Ticăloşii vin sîmbăta

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Ticăloşii vin sîmbăta jpeg

Am învăţat, dintr-o tristă experienţă, că demolatorii atacă în weekend, cînd nu apar ziare şi ştirile despre o nouă ispravă a lor se răspîndesc după ce e prea tîrziu pentru a o împiedica. Aşa s-a întîmplat cu casa de la Şosea a Henriettei Delavrancea, la fel, cred, cu casa din Maria Rosetti pe care nici intervenţia ministrului Paleologu nu a mai putut-o salva. Sîmbătă dimineaţă, 3 martie, s-au făcut spărturi mari în zidul Halei Matache, partea de sud, din 1886, ca o sfidare batjocoritoare a plăcuţei care, chiar acolo, indică statutul de monument istoric. Un statut pe care nimeni nu mai dă doi bani. Ba da, justiţia! Primăria a fost condamnată de două ori, pare-mi-se, fiindcă a început demolarea înainte de declasarea clădirii. Asta n-a împiedicat încă un asalt, plănuit în aşa fel încît să aducă stricăciuni structurii de rezistenţă a Halei.

Prin e-mail a circulat imediat vestea şi s-a anunţat chiar o dezbatere pe această temă, care a avut loc în aceeaşi seară la Arhitectură, unde eram toţi convocaţi.

Cu amărăciune îmi vine să spun că la asta sîntem buni: să vorbim sau să scriem, dar, de la locul nostru, care a devenit cu totul marginal, nu putem rezista cu eficacitatea necesară. Asta e singura diferenţă faţă de situaţia din trecut. Înainte de Marea Revoluţie din Decembrie, de vorbit vorbeam „informal“, de scris nu scriam, iar „organele“ aveau toată libertatea, aşa cum o au şi acum. Ţineţi minte vorba răposatului Monciu-Sudinski, un clasic pentru generaţia mea: „Ştiu să deosebesc un om de un organ“. Ei, „organele“, nu se lasă. Deci, în acea seară, la Arhitectură au venit nişte studenţi belgieni care au fost uimiţi că la Bucureşti se preconizează o arteră largă care să taie Capitala în două ca să dea voie maşinilor să alerge. Ideea era favorizată în Occident prin anii ’60, însă între timp s-au vădit dezavantajele. Cît despre controversa care durează de un an cu privire la ce vom face la Matache, putem să comentăm oricum valoarea Halei, dar avem o lege şi distrugerea este împotriva ei – punct.

În dimineaţa zilei de 4 martie, la 9,30, se căsca o gaură şi mai mare, mare de tot, în zidul de nord! Voiam să fac un reportaj despre Hala Matache, dar n-aveam pe cine întreba ce se întîmplase în ziua trecută. Atunci am văzut, căţărat sus, pe acelaşi individ, cu geacă şi căciulă, care apare în fotografiile făcute cu o zi în urmă de Şerban Sturdza. Izbea cu sete cu un baros în alt perete. Cînd m-am apropiat, s-a făcut nevăzut. Unde a intrat? Hala era închisă din toate părţile cu cărămizi şi moloz, în afară de o deschizătură în dreptul unui munte de zăpadă, pe unde, probabil, s-a strecurat. Dar cine l-a trimis şi cine-l plăteşte?

Eu credeam că o să văd buldozerele de la Euroconstruct, ca data trecută, nu un singur om. A făcut el singur azi-noapte a doua spărtură? Dacă mai continuă, se va prăbuşi acoperişul şi o să ni se spună: „Vedeţi? Nu mai e nimic de făcut“. Nici n-o să fie. Operînd cu pegra locală, autorităţile se feresc de orice reproş. Iar poliţia ştie contra cui să intervină şi la cine să închidă ochii.

Concluzia spre care sîntem împinşi e simplă: „Nu te pui cu statul!“. La începutul străduţei care intră în spaţiul comercial, trecînd prin spatele Halei, se găseşte o casă cu ferestre în dublă ogivă („libaneze“, le spune o prietenă a mea, care a văzut această formă la arabi). Tencuită de curînd, într-o plăcută culoare galbenă, cînd te uiţi la ea de departe te bucuri că va fi păstrată. În realitate, numai etajul a rămas neatins. Parterul, unde au fost probabil nişte magazine, la fel de modeste ca prăvălia vecină, „La omul bun“, este complet devastat: n-au mai lăsat nimic, pereţii goi, tavanul jupuit, au smuls şi firele electrice. Iar mai departe, încolo, spre gară, se întinde o imensă bătătură.

Unde mai sînt oamenii buni?

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: R. Avram

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.