Prin munc─â, economie ┼či cultur─â

Publicat în Dilema Veche nr. 530 din 10-16 aprilie 2014
Prin munc─â, economie ┼či cultur─â jpeg

De la Ionescu-Gion, istoricii Bucure┼čtilor formeaz─â o familie de vreo ┼čapte genera┼úii, dintre care ultimele dou─â ├«n activitate. S-a constituit astfel un corp de informa┼úii. ├Än afar─â de dou─â sinteze (N. Iorga ┼či C.C. Giurescu), restul s-a acumulat din ├«ntregiri punctuale, dar care precizeaz─â conturul ora┼čului, al cartierelor, al str─âzilor, cu conexiunile dintre ele, reconstituie domesticirea naturii de c─âtre om sau distrugerea ei, identific─â amplasamentul unor cl─âdiri disp─ârute sau biografia unor case ├«nc─â prezente. Un veteran, domnul Oliver Velescu, la cap─âtul trudei pe care a consacrat-o acestor cercet─âri o via┼ú─â ├«ntreag─â, a dat la tipar cartea care a ie┼čit zilele trecute. O v├«nz─âtoare de libr─ârie c─âreia ├«i cerea acest volum ÔÇô Ion Kalinderu. Documente ┼či m─ârturii ÔÇô l-a ├«ntrebat: ÔÇ×Domnule Kalinderu, care e titlul c─âr┼úii dumneavoastr─â?ÔÇť  

E adev─ârat c─â mai s├«ntem doar c├«┼úiva care mai ┼úinem minte numele vechiului administrator al domeniilor Coroanei, Ion Kalinderu (1840-1913), care a fost zece ani ┼či pre┼čedinte al Comisiei Monumentelor Istorice. ├Än acela┼či timp, 1904-1907, era chiar pre┼čedinte al Academiei Rom├óne, pe care o considera ca ÔÇ×farul intelectual al na┼úiuniiÔÇť. ├Än amintirile sale, scrise 40 de ani mai t├«rziu, Mihail Sadoveanu poveste┼čte cum l-a cunoscut pe acest ÔÇ×academician celebru ├«n acea epoc─â prin subiectele ce furniza revistelor umoristiceÔÇť. ┼×i pagina din Anii de ucenicie este plin─â de umor, de┼či ├«nt├«lnirea evocat─â acolo nu se g─âse┼čte ├«n cartea dlui Velescu. Culegere documentar─â minu┼úioas─â, aceast─â lucrare nu las─â la o parte nici un domeniu al vie┼úii publice ├«n care s-a implicat Kalinderu ÔÇô ┼či au fost multe, de la finan┼úe ┼či negocieri diplomatice, la gospod─âria civilizatoare a satelor, protec┼úia ├«nv─â┼ú─âm├«ntului ┼či a literaturii, sau ├«ntemeierea unei colec┼úii de art─â.

Totu┼či, principalul interes al lucr─ârii este ├«n alt─â parte. Atrage aten┼úia asupra celui dint├«i membru al familiei care s-a stabilit ├«n Bucure┼čti, reface istoria propriet─â┼úilor acestuia (├«ntre care Hanul Col┼úea) ┼či public─â, dup─â acte de arhiv─â, con┼úinutul muzeului Kalinderu. Toate trei capitolele reprezint─â contribu┼úii valoroase la cunoa┼čterea vie┼úii bucure┼čtene din secolul al XIX-lea, ca ┼či cum ar fi complet─âri ale unui mozaic.

Laz─âr Kalenderoglu (1792-188...), venit din Smirna ├«n ┼óara Rom├óneasc─â pe vremea Regulamentului Organic, ├«nchiriaz─â o magazie la Hanul Col┼úea ┼či devine arenda┼čul acestui han. Membru al Sfatului Or─â┼čenesc timp de un deceniu ├«nainte de Revolu┼úia de la 1848, a fost boierit de Bibescu (pitar) ┼či de ┼×tirbei (paharnic): drumul ascensiunii sociale. Arendeaz─â mo┼čii ├«n Ilfov ┼či ├«n Teleorman, unde trei dintre ele vor ajunge ├«n st─âp├«nirea sa. Joac─â un rol important ├«n afacerile coloniei grece┼čti din Bucure┼čti, ├«nsu┼čindu-┼či atitudinea de everget, caracteristic─â preluat─â ┼či de fiul s─âu, Ion.

Locuin┼úe, pr─âv─âlii ┼či terenuri, propriet─â┼úile sale se adun─â ├«n zona str─âzilor Sfin┼úilor, Col┼úei ┼či Doamnei, acolo unde Laz─âr va ridica, ├«n 1841, biserica Sf. Ilie, singura sa ctitorie care-i mai poart─â numele, pe care, p├«n─â de cur├«nd, o de┼úinea comunitatea bulgar─â.

Hanul c─âruia-i apar┼úinuse era, de la construirea sa, din 1746, al m─ân─âstirii Col┼úea. Acolo erau g─âzdui┼úi negustorii turci care adunau alimente pentru Istanbul, pentru ÔÇ×a nu se risipi prin t├«rg ├«ncoace ┼či ├«ncoloÔÇť, ca la Vene┼úia ÔÇô Fondaco dei Turchi. Degradarea ┼či avarierea celor 46 de ├«nc─âperi va determina demolarea ansamblului de cl─âdiri ├«n 1848. Nu ├«nseamn─â ├«ns─â c─â averea familiei Kalinderu (numele nou, de pe la 1870) a sc─âzut, de┼či ea ├«ncepuse a se dezvolta ├«n jurul Col┼úei. Ion era un personaj public, cu trecere la curtea regal─â ┼či cu bog─â┼úia ne┼čtirbit─â de daniile pe care le distribuia cu chibzuial─â. Casa din str. Rena┼čterii (ast─âzi Dr. Sion, nr. 2-4) a fost cl─âdit─â de inevitabilul I.D. Berindei, ├«n 1908, pentru a ad─âposti colec┼úia de art─â acumulat─â ├«n 50 de ani. Ea va trece ├«n proprietatea statului ├«n 1914, dup─â negocieri influen┼úate benefic de I.G. Duca ┼či din care familia mo┼čtenitorilor, p├«n─â la urm─â, nu s-a ales cu nimic. Calitatea operelor de art─â expuse publicului p├«n─â la evacuarea lor ├«n refugiul de la Moscova (de unde unele s-au mai ├«ntors doar ├«n 1956) sau ├«n 1920-1948, cu tot ce s-a pierdut ┼či la bombardament, a fost imediat recunoscut─â de Al. Tzigara-Samurca┼č, dar lumea artistic─â bucure┼čtean─â, deschis─â acum curentelor moderne din Occident, a satirizat con┼úinutul heteroclit al muzeului. Catalogarea acestui patrimoniu d─â o idee despre inegalitatea pieselor de ceramic─â antic─â, pictur─â ┼či sculptur─â. A fi avut un Bronzino ┼či un Goya, sau tablouri de Liebermann, Klimt ┼či Ferdinand Hodler este de ajuns pentru a r─âscump─âra cantitatea de lucr─âri de duzin─â, de arti┼čti obscuri sau de probabile copii, reunite ca la Simu. Fatalitate: de┼či din 2005 se vorbe┼čte de reconstituirea muzeului,  s-a f─âcut numai o semirestaurare a cl─âdirii, care a ├«mbog─â┼úit pe cineva, iar ea a r─âmas goal─â.

Istoria acestei familii ilustreaz─â destinul burgheziei rom├óne┼čti.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Neutralitatea moldovean─â ╚Öi vinov─â╚Ťia rom├óneasc─â
Politic, conducerea de la Chișinău face eforturi supraomenești pentru a da asigurări că nu există nici un pericol iminent.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Pu╚Ťin─â libertate. ╚śi multe probleme
Țările din Europa occidentală reprezintă o zonă idilică, chiar dacă nu ideală, pentru presă...
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Re-începutul filosofiei
...deveneam ner─âbd─âtor ori de c├«te ori filosofia ├«nt├«rzia prea mult ├«n concept, ├«n terminologie, ├«n acroba╚Ťie analitic─â.
Frica lui Putin jpeg
Eufemismul
Este ├«ns─â ╚Öi altceva, ├«nc─â mai sinistru, ├«n acest tip de eufemisme politico-ideologice: ele servesc la dezumanizarea adversarului, eliber├«nd con╚Ötiin╚Ťa de orice repro╚Ö pentru un act criminal.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
ÔÇ×Eu nu mai citesc presa din 1979ÔÇŁ / ÔÇ×Sigur, tu ├«╚Ťi permi╚Ťi...ÔÇŁ
C├«nd a venit vestea mor╚Ťii lui Radu Lupu, toate marile ziare ale lumii au publicat articole despre legendarul pianist rom├ón.
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo jpeg
Od─â bucuriei, Allegro ma non troppo
În 1817, Societatea Filarmonică din Londra l-a însărcinat pe Beethoven să compună o simfonie.
Stat minimal, stat puternic, stat eficient jpeg
Stat minimal, stat puternic, stat eficient
Dintre to╚Ťi economi╚Ötii rom├óni, Georgescu este cel mai tran╚Öant ├«n a analiza ╚Öi a vorbi despre hibele capitali╚Ötilor ╚Öi capitalului din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Imperfec╚Ťiuni
Defectele (auto)inventate de oamenii ├«n cauz─â ajunseser─â s─â fie percepute ÔÇô tocmai prin inexisten┼úa lor┬áde facto┬áÔÇô drept ÔÇ×limita de atinsÔÇŁ, vorba lui Gabriel Liiceanu ├«ntr-o celebr─â carte.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Didactice
Textul recomand─â, de exemplu, ca termenul┬ástudent┬á(cu sensul ÔÇ×cel care studiaz─âÔÇŁ, indiferent de nivel) s─â nu mai fie folosit ├«n ╚Öcolile din Ardeal pentru ciclul preuniversitar, ci s─â fie ├«nlocuit cu┬áelev┬ásau┬á╚Öcolar,┬áca ├«n Regat.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
S─â nu ├«ncremenim ├«n prejudec─â╚Ťi
Andreea nu este un elev care să performeze la disciplinele realiste, iar matematica e, pentru ea, o piatră grea de încercare.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Doi ani și jumătate în spatele fileului pentru Boris Becker?
Via┼úa lui Becker, ce-i drept, e o vrai┼čte. Ajunge s─â-l prive┼čti pentru a ├«n┼úelege c├«te nop┼úi grele s├«nt pitite sub fa┼úa buh─âit─â.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
O întîmplare din România de azi
Mi-a venit ├«n minte formula unui cunoscut:┬á├Än definitiv, cine e╚Öti tu ca s─â nu ╚Ťi se ├«nt├«mple s─â fii nedrept─â╚Ťit?

Adevarul.ro

image
Colosul cenu┼čiu. Ce ascunde muntele de zgur─â, una dintre cele mai mari halde din Rom├ónia VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un ┼čofer a r─âmas f─âr─â permis ┼či a fost amendat dup─â ce a sunat la 112 ca s─â anun┼úe c─â este ┼čicanat ├«n trafic
Un apel la 112 a luat o turnur─â nea┼čteptat─â pentru un b─ârbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgen┼ú─â ca s─â anun┼úe c─â un ┼čofer ├«l ┼čicaneaz─â ├«n trafic, pe raza comunei br─âilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro l├óng─â un radar ce comunic─â direct cu baza Deveselu. ÔÇ×Nu s-a cerut avizul MApNÔÇŁ
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.