Supliment de informa╚Ťii

Publicat în Dilema Veche nr. 350 din 28 octombrie - 3 noiembrie 2010
Supliment de informa╚Ťii jpeg

De c├«nd am ├«nceput aceast─â serie de articole cu privire la abuzurile comise de promotorii imobiliari ├«n Bucure┼čti, am apelat la cititorii care pot ad─âuga propriile lor informa┼úii despre cl─âdirile care dispar una dup─â alta. R─âspunsurile au venit ├«n num─âr destul de mare ÔÇô chiar din str─âin─âtate! ÔÇô ┼či ele arat─â c─â opinia public─â nu mai e insensibil─â la aceast─â lupt─â, despre care refuz s─â cred c─â ar fi pierdut─â, chiar dac─â, de at├«tea ori, l─âcomia ori ignoran┼úa ┼či-au deschis drum.

A mai fost vorba aici de casa din str. Tudor Arghezi, nr. 4, fost─â proprietate a Centrofarm, de la a c─ârei d─âr├«mare a trecut o lun─â. ├Än leg─âtur─â cu dovezile aduse atunci c─â era un monument care ar fi trebuit cru┼úat, mi s-au relevat unele date noi de c─âtre cineva care, ├«n vara anului 1999, a f─âcut releveul construc┼úiei. Proprietatea lui Tudorache Predescu din mahalaua Scaunelor apare ├«n planul ├«ntocmit ├«n anii 1844-1846 de c─âtre maiorul Rudolf A. Borroczyn, inginer austriac. Terenul va fi mai t├«rziu ├«mp─âr┼úit ├«ntre doi mo┼čtenitori. Casa care a fost demolat─â corespunde indica┼úiilor din planul topografic de la 1911. Porticul ei ionic sugera o ├«ncadrare stilistic─â pe la mijlocul secolului al XIX-lea ┼či f─âcea parte dintre modific─ârile cerute de gustul nou care se ├«nst─âp├«nea. O etap─â constructiv─â anterioar─â o reprezenta pivni┼úa, c─âreia i s-a atribuit o datare spre sf├«r┼čitul de veac XVIII, av├«nd ├«n vedere zid─âria din c─âr─âmid─â ├«ngust─â. Dup─â informa┼úiile primite de la domnul Petru Mortu, pe peretele de est se g─âsea o firid─â terminat─â cu un arc eviden┼úiat de o arhivolt─â. Astfel de am─ânunte m─â ├«ndeamn─â s─â cred c─â prima cas─â a fost a lui Constantin Predescu, epitropul Spitalului Pantelimon ├«n 1810.

C├«nd am semnalat pericolul ca o cas─â din ┼×oseaua Kiseleff, nr. 39, s─â fie d─âr├«mat─â, nu ├«mi venea s─â cred c─â va fi a┼ča de repede f─âcut─â una cu p─âm├«ntul. N-a mai r─âmas dec├«t un teren viran, pe care se va construi desigur un bloc aduc─âtor de venituri. Alt─âdat─â exista acolo un restaurant cu gr─âdin─â de var─â: ghidurile ora┼čului din jurul lui 1930 men┼úioneaz─â ÔÇ×vechiul restaurant FloraÔÇť. El apar┼úinea unei familii de origine german─â, Huyer, care l-a l─âsat mo┼čtenire ginerelui, avocatul Vlahide. Acesta a fost secretarul marelui jurist Istrate Micescu (mul┼úumesc pentru aceast─â informa┼úie prietenului Radu Miclescu). Presupun c─â era acela┼či Vlahide care, ├«n 1931-1932, ├«ndeplinise func┼úia de secretar la Pre┼čedin┼úia Consiliului de Mini┼čtri. ├Än anii 1975-1980 sau chiar mai t├«rziu, casa a servit drept magazin ÔÇ×specialÔÇť, adic─â rezervat pentru corpul diplomatic ┼či membrii nomenclaturii.

Asemenea cr├«mpeie de microistorie ne ├«ng─âduie s─â urm─ârim parcursul unor familii de burghezie mai veche sau mai recent─â, traiectorii care se ├«mpletesc cu biografia ora┼čului nostru.

├Än ambele cazuri denun┼úate aici, pierderea este ┼či de ordin estetic, fiindc─â aceste cl─âdiri constituiau monumente de arhitectur─â indispensabile pentru cine vrea s─â mai aib─â ├«n fa┼úa ochilor repere caracteristice ale unor v├«rste trecute ale Bucure┼čtilor. V├«rste uitate sau dispre┼úuite. ÔÇ×Banda neagr─âÔÇť a speculan┼úilor de terenuri alege numai puncte din centrul ora┼čului ┼či folose┼čte orice mijloace de presiune pentru a-┼či atinge scopul. Se redeschide, ├«n aceste zile, problema Palatului ┼×tirbei, a c─ârui soart─â este acum ├«n m├«inile ministrului Culturii.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?