Pe strada Frumoasă

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Pe strada Frumoasă jpeg

Prea deseori e vorba aici de demolări săvîrşite, în curs sau iminente, cînd ar trebui, măcar din cînd în cînd, să fie semnalate aici cazuri în care tradiţia de familie a păstrat locuinţa părinţilor, a bunicilor, mergînd cîteodată şi mai departe în trecut. Am găsit odată un asemenea caz, casa Ştefănescu-Priboi de pe strada Căderea Bastiliei. Alt exemplu este pe strada Frumoasă, la nr. 48, de unde mă întorc acum.

Clădirea de la stradă şi cea imediat următoare sînt mai noi şi au rezultat din moşteniri sau vînzări: deci, n-au nici un interes. La cîţiva paşi mai departe, casa adevărată, cea veche (din 1894), ridică peste demisol un parter înalt şi, în partea din fund, etajul. Atrag atenţia, în vîrful scării, marchiza şi vestibulul, tot din geamuri şi feronerie, iar de-a lungul zidurilor, sub streaşină, o friză, încă intactă, deşi culorile ornamentului floral au pălit. Cealaltă faţadă se îndreaptă spre grădina din spate, cu o terasă şi scara care coboară de acolo. Grădina era azi acoperită de nămeţi, dar ţin minte că primăvara, pentru droaia de copii care se adunau la joacă acum 50 de ani, era o bogăţie de flori. Minunea este că a rămas această mare grădină de aproape 1000 de mp. În timpul războiului fusese săpat acolo un adăpost unde a fost pe urmă un loc de joacă al copiilor. Prin grilajul care desparte grădina de curtea din faţă l-am văzut atunci, o singură dată, pe „moşu’ Ştefi“, înalt şi drept, cu barba ca zăpada, sprijinit de speteaza unei bănci.

A lui a fost casa. Dr. Ştefan Bogdan (1875-1954) fusese profesor universitar de chimie, la Politehnică, şi de farmacologie, la Facultatea de Medicină din Bucureşti, autor a 25 de studii ştiinţifice. De mai multe ori senator şi deputat, întîi în partidul naţionalist-democrat, condus de cumnatul său N. Iorga, a trecut apoi la partidul naţional-liberal. Diverse discursuri ale sale la Cameră despre Constituţie, despre Legea cultelor sau „cu privire la avansările de generali în armată“ s-au tipărit. Decorat cu Legiunea de Onoare, colonel în rezervă la specialitatea tehnică. Acestea sînt numai unele dintre titlurile înşirate de diverse dicţionare. Acela publicat de Theodor Cornel şi Tudor Arghezi, Figuri contemporane din România, care a fost evident numai un mijloc de a stoarce bani de la oamenii destul de vanitoşi ca să fie înscrişi între personalităţi, i-a acordat o pagină întreagă, cu fotografie, dar precizează că, în timp ce „domnul profesor Şt. Bogdan“ a acceptat să-şi aibă biografia, fratele său, G. Bogdan-Duică, istoricul literar, mai tîrziu rector al Universităţii din Cluj, a refuzat să dea orice informaţie. Ceea ce mi se pare semnificativ pentru deosebirea de caracter între cei doi. Ştefan apare, în 1935, şi în Who’s Who in Central and East Europe (10.000 de biografii din 16 state!). Acolo se laudă şi cu colecţia sa de 120 de tablouri de Stoica, „faimos pictor român“. Ele s-au împrăştiat cu vremea, dar am văzut azi-dimineaţă cîteva. Tot pentru a-i evoca firea şi obiceiurile, adaug că are o fotografie cu puşca pe umăr, la o vînătoare, probabil la conacul de la Valea Şcheilor. Marea bibliotecă din biroul deschis spre grădină s-a risipit şi ea în împrejurările triste care s-au abătut asupra acestei familii.

Trei copii s-au născut din căsătoria lui „Ştefi“ cu Constanţa Spirescu (al cărei tată, Spiru Duro, albanez de origine, îşi avea prăvălia şi locuinţa, care există încă, la colţul străzii Visarion cu strada Constantin Daniel). Fetele au plecat din casă după ce s-au căsătorit (cu Const. Boroianu şi Gr. Tomşa), fiul a fost Ştefan Şt. Bogdan, medic, care şi picta. Acest om vesel şi prietenos a fost denunţat de un vecin că „vorbeşte de rău regimul“ şi a murit în închisoare, înainte de a fi judecat.

Astăzi, casa e locuită de trei generaţii, cele care continuă familia. La sfîrşitul secolului al XIX-lea, aici, în Bucureşti, oamenii construiau pentru urmaşi. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: R. Avram

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.
craciunul 2024, preturi in piata slatina brazi, aranjamente si legume   foto alina mitran (8) jpg
Brazii de Crăciun sunt apreciați, dar nu se cumpără. „Trece lumea ca la muzeu. Poate va fi mai bine săptămâna viitoare”
Ofertă bogată de brazi și ornamente pentru Crăciun în piețe. Clienții vin, se uită, întreabă, își bucură ochii, dar nu se grăbesc să cumpere. „Trece lumea ca la muzeu. Poate o fi mai bine săptămâna viitoare. Ieri și alaltăieri nici taxa nu am scos-o”, se plâng comercianții.
Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.