Portarul şi rubinul

Publicat în Dilema Veche nr. 460 din 6-12 decembrie 2012
Portarul şi rubinul jpeg

La nr. 27 de pe str. Mihai Eminescu este un portar obraznic. Văzînd că o planşă expusă „pentru consultarea publicului“ era lipită pe zidul gheretei de la intrare, m-am apropiat să văd ce mai anunţă Primăria Municipiului despre intenţia de a construi acolo, în mijlocul unei zone protejate şi printre monumente istorice. „Ce căutaţi în curte?“ m-a apostrofat portarul. „Vreau să mă uit ce scrie aici.“ „Aciia nu poa’ să intre oricine de pe stradă.“ Am răspuns cu blîndeţea-mi înnăscută: „Ba chiar aşa. Uite ce scrie: «Publicul e invitat să transmită observaţii şi propuneri», dar omul a ţinut-o morţiş că n-am voie. Am plecat pînă la urmă fiindcă era scris prea mic. Totuşi, am citit că PMB este iniţiatorul unui proiect de noi construcţii al căror beneficiar va fi S.C. Rubin Gold 2004 SRL, adică proprietarul clădirii cu firma Macromax în curtea căreia făcusem doi paşi. Investitor, tot Rubin Gold.

Deoarece publicul nu mai are acces la şedinţele de Consiliu al Primăriei şi la cele ale Comisiei Tehnice, informaţiile pe o asemenea temă nu mai pot fi găsite decît pe site-ul PMB/Servicii/Urbanism/Informarea Publicului/Anunt de Intentie şi doar pînă la 30 noiembrie. Printr-o ordonanţă, OUG7/2011, se interzic derogările la PUZ, finanţate de către privaţi. Tocmai de aceea s-a recurs la o şmecherie; prin convenţia încheiată la 20 septembrie între Rubin Gold şi Primărie, PMB se asociază proiectului. Primarul general nu poate să nu cunoască faptul că zona respectivă include, pe lîngă numerele 4-8 de pe strada Ernest Broşteanu, fără valoare de patrimoniu, trei monumente istorice: Dorobanţi 16 – construită de Petre Antonescu, Dorobanţi 18 – opera arhitectului Ernest Doneaud, precum şi Eminescu 27 – proiectată de J. Alphonce de Saint-Omer. Rubin Gold plănuia de mult să înalţe acolo un hotel de cinci stele, pentru care, în 2008, Smartown Investments dorise să încredinţeze aceste proprietăţi unui mare birou de arhitectură britanic. Ca să ridice un turn de 100 sau chiar 200 de metri, Zaha Hadid avea nevoie de 34.000 de metri pătraţi la răspîntia Dorobanţi cu Eminescu. Rubin Gold se va mulţumi cu dl prof. Dorin Ştefan şi cu cca 5000 mp, care reprezintă fundul parcelelor cumpărate, pentru un cazinou, un hotel, servicii, birouri şi locuinţe... Înălţimea maximă a corpului A va fi de 45 m şi a corpului B de numai 27 m, faţă de 6-8 m cîţi au casele din preajmă. Chiar cu aceste „concesii“, cele două clădiri noi vor agresa puternic un loc încărcat de tradiţie; în Amintirile ei, Zoe Cămărăşescu povesteşte despre holul imens şi uşile masive de stejar pe care le vedea înainte de 1907 în casa verişoarelor Golescu (str. Eminescu 27).

Înafară de prezenţa strivitoare a unui turn, echivalentul unui bloc cu parter şi douăsprezece etaje, în dosul unei clădiri de la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi de vecinătatea unui cazinou cu o biserică (Adormirea Maicii Domnului din str. Broşteanu), merită semnalată complicitatea administraţiei cu întreprinzătorii Rubin Gold.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
Crimă teribilă într-un sat din Buzău. Suspecți, trei copii care au vrut să-i fure bicicleta unui consătean de 81 de ani
Este o amplă anchetă în desfășurare, în localitatea Pogoanele, după ce un bătrân de 81 de ani a fost ucis cu brutalitate de trei copii. Aceștia l-au prins pe octogenar într-o vie, departe de sat, și l-au bătut pentru a-i fura bicicleta.
image
Cum a scăpat Macron de ceasul de lux într-un interviu. Gestul i-a înfuriat pe protestatari VIDEO
Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.