Piața Romană 7

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Piața Romană 7 jpeg

O expoziţie de fotografii care s-a deschis la 7 iulie şi despre care va fi vorba săptămîna viitoare cheamă atenţia publicului asupra deplorabilei stări de conservare a unor case pentru care se pune întrebarea dacă mai merită să fie conservate. Insinuarea pare a fi că e prea tîrziu să mai facem altceva decît să le demolăm. Restaurarea lor ar fi acum o operaţie complexă şi costisitoare. Ca în atîtea alte cazuri, răspunsul la această „dilemă“ riscă să fie dinainte în mintea oamenilor, fiindcă părerea lor a avut ani de zile timp să se formeze. 

Despre casa pe care o vedeţi aici am mai avut prilejul să scriu, ea fiind un exemplu de clădire care, în chiar centrul Bucureştilor, reprezenta admirabil stilul unei epoci, la cumpăna dintre două veacuri, şi pe care o neglijenţă criminală, intenţionată, a adus-o într-un hal fără de hal. Adresa ei este Piaţa Romană, nr. 7, după o renumerotare (cîndva, nr. 4, avînd alături nr. 2, la colţul cu str. Romană, azi M. Eminescu, adică locuinţa naturalistului Sabba Ştefănescu şi a fiului acestuia, geologul cu acelaşi nume). Pe aceea a construit-o în 1902 arhitectul O. Maugsch şi este monument istoric. De partea cealaltă a imobilului, Academia de Studii Economice, care formează colţul cu str. Căderea Bastiliei, este şi ea monument istoric. Aflată între cele două, casa de care vorbim a aparţinut unui medic faimos pe vremuri, doctorul Ion Nanu-Muscel. Ce se poate vedea de afară este o clădire cu parter înalt şi etaj, mansardată, cu intrarea spre curte, nu spre stradă, adăpostită de o marchiză şi cu frontonul înconjurat de amoraşi. Aceeaşi modă a împodobit cu mascheroane cadrul ferestrelor de la parter şi etaj, iar alt rînd de ferestre, jos, se deschid spre pivniţă sau alte încăperi de uz casnic, adică bucătăria, cămara şi spălătoria. 

Nu cu mulţi ani în urmă, poate zece, în presă au apărut fotografii ale unui interior luxos, cu comentarii care ar fi vrut să atragă cumpărătorii. Aceştia nu s-au prezentat, sau preţul pe care erau dispuşi să-l plătească a fost socotit insuficient. O clădire anexă, care se întindea către fundul curţii, a fost demolată şi repede înlocuită cu un corp nou prin care ASE face legătura cu str. Stanislas Cihoski. Atunci am observat numele proprietarei, dna Curta (Ruxandra Ianula). Clădirea principală a fost lăsată în paragină, ba chiar deteriorată cu reaua-credinţă arătată şi în alte asemenea împrejurări: treptele de la intrare sînt sparte şi prăvălite, de cînd un camion le-a călcat în timpul lucrărilor din curte, şi ferestrele se cască în bătaia vîntului şi ploilor, ca să grăbească ruina. Aşa, în vreo patru-cinci ani, casa s-a degradat. Au intrat acolo nişte homeless, o familie care se ocupă cu comerţul de cărţi vechi sau reviste noi, pe care le întind afară, pe o tejghea, în drumul trecătorilor. 

De vreo două ori, le-am cumpărat şi eu cîte o carte prăfuită şi mototolită; am cîştigat astfel simpatia, deloc dezinteresată, a vînzătorului, care m-a poftit să intru ca să inspectez stocul. Un roman de Pirandello a fost deci pretextul cu care am pătruns în interiorul impunător al parterului: un salon care are, în dreapta şi în stînga, cîte două încăperi, iar pe eleganta scară din fund se urcă la etaj, compus, după acelaşi plan, dintr-un spaţiu central şi patru camere. Decoraţia interioară, cu stucaturi în jurul tavanului, s-a păstrat pe alocuri. Din conversaţia cu „anticarul“ am aflat că ASE a avut intenţia de a cumpăra casa, pentru a instala acolo „cancerala“ sau cazarea oaspeţilor străini. Ar fi oferit chiar un preţ foarte bun. Între timp, casa fusese cumpărată de un spaniol, care a vîndut-o unui „grec“. Cine ştie ce calcul l-a făcut pe noul proprietar să refuze!!! Probabil, se aşteaptă ca, în ziua în care demolarea va fi inevitabilă, acest loc din Piaţa Romană să poată fi vîndut şi mai scump. 

Planul clădirii, care acum mi-a apărut clar, este acelaşi cu al unor case de la începutul Bulevardului Lascăr Catargiu, care au desigur aceeaşi vîrstă, datînd din ultimii ani ai secolului al XIX-lea. Mai mult, cred că şi arhitectul a fost acelaşi, un colaborator al lui Paul Gottereau care se numea Ramontxho. Acest nume bizar mi se pare basc: să fi fost oare unul dintre carliştii care erau siliţi, la sfîrşitul războaielor civile din Spania, să se refugieze în străinătate? Dar personalitatea şi activitatea acestui personaj au nevoie de o cercetare specială. Cu altă ocazie.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.