"Prea multe vreţi să ştiţi!"

Publicat în Dilema Veche nr. 537 din 29 mai - 4 iunie 2014
"Prea multe vreţi să ştiţi!" jpeg

Strada Pietăţii nu mai există. De la 1970, cînd Henri Coandă, întors acasă, era răsfăţat de Ceauşescu, aşa că, la întrebarea ce mai doreşte, oaspetele a răspuns, ca un bun fiu, că i-ar plăcea să vadă o stradă din Bucureşti purtînd numele generalului Constantin Coandă. Henri a avut muzeul invenţiilor sale şi chiar, de la moartea sa, în 1972, strada proprie, în locul lui I.C. Frimu, bătrîn militant socialist. Pentru tată-său, fost prim-ministru şi preşedinte al Senatului, s-a căutat o stradă cu un nume desuet, care, atunci, avea deja 70 de ani. Ultima casă din cele vechi, aceea de la colţul cu Vasile Alecsandri, este din 1900 (acolo a trăit  Titus Popovici, romancierul).

Deci, cînd era strada Pietăţii, pornind de la Clopotarii Vechi, se aliniau locuinţe de tîrgoveţi, doar cu parter şi pivniţă, sau, ceva mai tîrziu, cu demisol şi un parter înalt sau un singur etaj. Curtea sau grădina, în spate sau alături, au servit pentru cîte un bloc. Unul se supraînălţează acum. Totuşi, e o plăcere să vezi, aproape neatinse, cele două şiruri de case care aveau ambiţia să imite stilul franţuzesc, cu stucaturi, dar, din cauza mijloacelor mai modeste decît la boieri, nu se remarcă prin dimensiuni. Străzile din jur au crescut în acelaşi timp. De pildă, pe strada Povernei – nume care arată că odinioară se vindea acolo rachiu –, puţine case vechi şi-au păstrat înfăţişarea, dar una, nr. 9, ascunsă de un minimarket înjghebat la intrarea pe care a blocat-o de cîţiva ani, mai poartă pe fronton data 1896 şi iniţialele cui o avea pe atunci. Peste drum a fost, altădată, la nr. 8, casa lui Theodor Rosetti, fratele Doamnei Elena Cuza, pe care în zadar am încercat să o feresc de demolare. Înaltul magistrat, care, pe lîngă prim-ministru în 1888-1889, a fost şi între întemeietorii Junimii, îşi clădise cam în aceeaşi vreme o căsuţă neoclasică pe care o înnobila numai blazonul de pe frunte cu cei trei trandafiri. Nici faptul că o locuise – drept chiriaş, desigur – Luchian n-a putut împiedica să se înalţe în locul ei un bloc greoi.

Întîlnirea străzii Povernei cu str. General C. Coandă se face între numerele 4 şi 6 din a doua. Dublată cu nr. 37 din str. Povernei este, după colţ, nr. 4, cu grădina de trandafiri prin care se plimbau acum 60 de ani doamna Elise Florescu şi sora ei. Le rămăseseră casa şi biblioteca de la profesorul de latină G. Florescu, traducătorul lui Ovidiu. Tatăl meu îi fusese elev. De partea cealaltă a aceluiaşi trotuar, str. Coandă continuă cu nr. 6, ale cărei trei ferestre sînt împodobite cu cadre înflorite de stuc. Înghesuită în spatele acestei case şi al numărului 32 de pe Povernei, cu ieşiri în ambele direcţii, se găseşte o casă cu parter înalt, al cărei vestibul încadrat de patru coloane se închide cu un vitraj, probabil adăugat. Fără să mă fi putut apropia, mi se pare că sînt două corpuri de clădire îmbucate unul într-altul. Deasupra vechii intrări care priveşte spre Povernei, o frumoasă inscripţie precizează data şi proprietarul: 1897, Preotul Măldărescu. Văzînd o doamnă care stropea muşcatele de pe treptele din faţa uşii la nr. 8 (Coandă), am îndrăznit să întreb cine a fost preotul. Răspunsul a fost: „Prea multe vreţi să ştiţi!“

Neîncrederea în oricine ţi se opreşte la poartă a crescut în ultima vreme. De aceea, gardurile de fier forjat au fost astupate cu plăci de plastic. Oamenii se ascund. Să nu vadă alţii ce au ei. Vor să trăiască de parcă ar fi singuri pe lume.

Am trecut mai departe. Alături, la nr. 11, latura e la stradă şi intrarea între două coloane are în faţă calcanul clădirii vecine peste o curte strîmtă ca un culoar. A fost casa generalului Porumbaru, unde a locuit şi fiica sa, sculptoriţa Olga Porumbaru, soţia lui Constantin Baraschi. Înainte de a se sfîrşi strada, apare intrarea Blaj. În fund – vila N. Mavrocordat, construită englezeşte în cărămidă aparentă. Arhitectul ei a fost, pe la 1931, G.M. Cantacuzino. În copilăria mea, nu te puteai apropia de ea, de cîte maşini erau în faţă. O ocoleam, fiindcă se spunea că e a Securităţii. Acum o păzeşte un cîine de rasă, vigilent.

Cît mai supravieţuiesc, asemenea enclave sînt mărturiile unei vîrste a oraşului, de-a lungul căreia, din ultimele zile ale secolului al XIX-lea pînă adînc în perioada interbelică, s-au schimbat şi categoriile sociale, şi gusturile locuitorilor. Dispariţia acestor insule ne-ar face să nu venim din nimic.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: adevarul.ro

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.