Povestiri desuete

Publicat în Dilema Veche nr. 342 din 2 septembrie - 8 septembrie 2010
Povestiri desuete jpeg

Acesta e subtitlul autodepreciativ al unei fermec─âtoare c─âr┼úi care s-a reeditat de cur├«nd, cu ilustra┼úiile care i-au lipsit ├«n 1985 ┼či un supliment de adnot─âri: Din Bucure┼čtii tr─âsurilor cu cai. Autorul, arhitectul Paul Emil Miclescu, figur─â de o deosebit─â distinc┼úie, a lucrat mult─â vreme la restaurarea monumentelor istorice. Domeniul era, pe atunci, din cele deschise descenden┼úilor unor familii boiere┼čti, fie c─â forma┼úia lor profesional─â ├«i ├«ndrepta ├«n aceast─â direc┼úie (┼×tefan Bal┼č, Ion Bal┼č, Virgil Antonescu, Sandu Miclescu), fie c─â se angajau cu pasiune ┼či competen┼ú─â ├«n cercetarea documentelor (Radu Cre┼úianu, Radu Greceanu). C├«nd au ap─ârut prima dat─â, aceste amintiri ale lui ÔÇ×Paul-EmileÔÇť, cum ├«i spuneau rudele ┼či colegii, au avut un mare succes: cartea era a┼ča de c─âutat─â ├«nc├«t exemplarul meu este furat! Pentru noi, care tr─âiam zilele cenu┼čii ale unui regim detestat, de care ne temeam c─â se va eterniza, a fost o extraordinar─â senza┼úie de prospe┼úime s─â intr─âm, de m├«n─â cu un prieten mai v├«rstnic, ├«n lumea pe care p─ârin┼úii no┼čtri o pierduser─â. De fapt, pe de-o parte, descopeream, at├«t de ├«ndep─ârtat─â ├«nc├«t era altfel inaccesibil─â, via┼úa din alt ciclu istoric, dinainte de 1914, pe de alta, r─âzbeau printre r├«nduri triste┼úea ┼či m├«nia cu care autorul vedea c─âlcate ├«n picioare r├«nduielile ┼či sentimentele ├«n care fusese crescut. Nici nu se putea a┼čadar o lectur─â mai ├«mbietoare. ├Än plus, acest debutant octogenar era un povestitor excep┼úional, m├«nuind firesc ┼či sigur o limb─â plin─â de miez ┼či culoare, deloc vetust─â, de┼či pu┼úini o mai folosesc. 

Memorialistul declara de la ├«nceput c─â-l intereseaz─â ├«ndeosebi ÔÇ×istoria minor─â, cea mai vie ┼či adev─ârat─â, cea mai apropiat─â, mai uman─âÔÇť ┼či se m─ârturisea str─âin de ÔÇ×corectitudinea doctoral─â, gulerat─â ┼či scrobit─â a istoriei oficiale, revizuit─â, epurat─â ┼či ┼čtiin┼úific consacrat─âÔÇť. Cum s─â nu-i d─âm dreptate? De aceea, el se ├«ntorcea cu g├«ndul c─âtre un Bucure┼čti din alt veac, din care numai insule au r─âmas ┼či c─âruia el ├«i purta un afectuos devotament. Un ora┼č prin care primul drum ├«nv─â┼úat, cu tr─âsura (!), lega casa copil─âriei de cele dou─â ale unui bunic savant ┼či autocrat. Casa p─ârinteasc─â mai exist─â ┼či azi, ├«n strada Mendeleev (alt─âdat─â N. B─âlcescu), pu┼úin cam ostentativ restaurat─â. Vechea cas─â boiereasc─â a Grecenilor se g─âsea la ├«ntret─âierea C─âii Victoriei cu Bulevardul Elisabeta ┼či e de mult ├«ngropat─â sub blocuri. Locuin┼úa ÔÇ×de la vieÔÇť, ├«n mahalaua Mandritului, adic─â la cap─âtul str─âzii Paul Greceanu c─âtre str. Polon─â, a fost complet transformat─â din cauz─â c─â a devenit un sediu al Mili┼úiei. Mi-o ar─âtase Mihai Oroveanu, acum 45 de ani, pe vremea c├«nd ├«l vizitam ├«n cotlonul s─âu subteran din casa sculptorului Ion Jalea, situat─â piezi┼č pe trotuarul opus fa┼ú─â de fostul conac. 

Alte amintiri se leag─â de nr. 29 de pe Mendeleev, unde tr─âia ┼×tefan Luchian. Ast─âzi, t─âbli┼úa comemorativ─â cu numele pictorului str─âjuie┼čte un restaurant de lux. Prin vecini se f─âcea auzit─â, zgomotoas─â, prezen┼úa lui Delavrancea. Din r─âsfoirea c─âr┼úii r─âsar portrete de case ┼či de oameni, evocate cu duio┼čie sau cu un z├«mbet ├«n┼úeleg─âtor. 

Experien┼úa profesional─â se ├«mpletea la Paul Emil Miclescu cu ceea ce re┼úinuse memoria sa, ca un ierbar pre┼úios. De pild─â, ├«ntr-un volum cuprinz├«nd textele unor emisiuni la radio (Enigmele Bucure┼čtilor, 1973), ziaristul Simion S─âveanu a consemnat informa┼úii despre fosta lega┼úie imperial─â rus─â de pe Podul Mogo┼čoaiei, demolat─â ├«n 1937-1938, c├«nd s-a construit la ┼×osea cl─âdirea ambasadei sovietice. Ultimul reprezentant al ┼úarului, Stanislav Alfonsovici Poklewski-Koziel, a p─âr─âsit atunci (dup─â 20 de ani!) palatul care fusese c├«ndva curtea domneasc─â a lui ┼×erban Cantacuzino. El se ├«ntindea pe terenul aflat ├«ntre str. Eforiei, str. Al. Beldiman ┼či Bd. Elisabeta, av├«nd fa┼úada spre Calea Victoriei. Pentru aceste date, S─âveanu ├«i mul┼úumea ÔÇ×unui vechi ┼či pasionat cercet─âtor al trecutuluiÔÇť ÔÇô domnul Paul Emil Miclescu. 

├Än cartea pe care am recitit-o acum, secven┼úele care se perind─â te fac s─â t├«nje┼čti nu numai dup─â case ┼či str─âzi care au fost, ci mai ales dup─â un model de via┼ú─â interioar─â pe care-l transmite cu c─âldur─â ┼či luciditate.  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Rom├ónii au votat Destina┼úia Turistic─â a anului 2022. Ora┼čul care a c├ó┼čtigat marele titlu
Capitala Moldovei a c├ó┼čtigat premiul publicului, rom├ónii fiind cei care au votat online, pe www.destinatiaanului.ro. Premiul Juriului a fost acordat Bra┼čovului.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.