uniunea Europeană.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.