Sub ochii mei

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Sub ochii mei jpeg

Trecătorii pe bulevardul Lascăr Catargiu s-au obişnuit de ani de zile să vadă, la colţul cu strada Visarion – cu jumătatea acestei străzi pe care se găseşte biserica ce i-a dat numele –, o casă ruinată. A fost nr. 8 de pe Visarion, construită în 1905 pentru fraţii Solacoglu, Constantin şi Anghel, proprietarii fabricii de pîine din Calea Moşilor 122. Pot spune că sînt cunoştinţe pe care le salut: de cîte ori mă duc la cimitir, trec prin faţa cavoului lor. Mai tîrziu, a trăit acolo filologul clasic Cezar Papacostea (1887-1936), traducător al lui Homer şi al lui Platon în limba română. Acel intelectual de mare distincţie era o podoabă a Universităţii şi a Academiei. În căsuţa vecină a murit, în 1919, Vlahuţă. Frumoasa casă de peste drum păstrează amintirea lui Dinu Lipatti, iar mai tîrziu a locuit acolo Alexandru Graur. Aşadar, cultura română lăsase acolo urme de neşters.

Aşa credeam, dar, de la o vreme, plăcuţa cu numele lui Vlahuţă a dispărut, semn care prevestea demolarea. Într-adevăr, acum, acolo, s-a ridicat în mare viteză un bloc: parter + cinci etaje. De închiriat! N-am să spun că-i urît, însă ascunde silueta bisericii construite de Ernest Doneaud din 1910. Un vînt de furioasă distrugere bate asupra rămăşiţelor altei Românii, de care ţara de azi se simte străină după numai 100 de ani. I-a venit rîndul şi vilei de alături, căreia i s-a înscenat un accident, o explozie de gaze, pentru a o distruge, ca şi în mai multe cazuri în care chiar proprietarul urmăreşte să refolosească terenul la o construcţie nouă, rentabilă. Acelaşi scenariu, deci, prost regizat. Casa nu era pe lista oficială a monumentelor istorice din 2004, dar se găseşte într-o zonă protejată de lege. După colţ, pe bulevardul Lascăr Catargiu, este nr. 10, casa din 1898 a inginerului Alexandru Mareş, operă a aceluiaşi arhitect Edouard Joseph Ramonatxo, care a construit şi numerele 4 şi 6 de pe bulevard. Existenţa acestui ansamblu de arhitectură ar trebui să fie de neatins, cu atît mai mult cu cît casa de pe Visarion i se datorează lui I.D. Berindey. Structura? Deasupra demisolului pentru servitori – parter înalt, avînd spre stradă un colţ rotunjit, cu o terasă din care se intra înăuntru printr-o uşă-fereastră. În 2007, pompierii au venit prea repede şi, fiindcă stricăciunile nu erau destul de grave, casa avea să fie dărîmată încetul cu încetul, bucată cu bucată, pe ascuns. În dosul frumosului grilaj de fier forjat, legat cu lanţ, au mai rămas, lăsate în paragină, nişte cioturi de zid, învelite într-un linţoliu. Doar o fereastră care se deschide spre gol.

S-a propus mai întîi să se îngroape acolo un parking, de care ar fi fost nevoie, sub o construcţie nouă, înaltă, dincolo de care, în fundul curţii, o pastişă fără valoare ar fi imitat casa veche. Ideea n-a avut succes. A apărut doar o casă de mode, Flamingo, repede uitată. Demolarea a început în spate, la încă o casă. Proprietarul, avocatul C.A. Tănăsescu, nu se lasă. După şapte ani, a izbutit să obţină aprobările pentru viitoarea clădire: 16 etaje! De patru ori mai mult decît înălţimea maximă tolerată de normă. Unde mai e legea? Nu se mai uită nimeni la ea. Unde mai este Comisia Monumentelor Istorice? Preşedinte al ei a devenit arhitectul care proiectase parking-ul subteran. Batjocura asta nu se mai opreşte... În tot acest timp, vedem cum continua devastarea care a fărîmiţat monumentul. Fără nici o acţiune administrativă sau judiciară care ar mai fi salvat casa.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Românca desemnată „Omul anului“ în Anglia. Cristina este șoferiță de autobuz în orășelul Hertford. „Ne face ziua mai frumoasă“
O șoferiță de autobuz, originară din București, a primit titlul „Omul anului”, acordat de o comunitate din Anglia. Cristina a întrunit cele mai multe voturi din partea membrilor comunității.
image
Tiramisu alb, un desert spectaculos, cu succes garantat. Secretul prăjiturii cu gust demențial
Nu doar că este delicios, ci este și simplu de făcut. Tiramisu alb este desertul de care nu te mai saturi. Rețeta necesită doar câteva ingrediente și multă răbdare, pentru că se servește a doua zi. Dacă este ținut la rece 24 de ore, rezultatul va fi unul spectaculos.
image
Cine este doctorița înjunghiată mortal în Franța. Tânăra se pregătea pentru rezidențiat
O tânără româncă, care se afla în Franța pentru a-și pregăti rezidențiatul, a fost descoperită moartă într-un apartament. Tragedia s-a petrecut în orașul Amiens, într-un apartament închiriat de ea prin platforma Airbnb.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic