Povestiri desuete

Publicat în Dilema Veche nr. 342 din 2 septembrie - 8 septembrie 2010
Povestiri desuete jpeg

Acesta e subtitlul autodepreciativ al unei fermec─âtoare c─âr┼úi care s-a reeditat de cur├«nd, cu ilustra┼úiile care i-au lipsit ├«n 1985 ┼či un supliment de adnot─âri: Din Bucure┼čtii tr─âsurilor cu cai. Autorul, arhitectul Paul Emil Miclescu, figur─â de o deosebit─â distinc┼úie, a lucrat mult─â vreme la restaurarea monumentelor istorice. Domeniul era, pe atunci, din cele deschise descenden┼úilor unor familii boiere┼čti, fie c─â forma┼úia lor profesional─â ├«i ├«ndrepta ├«n aceast─â direc┼úie (┼×tefan Bal┼č, Ion Bal┼č, Virgil Antonescu, Sandu Miclescu), fie c─â se angajau cu pasiune ┼či competen┼ú─â ├«n cercetarea documentelor (Radu Cre┼úianu, Radu Greceanu). C├«nd au ap─ârut prima dat─â, aceste amintiri ale lui ÔÇ×Paul-EmileÔÇť, cum ├«i spuneau rudele ┼či colegii, au avut un mare succes: cartea era a┼ča de c─âutat─â ├«nc├«t exemplarul meu este furat! Pentru noi, care tr─âiam zilele cenu┼čii ale unui regim detestat, de care ne temeam c─â se va eterniza, a fost o extraordinar─â senza┼úie de prospe┼úime s─â intr─âm, de m├«n─â cu un prieten mai v├«rstnic, ├«n lumea pe care p─ârin┼úii no┼čtri o pierduser─â. De fapt, pe de-o parte, descopeream, at├«t de ├«ndep─ârtat─â ├«nc├«t era altfel inaccesibil─â, via┼úa din alt ciclu istoric, dinainte de 1914, pe de alta, r─âzbeau printre r├«nduri triste┼úea ┼či m├«nia cu care autorul vedea c─âlcate ├«n picioare r├«nduielile ┼či sentimentele ├«n care fusese crescut. Nici nu se putea a┼čadar o lectur─â mai ├«mbietoare. ├Än plus, acest debutant octogenar era un povestitor excep┼úional, m├«nuind firesc ┼či sigur o limb─â plin─â de miez ┼či culoare, deloc vetust─â, de┼či pu┼úini o mai folosesc. 

Memorialistul declara de la ├«nceput c─â-l intereseaz─â ├«ndeosebi ÔÇ×istoria minor─â, cea mai vie ┼či adev─ârat─â, cea mai apropiat─â, mai uman─âÔÇť ┼či se m─ârturisea str─âin de ÔÇ×corectitudinea doctoral─â, gulerat─â ┼či scrobit─â a istoriei oficiale, revizuit─â, epurat─â ┼či ┼čtiin┼úific consacrat─âÔÇť. Cum s─â nu-i d─âm dreptate? De aceea, el se ├«ntorcea cu g├«ndul c─âtre un Bucure┼čti din alt veac, din care numai insule au r─âmas ┼či c─âruia el ├«i purta un afectuos devotament. Un ora┼č prin care primul drum ├«nv─â┼úat, cu tr─âsura (!), lega casa copil─âriei de cele dou─â ale unui bunic savant ┼či autocrat. Casa p─ârinteasc─â mai exist─â ┼či azi, ├«n strada Mendeleev (alt─âdat─â N. B─âlcescu), pu┼úin cam ostentativ restaurat─â. Vechea cas─â boiereasc─â a Grecenilor se g─âsea la ├«ntret─âierea C─âii Victoriei cu Bulevardul Elisabeta ┼či e de mult ├«ngropat─â sub blocuri. Locuin┼úa ÔÇ×de la vieÔÇť, ├«n mahalaua Mandritului, adic─â la cap─âtul str─âzii Paul Greceanu c─âtre str. Polon─â, a fost complet transformat─â din cauz─â c─â a devenit un sediu al Mili┼úiei. Mi-o ar─âtase Mihai Oroveanu, acum 45 de ani, pe vremea c├«nd ├«l vizitam ├«n cotlonul s─âu subteran din casa sculptorului Ion Jalea, situat─â piezi┼č pe trotuarul opus fa┼ú─â de fostul conac. 

Alte amintiri se leag─â de nr. 29 de pe Mendeleev, unde tr─âia ┼×tefan Luchian. Ast─âzi, t─âbli┼úa comemorativ─â cu numele pictorului str─âjuie┼čte un restaurant de lux. Prin vecini se f─âcea auzit─â, zgomotoas─â, prezen┼úa lui Delavrancea. Din r─âsfoirea c─âr┼úii r─âsar portrete de case ┼či de oameni, evocate cu duio┼čie sau cu un z├«mbet ├«n┼úeleg─âtor. 

Experien┼úa profesional─â se ├«mpletea la Paul Emil Miclescu cu ceea ce re┼úinuse memoria sa, ca un ierbar pre┼úios. De pild─â, ├«ntr-un volum cuprinz├«nd textele unor emisiuni la radio (Enigmele Bucure┼čtilor, 1973), ziaristul Simion S─âveanu a consemnat informa┼úii despre fosta lega┼úie imperial─â rus─â de pe Podul Mogo┼čoaiei, demolat─â ├«n 1937-1938, c├«nd s-a construit la ┼×osea cl─âdirea ambasadei sovietice. Ultimul reprezentant al ┼úarului, Stanislav Alfonsovici Poklewski-Koziel, a p─âr─âsit atunci (dup─â 20 de ani!) palatul care fusese c├«ndva curtea domneasc─â a lui ┼×erban Cantacuzino. El se ├«ntindea pe terenul aflat ├«ntre str. Eforiei, str. Al. Beldiman ┼či Bd. Elisabeta, av├«nd fa┼úada spre Calea Victoriei. Pentru aceste date, S─âveanu ├«i mul┼úumea ÔÇ×unui vechi ┼či pasionat cercet─âtor al trecutuluiÔÇť ÔÇô domnul Paul Emil Miclescu. 

├Än cartea pe care am recitit-o acum, secven┼úele care se perind─â te fac s─â t├«nje┼čti nu numai dup─â case ┼či str─âzi care au fost, ci mai ales dup─â un model de via┼ú─â interioar─â pe care-l transmite cu c─âldur─â ┼či luciditate.  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.