Piaţa Romană. Bucureşti km 1

Publicat în Dilema Veche nr. 451 din 4-10 octombrie 2012
Piaţa Romană  Bucureşti km 1 jpeg

Sînt ispitit să spun că Bucureştiul este triplu. Ca o consecinţă a vîrstelor prin care a trecut, oraşul, chiar dacă n-are inele care să-l divizeze, se împarte în trei mari zone. Ultima este cea care s-a dezvoltat cu repeziciune în ultimii douăzeci de ani. E firesc să fie aşa: periferia se întinde, creşte, va deveni poate autonomă; în orice caz, corespunde unor necesităţi care au apărut recent (China Town, de exemplu, sau, în altă direcţie, Voluntari-Pipera), vilele noi, a căror prosperitate are nevoie de puzderia de restaurante din vecinătatea lor şi care sînt nu numai rezultatul unor succese economice, ci şi al unei ascensiuni politice. Este rezervaţia de lux (fără sanitizare, se zice) al acelei „clase de mijloc“ pe care Petre Roman o chema să se nască din cel dintîi an al noului regim. Ar fi apoi, apropiindu-ne de centru, periferia dinainte de 1989, adică blocurile din Vitan, Titan, Vatra Luminoasă sau Pantelimon, Militari şi Drumul Taberei, dormitoare pentru oameni care, plecînd de dimineaţă la muncă, nu se mai întorc pînă seara. Nici ele n-au rămas cum erau: împestriţate de prăvălii, binecuvîntate de lăcaşuri de cult, dintre care unul monumental, străjuiesc ieşirile spre hipermarket-urile care au împresurat Capitala. Dacă ar fi să recunoaştem centrul, atunci limita ar uni între ele vechile gări, fără a depăşi spre nord centura de verdeaţă Herăstrău-Bordei. Este a spune că ne-am întors în timp sub Carol al II-lea.

Unde e inima acelui prim Bucureşti? Piaţa Palatului a fost mutilată din 1935, apoi la bombardamente, şi şi-a pierdut importanţa instituţională între un muzeu, o bibliotecă, două săli de concerte şi un hotel. Proiectul care ameninţă să ascundă Ateneul şi Cina printr-un bloc sau două va deforma şi mai tare acest spaţiu. Agitaţiile politice au transferat vremelnic atenţia asupra Pieţei Universităţii în anii 1990, 1996, 2007 şi 2012. Dar ce fel de piaţă e asta? E o răspîntie. Clădirea Teatrului Naţional, chiar după lucrările care sînt acum în curs, nu-i va spori frumuseţea, şi cu atît mai puţin parking-ul subteran la care se scormoneşte. Îmi vine să cred că singura piaţă din această parte a oraşului care combină epoci şi stiluri diferite într-o imagine relativ unitară este Piaţa Romană. Ceea ce-i dă unitatea sînt casele din jurul lui 1900, cu o continuare acceptabilă prin Academia de Studii Economice (1925-1927). Blocurile de la marginea sudică încadrează Bulevardul Magheru şi, deşi sînt tipice pentru concepţia comunistă, ne-am obişnuit cu ele, colonada este chiar un reper pentru cartier. Statuia lui Lascăr Catargiu, care din 1907 era axul roţii, a fost suprimată după vreo 50 de ani. Refăcută de curînd – fără nici un duh, sculptorul ei, Antonin Mercié, n-ar mai recunoaşte-o –, a avansat către Piaţa Victoriei pentru a lăsa în locul ei troiţa care a apărut în memoria zilei de 22 decembrie 1989, cînd s-a tras asupra manifestanţilor. A doua zi dimineaţa, nu mai era nici o picătură de sînge pe asfaltul curăţat cu hărnicie. Piaţa este o stea cu şase colţuri, fiindcă se întîlnesc aici trei bulevarde şi două străzi secundare, care intră sau ies făcînd legătura cu alte puncte majore de comunicare. Şi aici, ambiţioasa noastră Primărie plănuieşte mari lucrări subterane la nivelul metroului. De ele va fi vorba altădată. 

Astăzi trebuie să amintesc cititorilor de o clădire despre care am mai scris de mai multe ori. S-a împlinit un an de cînd, la nr. 7 din Piaţa Romană, casa doctorului Ion Nanu-Muscel, construită imediat după vecina ei de la colţul cu str. M. Eminescu, care datează din 1902, a fost înscrisă pe Lista monumentelor istorice. Această măsură tardivă devenise neapărat necesară, avînd în vedere grava degradare, care prevestea demolarea. Aşadar, în mijlocul unui ansamblu Belle Époque, care cuprinde clădiri de Mincu şi Cegăneanu, prima fiind şi ea într-o stare ruşinoasă de paragină, într-un şir de case care se prelungeşte pe Lascăr Catargiu pînă la colţul cu Visarion, unde a fost de curînd completată distrugerea altei case de aceeaşi vîrstă şi calitate, avem o operă valoroasă muribundă. Repet aici descrierea ei din iulie 2011: „o clădire cu parter înalt şi etaj, mansardată, cu intrarea spre curte adăpostită de o marchiză şi cu frontonul înconjurat de putti“. Între timp, deteriorarea a continuat, cu consimţămîntul proprietarului, care a refuzat oferta ASE de a cumpăra imobilul, preferînd, desigur, să aibă terenul liber, în vederea unei investiţii grandioase. Se înţelege cît va cîştiga cine ar planta în această poziţie strategică un turn de birouri şi locuinţe! Şi cît ar pierde aspectul coerent al pieţei, precum şi eleganţa desuetă a acestei case care a rezistat un secol...

Ea este desfigurată de reclamele care, de la o vreme, s-au înfipt acolo în faţa trecătorilor. Dar priveliştea oribilă este în spatele casei, aşa cum se vede printre ostreţele unui gard, şi el dărăpănat, din strada Stanislas Cihoski. Mormanele de gunoaie s-au adunat lîngă zidurile jupuite de tencuială. Ceea ce a fost aspiraţie spre magnificenţă devine grotesc prin contrastul cu mizeria. Ce se poate face pentru a reabilita unul din vestigiile notabile ale oraşului pe care l-am pierdut şi a păstra Romana ca singur centru coerent (încă) al Bucureştiului unu?

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.