Praful se-alege

Publicat în Dilema Veche nr. 457 din 15-21 noiembrie 2012
Praful se alege jpeg

Mi se semnalează că în Monitorul Oficial au apărut de curînd acte emise de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, printre care patru ordine de declasare a unor clădiri din Bucureşti şi din provincie care sînt aşadar condamnate la demolare. Obişnuit să văd cum se distrug monumentele, această decizie oficială purtînd semnătura ministrului Haşotti m-a îngrijorat şi m-am dus să verific la faţa locului ordinul nr. 2462 de la 6 septembrie cu privire la declasarea din Lista monumentelor istorice a imobilului „Casă“ din Bulevardul Regina Maria 12, sectorul 4. În realitate, se găsesc acolo două case moarte. E ultimul moment în care nu este de prisos a pomeni ce se ştie despre viaţa lor. Fiindcă atunci cînd camioanele vor încărca molozul pentru a curăţi terenul, se va şterge orice memorie a unui colţ de oraş în expansiune acum un veac, colonizat de burghezie evreiască şi grecească într-un mediu de sat românesc.

Bulevardul care şi-a reluat numele de Regina Maria are la sud Dealul Mitropoliei şi a început să fie construit pe marginea opusă, din 1895. La numărul 12 (fost Coşbuc, 30, fost Maria, 36) este o parcelă dreptunghiulară, cu o suprafaţă de cca 264 metri pătraţi şi cu latura dinspre stradă de 8 m, lungimea reglementară. O casă exista din primii ani ai secolului, iar cel dintîi proprietar, menţionat în 1911, se numea Josef Grezel. Se învecina la nord cu dna Matilda Motrescu, proprietăţile comunicînd prin curtea bisericii Sf. Ilie Rahova. Era o singură clădire din piatră, cu acoperiş de tablă, doar cu parter, cuprinzînd un vestibul şi trei odăi, cu cămară, bucătărie şi WC. O situaţie provizorie, căci din 1914 arhitectul Johann Seewaldt mai adaugă un cat: acum casa avea salon, sufragerie şi dormitor – împărţirea convenţională –, etajul fiind destinat servitorilor: încă două odăi, alt WC şi spălătoria. Totodată, pe latura de nord se construieşte un corp B, separat de A, cu două caturi (parter + etaj) şi pivniţă. În aceşti trei ani Grezel a dispărut, lăsînd casa probabil moştenire fiicei sale Rebeca, soţia lui Samuel Löbel. Spaţiul curţii s-a strîmtat prin improvizarea unui garaj de tablă pentru un furgon folosit la cărat marfă, apoi s-a închis, în 1926, cu un gard de fier forjat pe soclu de zid. Arhitectul a înfrumuseţat faţada cu nişte ornamente Art Deco, din care se mai văd cîteva. Casa a fost părăsită, ajungînd în stare de colaps din cauza vecinătăţii cu noul bloc de sticlă şi metal, parter şi cinci etaje, care s-a înălţat alături, la nr. 14 (fost Coşbuc, 32), la vest, acolo unde fusese, hăt demult, casa unui Gheorghe Atanasiade. Demolarea a devenit inevitabilă şi progresează rapid.

O situaţie asemănătoare, dar care nu impune distrugerea clădirii, se înfăţişează la est, la nr. 10 (fost Coşbuc, 28). Este o casă cu etaj, în stil eclectic, cu o decoraţie destul de elaborată – mascheroanele îndrăgite de I.D. Berindei! A-i atribui acestui arhitect, foarte activ în epoca aceea, chiar construcţia nu e imposibil. Datează din ajunul de secol, cînd s-a deschis bulevardul şi a fost sediul societăţii Unirea Constructorilor Români.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cercetări la locul unei morți suspecte Foto DMS jpg
O tânără de 33 de ani, găsită moartă într-o locuinţă din Giurgiu. Localnicii îl învinovățesc tocmai pe cel care a sunat 112
O tânără de 33 de ani din localitatea Mihai Bravu, județul Giurgiu, a fost găsită, vineri, moartă în locuința sa. Poliția a deschis o anchetă pentru moarte suspectă.
facebook vlad oprea
Primarul Vlad Oprea, după ce a fost pus sub control judiciar: „Un grup de interese vrea să pună mâna pe Sinaia”
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, pus sub control judiciar, a mers, vineri, 24 ianuarie, la sediul Poliției Sinaia.
stefan radu oprea foto facebook
Sindicaliștii, primiți la Guvern după protestul din Piața Victoriei
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ştefan Radu Oprea, a avut, vineri, consultări cu sindicaliştii din mai multe domenii.
Screenshot 2025 01 24 200145 png
Noi imagini arată fortificații ale armatei ruse pe plajele din Crimeea
Forțele ruse din Crimeea întăresc apărarea și sapă tranșee de-a lungul plajelor pentru contracara un posibil asalt aerian ucrainean, a informat mișcarea partizană Ateș pe Telegram joi, publicând imagini cu fortificațiile, relatează Kyiv Post.
GiDn1r3XcAAjXlJ jpg
Zborurile de deportare au început în SUA. Imagini cu migranți încolonați au fost publicate, în timp ce Trump este de neclintit
Secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a anunțat vineri, 23 ianuarie, că „zborurile de deportare au început”, difuzând fotografii cu persoane îmbarcate în avioane militare.
Dan Negru webp
Porecla pe care Dan Negru a primit-o de la un mare actor român. Cum a fost numit prezentatorul TV și cât de mult l-a ajutat în viața personală: „Mă bucură faima asta”
Despre cariera și viața personală ale lui Dan Negru se cunosc o mulțime de detalii, însă există un lucru pe care puțini îl știu despre celebrul prezentator TV. „Regele Revelioanelor”, așa cum a fost supranumit de-a lungul timpului are o poreclă pe care i-a dat-o un mare actor.
Alexandru Ioan Cuza, portret de Carol Popp de Szathmary (© Wikimedia Commons)
Felurile de mâncare de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Cum se prepară bobul macedonean, budinca de orez sau ciupercile umplute
Pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza s-a tipărit o singură carte de bucate. A fost și prima care a folosit sintagma de "bucătărie română", într-o perioadă în care intelectualii promovau termenii de România, români, românism.
Serghei Lavrov FOTO Profimedia jpg
Lavrov avetizează Chișinăul că ,,va asigura protecția cetățenilor ruși aflați în Transnistria”, regiune lăsată fără gaze de Moscova
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat vineri Chișinăul că Moscova va proteja cetățenii ruși din regiunea separatistă, dacă se va opta pentru soluționarea „forțată” a conflictului transnistrean.
Lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau (foto: Pixabay)
Ziua Comemorării Holocaustului: 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz
Parlamentul European va marca pe 29 ianuarie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie) cu un discurs special al lui Corrie Hermann în cadrul unei sesiuni plenare la Bruxelles.