Parcuri istorice (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 441 din 26 iulie - 1 august 2012
Parcuri istorice (II) jpeg

Mentalitatea contemporanilor se schimbase între timp. Oraşul se adapta împărţirii în zone corespunzînd stării materiale sau chiar originii etnice a locuitorilor săi, dar făcea loc mai cu seamă clădirilor publice – prezenţei dominante a statului. Statul avea nevoie de o „vitrină“ care să aibă pentru Capitală un caracter ornamental. Legea pentru înfiinţarea Parcului Naţional s-a adoptat în 1910, urmată în 1912 de o lege pentru asanarea lacului Herăstrău. O zonă de mocirle, locuri inundabile şi gropi de nisip exploatate de cărămidării, care fusese acaparată de creşterea industrială, a fost luată în primire pentru noi plantaţii şi lucrări de anvergură. Proiectele grădinarilor francezi Redont şi Pinard au fost continuate de Fritz Rebhuhn. Primari energici ca Dobrescu şi Donescu, după Primul Război Mondial, au întreprins cu dinamism transformarea acestei periferii nordice. Omul căruia urbanismul bucureştean îi datorează mai mult decît oricui, Cincinat Sfinţescu, publică în 1927 un adevărat manifest, Nevoia Parcului Naţional pentru Municipiul Bucureşti. Noua domnie începută în 1930 avea să fie deosebit de favorabilă unei schimbări la faţă a Capitalei. Între altele, Parcul Naţional Carol al II-lea a luat naştere în anii 1935-1940.

În acelaşi timp, a avut loc întîlnirea cu cealaltă grădină de agrement care, începută de Kiseleff, a prins viaţă doar din 1843, odată cu venirea arhitectului peisagist vienez Carl F.W. Meyer, neobositul creator al parcului care există astăzi între Şosea şi Bdul Aviatorilor. În numai nouă ani, pînă la moartea sa, acesta, care avea în seamă şi lucrările la Cişmigiu şi la Măgurele, a plantat zeci de mii de arbori şi arbuşti, precum şi o nesfîrşită varietate de flori, atîtea specii cîte ar fi umplut o grădină botanică, încă inexistentă înainte de 1890. Activitatea lui Meyer, extraordinară, din care mai putem vedea bazinul cu roci artificiale de lîngă Institutul „Iorga“, a fost reconstituită după documente de arhivă în cartea dnei prof. Dolores Toma, Despre grădini şi modurile lor de folosire (Polirom, 2001). Ce păcat că horticultura şi arta de a cultiva grădini au cunoscut în ultima vreme în Bucureşti un grav regres! În această privinţă, Cişmigiul stă ceva mai bine.

De ce era nevoie de a repune în circulaţie aceste date? Fiindcă parcurile istorice sînt ameninţate, în centrul Capitalei, ca şi la 14 km de el (Mogoşoaia). Fie demagogia unui primar, fie lăcomia investitorilor (nu se mai vorbeşte, deocamdată, de cele patru turnuri care ar flanca Cişmigiul, s-a renunţat la amplasarea viitoarei Catedrale în Parcul Carol, dar pagubele de la Bordei, unde s-au sacrificat 100 de copaci, sînt ireparabile) pot oricînd să reia asaltul.

Ştiţi că sporirea spaţiilor verzi înseamnă cheltuială, iar ciumpăvirea lor aduce cîştig. Totuşi, rămîne adevărată concluzia unui ziarist francez din 1873, Ulysse de Marsillac, despre oraşul său adoptiv: „Astăzi a apărut tendinţa să fie distruşi copacii, să fie înlocuit gazonul cu pietre“ (cu asfalt, acum) „şi să se acopere totul cu case. Atenţie, nu va dispărea numai pitorescul, ci şi salubritatea. Bucureştiul nu trăieşte decît cu condiţia de a rămîne o grădină străbătută de străzi“. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

durere de stomac 2473263261 jpg
Un gastroenterolog dezvăluie ce trebuie să mâncăm pentru sănătatea intestinului și a ficatului
Un microbiom intestinal sănătos susține funcția imunitară, produce vitamine esențiale și reglează inflamația, în timp ce un ficat sănătos detoxifică organismul, metabolizează nutrienții și reglează hormonii, susțin medicii.
image png
Bill Gates nu vrea să moară bogat: intenționează să doneze 99% din avere până în 2045
Bill Gates, fondatorul Microsoft, a declarat că intenționează să doneze 99% din vasta sa avere în următorii 20 de ani.
image jpeg
Andreea Perju, o nouă căsătorie după divorț?! Ce se întâmplă cu viața personală a actriței: „Nu sunt ancorată în fricile trecutului”
Andreea Perju, declarații despre divorțul de tatăl fetițelor sale, dar și despre căsătoria cu noul ei partener.
 Gina Pistol (43 e ani) a fost matinală azi dimineață
Gina Pistol, sinceră despre lupta cu kilogramele: „Era atât de frustrant!”
Gina Pistol a vorbit deschis despre lupta cu greutatea, stilul său de viață sănătos și defectele amuzante ale soțului ei, Smiley.
Vladimir Putin a dat mâna cu generalii nord coreeni prezenți la parada militară FOTO EPA EFE jpg
Momentul în care Putin le mulțumește personal generalilor nord-coreeni la parada de Ziua Victoriei
Președintele rus Vladimir Putin le-a mulțumit personal și chiar i-a îmbrățișat pe generalii nord-coreeni prezenți vineri în Piața Roșie la parada militară de Ziua Victoriei, arată imagini care circulă pe rețele de socializare.
horoscop noroc logo jpg
Trei zodii din horoscop care își schimbă destinul până la finalul lunii mai. Încep o nouă poveste de dragoste și primesc bani la locul de muncă
Sfârșitul lunii mai aduce schimbări semnificative pentru trei zodii din horoscop, care se pregătesc să trăiască momente importante în viața personală și profesională. Astrologii avertizează că aceste semne vor înregistra transformări deosebite.
George Simion FOTO Mediafax
Viktor Orban, model pentru George Simion: „Multe dintre pozițiile sale vor fi politică de stat și în România”
Candidatul AUR, George Simion, susține că apreciază „multe din poziţiile” premierului ungar Viktor Orban, iar multe dintre acestea „vor fi politică de stat şi în România”.
Victor Rebengiuc FOTO Mediafax
Victor Rebengiuc îndeamnă alegătorii să voteze „candidatul civilizat, nu haosul și distrugerea României”
Actorul Victor Rebengiuc i-a îndemnat, vineri, la podcastul Hotspot al Hotnews, pe alegători să fie atenţi și să vadă cine vrea „să răspândească haos, să distrugă România, să o calce în picioare”.
anghel iordanescu jpg