Sub ochii mei

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Sub ochii mei jpeg

Trec─âtorii pe bulevardul Lasc─âr Catargiu s-au obi┼čnuit de ani de zile s─â vad─â, la col┼úul cu strada Visarion ÔÇô cu jum─âtatea acestei str─âzi pe care se g─âse┼čte biserica ce i-a dat numele ÔÇô, o cas─â ruinat─â. A fost nr. 8 de pe Visarion, construit─â ├«n 1905 pentru fra┼úii Solacoglu, Constantin ┼či Anghel, proprietarii fabricii de p├«ine din Calea Mo┼čilor 122. Pot spune c─â s├«nt cuno┼čtin┼úe pe care le salut: de c├«te ori m─â duc la cimitir, trec prin fa┼úa cavoului lor. Mai t├«rziu, a tr─âit acolo filologul clasic Cezar Papacostea (1887-1936), traduc─âtor al lui Homer ┼či al lui Platon ├«n limba rom├ón─â. Acel intelectual de mare distinc┼úie era o podoab─â a Universit─â┼úii ┼či a Academiei. ├Än c─âsu┼úa vecin─â a murit, ├«n 1919, Vlahu┼ú─â. Frumoasa cas─â de peste drum p─âstreaz─â amintirea lui Dinu Lipatti, iar mai t├«rziu a locuit acolo Alexandru Graur. A┼čadar, cultura rom├ón─â l─âsase acolo urme de ne┼čters.

A┼ča credeam, dar, de la o vreme, pl─âcu┼úa cu numele lui Vlahu┼ú─â a disp─ârut, semn care prevestea demolarea. ├Äntr-adev─âr, acum, acolo, s-a ridicat ├«n mare vitez─â un bloc: parter + cinci etaje. De ├«nchiriat! N-am s─â spun c─â-i ur├«t, ├«ns─â ascunde silueta bisericii construite de Ernest Doneaud din 1910. Un v├«nt de furioas─â distrugere bate asupra r─âm─â┼či┼úelor altei Rom├ónii, de care ┼úara de azi se simte str─âin─â dup─â numai 100 de ani. I-a venit r├«ndul ┼či vilei de al─âturi, c─âreia i s-a ├«nscenat un accident, o explozie de gaze, pentru a o distruge, ca ┼či ├«n mai multe cazuri ├«n care chiar proprietarul urm─âre┼čte s─â refoloseasc─â terenul la o construc┼úie nou─â, rentabil─â. Acela┼či scenariu, deci, prost regizat. Casa nu era pe lista oficial─â a monumentelor istorice din 2004, dar se g─âse┼čte ├«ntr-o zon─â protejat─â de lege. Dup─â col┼ú, pe bulevardul Lasc─âr Catargiu, este nr. 10, casa din 1898 a inginerului Alexandru Mare┼č, oper─â a aceluia┼či arhitect Edouard Joseph Ramonatxo, care a construit ┼či numerele 4 ┼či 6 de pe bulevard. Existen┼úa acestui ansamblu de arhitectur─â ar trebui s─â fie de neatins, cu at├«t mai mult cu c├«t casa de pe Visarion i se datoreaz─â lui I.D. Berindey. Structura? Deasupra demisolului pentru servitori ÔÇô parter ├«nalt, av├«nd spre strad─â un col┼ú rotunjit, cu o teras─â din care se intra ├«n─âuntru printr-o u┼č─â-fereastr─â. ├Än 2007, pompierii au venit prea repede ┼či, fiindc─â stric─âciunile nu erau destul de grave, casa avea s─â fie d─âr├«mat─â ├«ncetul cu ├«ncetul, bucat─â cu bucat─â, pe ascuns. ├Än dosul frumosului grilaj de fier forjat, legat cu lan┼ú, au mai r─âmas, l─âsate ├«n paragin─â, ni┼čte cioturi de zid, ├«nvelite ├«ntr-un lin┼úoliu. Doar o fereastr─â care se deschide spre gol.

S-a propus mai ├«nt├«i s─â se ├«ngroape acolo un parking, de care ar fi fost nevoie, sub o construc┼úie nou─â, ├«nalt─â, dincolo de care, ├«n fundul cur┼úii, o pasti┼č─â f─âr─â valoare ar fi imitat casa veche. Ideea n-a avut succes. A ap─ârut doar o cas─â de mode, Flamingo, repede uitat─â. Demolarea a ├«nceput ├«n spate, la ├«nc─â o cas─â. Proprietarul, avocatul C.A. T─ân─âsescu, nu se las─â. Dup─â ┼čapte ani, a izbutit s─â ob┼úin─â aprob─ârile pentru viitoarea cl─âdire: 16 etaje! De patru ori mai mult dec├«t ├«n─âl┼úimea maxim─â tolerat─â de norm─â. Unde mai e legea? Nu se mai uit─â nimeni la ea. Unde mai este Comisia Monumentelor Istorice? Pre┼čedinte al ei a devenit arhitectul care proiectase parking-ul subteran. Batjocura asta nu se mai opre┼čte... ├Än tot acest timp, vedem cum continua devastarea care a f─âr├«mi┼úat monumentul. F─âr─â nici o ac┼úiune administrativ─â sau judiciar─â care ar mai fi salvat casa.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?