Renaşterea unui oraş de provincie...

Ana Maria STAN
Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Renaşterea unui oraş de provincie    jpeg

De cîteva săptămîni, la radio se anunţă un interesant turneu, intitulat „Vă place Bach?“, al violoncelistului Răzvan Suma. Talentatul muzician va concerta şi la Dumbrăveni, un oraş din judeţul Sibiu, cu puţin peste 8000 de locuitori. La prima vedere, alegerea unei asemenea localităţi pentru un spectacol de muzică clasică pare neobişnuită, însă totul devine mai uşor de înţeles dacă ne raportăm la istoria, patrimoniul arhitectural şi îndelungata tradiţie multiculturală ale acestei aşezări.

Aflat la distanţă relativ egală de Sighişoara şi de Mediaş, Dumbrăveniul oferă o alternativă interesantă la destinaţii turistice mult mai mediatizate. Renumele său este dat în special de două monumente istorice, ambele clasate pe lista Ministerului Culturii, anume: Biserica Armenească şi Castelul Apafi.

Atestat documentar încă din secolul al XIV-lea, sub numele de Ebesffalwa (Ibaşfalău), acest tîrg i-a găzduit pe maghiari şi pe români, iar după 1671, aici s-a stabilit şi o comunitate masivă de armeni. Prin talentul lor comercial şi organizatoric, armenii au dus la o dezvoltare extraordinară a oraşului, pe care l-au şi primit în administrare. Numele localităţii va fi chiar schimbat după 1714 în Elisabetopolis, iar puterea financiară a armenilor s-a evidenţiat prin construcţia impresionantei catedrale în stil baroc şi neoclasic, închinată Sfintei Elisabeta.

Dacă biserica ridicată între 1766-1791 a fost, prin statutul său de locaş religios, relativ ferită de vicisitudini (cu excepţia cutremurelor sau a furtunilor), nu acelaşi lucru se poate spune despre Castelul Apafi, care a cunoscut multe transformări de-a lungul vremii. Prima fază de construcţie a acestuia se situează în secolul al XVI-lea, cînd nobilul Grigore Apafi decide să înalţe aici o locuinţă demnă de renumele familiei sale. Acum sînt ridicate laturile de nord şi est, în stil renascentist, iar după 1590, Nicolae Apafi va construi şi latura de sud. Ulterior, mai precis între 1661 şi 1724, castelul a servit ca reşedinţă pentru principii Transilvaniei Mihail Apafi I, Mihail Apafi al II-lea şi rudele lor. În 1756 a intrat în posesia comunităţii armeneşti, clădirea fiind utilizată pentru diferite servicii publice – primărie, sală de festivităţi, tribunal –, ceea ce a dus la anumite modificări arhitecturale de tip baroc.
 
După Unirea din 1918, cînd localitatea a adoptat numele de Dumbrăveni, Castelul Apafi s-a transformat în instituţie de învăţămînt, iar pentru aproape 90 de ani, nenumărate generaţii de elevi şi profesori au învăţat şi locuit în spaţiile sale, transformate în săli de clasă, laboratoare şi cămin şcolar. Această folosire intensivă a unei clădiri avînd deja peste 400 de ani de istorie a lăsat urme adînci – igrasie, distrugeri ale tîmplăriei, ale tencuielilor etc. Însă tocmai cînd părea că monumentul avea să se îndrepte pas cu pas spre o degradare totală, un parteneriat public-privat i-a acordat o nouă şansă. În 2008, autorităţile locale din Dumbrăveni au decis să transforme Castelul Apafi într-un centru multicultural, făcînd apel la Reţeaua Naţională a Muzeelor din România pentru a reabilita şi reamenaja edificiul. Cu sprijin financiar din partea Norvegiei şi Islandei, dar şi a Transylvania Trust, în iulie 2010 a fost inaugurată în castel Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni – ARCA. Design-ul expoziţiei permanente a fost premiat la Bienala de Arhitectură bucureşteană din 2010, şi aici au început treptat să fie organizate şi alte evenimente.

Castelul Apafi din Dumbrăveni este azi un spaţiu dinamic şi atrăgător, pregătit pentru a primi vizitatori şi a concentra viaţa culturală a comunităţii locale. 

(detalii pe www.muzee.org. Mulţumim colegilor Dragoş Neamu şi Ina Postăvaru pentru informaţiile furnizate.) 

Ana-Maria Stan, dr. în istorie, este cercetător la Muzeul Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

Foto: A.M. Stan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un român care a vrut să răpească un copilaș, bătut crunt în Irlanda
Un român a fost snopit în bătaie la Dublin, pe o stradă, după ce a vrut să răpească un copil.
image
Patimile lui Jim Caviezel, actorul care l-a jucat pe Iisus: „Operație pe cord deschis și multe medicamente”
„Patimile lui Hristos”, filmul regizat de Mel Gibson, a devenit rapid unul dintre cele mai populare pelicule religioase și se vorbește despre o continuare. Prea puțin este cunoscut cum actorul principal, Jim Caviezel, a fost la un pas de moarte din cauza filmului.
image
Halle Berry, discurs în fața Capitoliului SUA: „Sunt la menopauză!“ Actrița, apel pentru adoptarea unei legi esențiale pentru femei
Actriței Halle Berry i s-a alăturat joi un grup de senatori în fața Capitoliului pentru a promova o lege prin care care să se investească 275 de milioane de dolari în cercetare și educație în ceea ce privește menopauza.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.