Pericol public!

Publicat în Dilema Veche nr. 362 din 20 - 26 ianuarie 2011
Pe ce lume trăim? jpeg

Totul a început ieri, cînd am văzut obişnuitul anunţ „For Sale/For Rent“ pe faţada de la nr. 33 din Bulevardul Lascăr Catargiu, adresa de lîngă Hotelul Minerva. Pînă anul trecut, imobilul mai era locuit, dar acum frumoasa poartă de fier forjat este legată cu lanţuri. Trecătorii văd o clădire cu subsol, parter, două etaje şi mansardă, care datează desigur din anii ’20 ai secolului trecut, de cînd pe locul hotelului de alături se găsea casa Niculescu-Dorobanţu, aparţinînd unei familii din clanul Brătianu. La nr. 31 locuia Grigore Duca, fratele omului politic liberal. O a doua poartă se deschide spre curtea interioară, fiindcă aceeaşi clădire se prelungeşte mult în spate, aşa că se întinde pe 720 metri pătraţi. Deteriorarea din ultima vreme se va agrava rapid: ferestre lăsate în bătaia vîntului către încăperile pustii arată că se pregăteşte şi aici demolarea urmată de o construcţie nouă. O scurtă anchetă a dovedit că, într-adevăr, există din 2007 un proiect pentru şapte etaje de birouri: un bloc de beton şi sticlă, mai înalt decît Minerva. Birouri? Dar şi aşa maşinile nu mai încap pe trotuare, în lipsa locurilor de parcare de care ar fi nevoie, iar de-a lungul bulevardului bannerele care oferă birouri flutură zadarnic cu lunile. Plasarea centrală este o ispită, numai că statutul de zonă protejată ar trebui să limiteze asemenea iniţiative. Înfăţişarea acestei străzi a rămas aproximativ intactă, deşi chiar casa vecină, nr. 35, tencuită portocaliu, te izbeşte ca un pumn în ochi.
 
Descoperirea că de acest proiect este responsabil SC Urban Office SRL mi-a atras atenţia asupra activităţilor acestui birou de arhitectură. În cei cinci ani de cînd a fost înfiinţat, a construit şase blocuri, care seamănă toate aşa de bine între ele că parcă ar fi acelaşi proiect, şi numărul comenzilor pe cale de a fi realizate a trecut de treizeci. Majoritatea sînt în centrul istoric al Bucureştilor şi, invariabil, propun birouri. Una din ţintele vizate era pe str. Mendeleev, nr. 5, unde se plănuiau, pe o suprafaţă de 1200 metri pătraţi, 16 etaje, o înălţime izolată în acea zonă de case dintre Piaţa Romană şi Ateneu, datînd din preajma Primului Război Mondial. Între timp însă, beneficiarul a preferat altă firmă, SC Go Proiect SRL, ca să facă numai 7 etaje + unul tehnic şi două subsoluri. Cel mai recent proiect al lui Urban Office are în vedere spaţiul eliberat anul trecut pe Calea Victoriei, la nr. 176, care se întinde pe 3520 metri pătraţi. Acolo se preconizează numai opt etaje, concesie compensată de lungimea şi adîncimea parcelei, dar şi impusă de vecinătatea cu un monument istoric: fosta casă Cesianu, unde era legaţia germană pînă în 1944. Tot opt etaje ar fi să aibă nr. 7 din str. General Gh. Manu, pentru care s-a propus încă din 2005 reclădirea şi supraetajarea aşa încît vechea locuinţă de la parter să devină unul din cele două „picioare“ pe care să se ridice turnul de birouri. Nu numai că rezultatul se poate imagina, deoarece chiar alături, la nr. 5, s-a înfipt un dizgraţios şi masiv P + 5 din beton şi sticlă, actualul local al Aeroflotului, dar aceste intervenţii încalcă legea patrimoniului. Casa de la nr. 7 a fost a lui Spiru Haret (1851-1912) şi este monument istoric. În prezent are numai parter şi etaj, cu o terasă care, sprijinită pe două coloane, acoperă peronul de la intrare, precedat de cîteva trepte. După ce fusese, înainte de 1941, sediul Institutului Naţional al Cooperaţiei, a adăpostit un muzeu în memoria marelui om căruia învăţămîntul românesc îi datorează prima, hotărîtoarea sa modernizare. Regimul comunist a suprimat muzeul şi a instalat acolo clubul unei echipe sportive. O anchetă pentru care n-am acum timp ar trebui să destăinuie cînd şi de ce casa a revenit în proprietate particulară. Cine o are în momentul de faţă e de negăsit. Ordinul Arhitecţilor avea intenţia de a achiziţiona clădirea pentru sediul său din Bucureşti, dar proprietarul anonim a luat legătura cu Urban Office şi, fiindcă tranzacţia e împiedicată de calitatea de monument istoric, lasă deocamdată această casă seculară să se ruineze.
 
În concluzie, prin alegerea nu tocmai scrupuloasă a obiectivelor sale, Urban Office se profilează ca un pericol public. Îmi fac datoria avertizînd că, atîta timp cît casa Haret n-a fost declasată, punerea în practică a proiectului descris pe site-ul de pe Internet constituie o infracţiune şi justifică apelul la justiţie. Cît despre imobilul din Lascăr Catargiu, eventualul cumpărător ar avea mai mult de cîştigat din restaurarea care i-ar creşte valoarea comercială decît din construcţia unui ambiţios bloc de birouri pe terenul pe care l-ar obţine prin demolarea clădirii actuale. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.