Tichet contra învăţătură. Grădiniţa din Apata, Braşov

Publicat în Dilema Veche nr. 613 din 12-18 noiembrie 2015
Căpşune jpeg

Am fost „Profesor pentru o zi“, în programul Asociației Ovidiu.ro. Și m-am tot gîndit la cum merg lucrurile în Apata, Brașov. Cum merg lucrurile. Apata nu e singurul loc așa. Apata nu e sfîrșitul lumii. Reformele învățămîntului nu par a fi trecut pe aici. La Iza e bine, doar că nu le poate face și ea pe toate. Uite, dintre toate reformele, la Apata au ajuns „laptele și cornul“. Ele vin tocmai de la Călărași. Gata expirate. Dedicație a boierilor de la Învățămînt. Reclamație? „Nu mi-au mai adus deloc vreo lună.“ Iza și educatoarele, nu știu dacă aţi aflat asta, predau materia. Cu suflet. Asta înseamnă să-i știi pe copii, după ulițe, după chip, după părinți, să vii în fiecare zi să le vezi supărarea care li se trage de la sărăcie și să le-o alungi. C‑un joc, c-o ghicitoare, c-un șotron. O fi programă, nu spun, dar sărăcia bate cu mai multă putere. Sufletul, în Apata, nu e totul. În sărăcie, tranzacția e la putere. Aduși pe lume, copiii sînt o gură în plus. Părinții îi îngăduie pe copii la grădiniță și fiindcă se dau tichete de masă, de la Asociația Ovidiu.ro. Tichetul este un imbold. Apatenii cei mari îi duc pe cei mici și-n spate, cînd e ulița pli­nă de noroi și de apă. Și cum nu-s ti­chete și de întoarcere, nu de puține ori unii apateni mari îi mai uită la gră­diniță pe apatenii mici, la Iza, pînă seara. Ceas merge în Apata doar rata spre Londra. Suflet, învățătură, sărăcie sau fugă, mărire și bani?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

tornada png
Un fenomen meteo periculos a avut loc în România! Județul unde s-a format o tornadă
Un fenomen meteo periculos a avut loc în România! Județul unde s-a format o tornadă.
india pakistan/FOTOX/Nexta
India și Pakistanul au dus una dintre „cele mai mari și mai lungi” bătălii aeriene din istoria aviației. 125 de avioane de luptă au fost mobilizate într-o confruntare aeriană de peste o oră
Un episod de o gravitate fără precedent s-a desfășurat în ultimele zile în Asia de Sud, unde India și Pakistanul au fost implicate într-unul dintre cele mai intense și îndelungate conflicte aeriene din istoria modernă a aviației militare.
Cristian Tudor Popescu FB jpg
Istoria se repetă. Ce spunea acum 25 de ani CTP despre pericolul Corneliu Vadim Tudor
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a publicat pe pagina sa de Facebook un clip video din urmă cu 25 de ani, când în turul doi al alegerilor prezidențiale lupta s-a dat între Corneliu Vadim Tudor și Ion Iliescu.
Planeta Marte
NASA accelerează planurile pentru Marte. Musk, principalul beneficiar de schimbarea de priorități a Casei Albe
Casa Albă a crescut finanțarea bugetară pentru proiectele legate de Marte cu 1 miliard de dolari. Ea este prevăzută propunerea de buget pentru 2026.
Ioana Ignat, foto Instagram jpg
Ioana Ignat a locuit un an și jumătate la o mănăstire: „Am vrut să rămân acolo”. Ce reguli stricte respecta artista?
Pe Ioana Ignat (26 de ani) mulți o cunosc sau cel puțin îi recunosc timbrul special, însă puțini știu un detaliu mai puțin cunoscut din viața ei. Artista a locuit un an și jumătate la o mănăstire, experiență pe care a descris-o ca pe o adevărată „armată”.
oana si viorel lis jpeg
„Era să-l pierd”. Trei ambulanțe chemate la Viorel Lis acasă. „Era umflat. Nu-l mai văzusem niciodată așa”
Oana Lis a trecut prin momente de groază în weekendul trecut, după ce soțul ei, Viorel Lis, fost primar al Capitalei, s-a simțit rău și a avut nevoie de intervenția ambulanței de trei ori într-o singură zi.
BeFunky collage (82) jpg
Fosta soție a lui Bordea, primele declarații după despărțirea de Spike. Ce dezvăluiri face Livia Eftimie: „Cei din anturajul nostru știu acest lucru”
Livia Eftimie, fosta soție a comediantului Cătălin Bordea, continuă să se afle în atenția publicului, la scurt timp după încheierea relației cu artistul Spike.
leu euro FOTO Shutterstock
Nou record negativ pentru leu: 5,12 lei/euro, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată
Cursul valutar oficial publicat de Banca Națională a României (BNR) arată că euro a ajuns la 5,1222 lei, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată în istoria monedei naționale.
muncitor jpg
Care sunt meseriile care ies "la pensie" mai devreme decât tine! Dacă ai una dintre ele, este timpul să-ți faci un plan B
Viitorul muncii sună a film SF pentru unii, dar e cât se poate de real! Potrivit Raportului Viitorul Muncii 2025, publicat de World Economic Forum, până în 2030, 21 de meserii vor ajunge pe lista celor cu risc major de dispariție, fiind vorba despre ocupații comune.