Prin Bucureştii Brâncoveanului

Publicat în Dilema Veche nr. 549 din 21-27 august 2014
Prin Bucureştii Brâncoveanului jpeg

Stă să se încheie săptămîna în care am avut şi împlinirea celor trei veacuri de la fapta de sînge şi, o zi mai tîrziu, rugăciunea cu discursuri prin care poporului bucureştean i s-a adus aminte de pristăvirea noilor sfinţi Brâncoveni (la care a fost anexat şi un Văcărescu, ca rudă şi participant la martiriu). La primul parastas după îngroparea în biserica de acasă, chiar dacă nu era mormîntul hărăzit la Hurezi, văduva-mamă le spunea simplu „cei care au pierit la Ţarigrad“... Aureola adăugată în 1992 aduce prestigiu unei foarte mari figuri a istoriei naţionale. Comemorările sînt pe măsura celor care, prin actul de închinare, vor să se simtă mai aproape de, mai totuna cu omul căruia i se arată un respect adîncit cu trecerea timpului. De aceea, mi se pare că în 1914 şi în 1934 cei care vorbeau în numele românilor erau mai cinstiţi, fiindcă educaţia era atunci pe cale să făurească o conştiinţă publică a cărei dezvoltare s-a oprit, chiar dacă, din cînd în cînd, mai tresare. Astăzi, deci, căutînd o legătură firească cu Constantin-Vodă, va fi de ajuns să ne gîndim la cum a trăit el în acest oraş şi ce a făcut el pentru Bucureşti.

Pentru călătorii străini ai acelei vremi, era „un oraş rău clădit şi murdar“, dacă erau obişnuiţi să vadă capitale apusene, dar, cînd se întorceau după ani de zile din alte ţinuturi supuse sultanului, îi impresiona eleganţa, chiar măreţia unor edificii de piatră meşteşugit boltite şi înşirînd coloane sculptate. Cîteva imitau proporţiile armonioase zărite în Ardeal sau chiar la Veneţia, iar în interior adăposteau un lux oriental. O trăsătură caracteristică a arhitecturii lor era cafasul, adică ce numim noi „loggia“. Mulţimea pestriţă a locuitorilor a fost evaluată la 50.000, deşi probabil realitatea era mai apropiată de jumătate din această cifră. Ce e sigur este că nici în Balcani, nici în Europa Centrală, nu se găseau centre de negoţ comparabile. Împărţirea în mahalale era ca în Alep, dar aceste comunităţi se grupaseră fie după meserii, fie în jurul bisericii locale, şi ţesutul urban era presărat de livezi sau vii, de petece de păşuni sau maidane.

Dintre construcţiile care se înmulţesc în timpul acestei lungi domnii – 43 de şantiere în Bucureşti –, cele mai importante i se datorează domnului şi familiei sale. Cronica oficială a lui Radu Greceanu nu omite nimic din aceste ctitorii. Numai două au dispărut: Sf. Sava, în faţa căreia s-a ridicat mai tîrziu Universitatea (născută din şcoala care fusese acolo) şi ale cărei temelii le-am văzut dezgropate, şi Sf. Ioan Grecesc de pe malul Dîmboviţei, care n-a mai rămas în picioare de cînd Podul Mogoşoaii s-a transformat în Calea Victoriei, dar unde, în 1703, „Măriia Sa o au făcut foarte înfrumuseţată cu turnuri... cu zugrăvele pe den lăuntru“. Din contribuţia personală a doamnei Maria s-a refăcut frumosul lăcaş pe care-l vedem lîngă Facultatea de Arhitectură şi care, „fiind o bisericuce dă lemn mititică foarte şi veche dă mai cădea, care să chiema biserica Dîntr-o zi... dă piatră o au zidit, foarte iscusită şi gingaşă“. La fel a apărut Sf. Gheorghe Nou, la început ca paraclis al hanului din jur: clădirea „mică şi întunecoasă“ a lăsat locul pentru „o mare şi minunată şi frumoasă mănăstire“.

Curtea domnească concentra cea mai intensă activitate ca sediu al administraţiei statului şi, totodată, centru politic. Palatul de sub dealul Mitropoliei, aşa cum fusese din zilele lui Matei Basarab, a fost supus de Brâncoveanu la înnoiri care modificau mult spaţiul şi stilul, dar nu ne mai putem da seama fiindcă el a ars în 1718, cînd un kommando german a ocupat oraşul ca să-l ia prizonier pe domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat. Despre înfăţişarea Curţii avem informaţii numai de la vizitatorii care şi-au însemnat impresiile pînă la acea dată. „Palat nobil şi măreţ“, spune Edm. Chishull, arheologul specialist în antichităţi orientale, care venea de la Constantinopol, unde fusese capelanul ambasadorului englez. El a avut prilejul să suie scara de marmură prin care se intra la etaj, a pătruns în încăperile de ceremonie. Tronul („scaunul domnesc“, zice Greceanu) se afla în sala numită „spătărie“. Tavanul zugrăvit cu stele este un element de decor care exista şi la palatul regal din Londra. Un foişor domina grădina din dreapta, mai mică decît cea de la intrare şi rezervată odihnei, reculegerii în umbră, la loc de verdeaţă. Chishull îl însoţea pe lordul William Paget, care a fost cinci zile oaspetele lui Brâncoveanu, în aprilie 1702.

Festivităţile au alternat cu convorbirile diplomatice secrete, fiindcă ambasadorul Angliei, în cei zece ani cît ocupase acest post la Poartă, stabilise o relaţie de încredere prietenească atît cu domnul, cît şi cu stolnicul Cantacuzino. Această legătură a fost întreţinută printr-o corespondenţă asiduă, pe care o pregătesc acum pentru tipar. Momentul culminant al vizitei a fost ospăţul oferit de Brâncoveanu. Protocolul prevedea salve de tun şi toasturi în onoarea sultanului şi a reginei Angliei. Ambasadorul şi suita sa au apreciat vinurile gazdei, aşa că cronicarul notează: „Pentru sănătăţi închinînd, de veselie mare s-au şi înbătat atîta el cît şi boiarii lui (măcar că dă nimeni n-au fost siliţi).“

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Agresați sexual în școală sub ochii dascălilor. Polițist: Vorbim despre un fenomen aici, despre dezinteresul unor cadre didactice
Este anchetă de proporții la o școală din județul Brașov, unde mai mulți elevi de clasa a VIII-a și-au agresat sexual colegii mai mici. Nu o dată și în văzul tuturor.
image
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament cu două camere. „Ferească Dumnezeu! Ați pus foiță de aur pe pereți?”
Prețurile o iau razna în România, iar piața imobiliară e campioana scumpirilor în marile orașe. Marii câștigători sunt constructorii și meșterii din construcții. Ultimii au ajuns să ceară sume fabuloase chiar și pentru renovarea apartamentelor mici.
image
Un fost senator se laudă că a pescuit un păstrăv de 109 centimetri. Unde este lacul în care sunt exemplare şi de peste 2 metri
Pescarul, cunoscut în zonă drept Regele Păstrăvului din Ardeal, nu este la prima sa captură de mari proporţii.

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.