Palatul Wesselényi din Hodod

Irina LECA
Publicat în Dilema Veche nr. 385 din 30 iunie - 6 iulie 2011
Palatul Wesselényi din Hodod jpeg

Localitatea Hodod, azi o comună în judeţul Satu Mare, a fost multă vreme leagănul ramurii de Hodod a familiei nobiliare Wesselényi. Mărturie stau azi cele două reşedinţe nobiliare somptuoase pe care le-au construit şi care, după naţionalizare, au devenit clădiri de interes public, tratate ca atare de-a lungul ultimelor decenii. Una dintre aceste clădiri este fosta şcoală a comunei, palatul eclectic construit de familia Wesselényi în secolul al XIX-lea, astăzi cunoscut sub numele de „conacul Degenfeld“ – după doctorul Maximilian Degenfeld Schonberg, ultimul proprietar înainte de naţionalizare. 

Familia Wesselényi a rămas totuşi în istoria comunei prin ansamblul baroc pe care l-a construit în partea de nord a Hododului şi care adăposteşte astăzi Primăria şi Consiliul Local. Departe de imaginea unui centru administrativ tipic, palatul nu are acces direct din stradă: o poartă decorată cu urne baroce, o curte cu anexe şi o alee străjuită de arbori seculari constituie traseul care trebuie parcurs pînă la palat. Acesta din urmă – cu volumul său masiv încununat cu un acoperiş în pantă frîntă, cu volutele şi blazoanele sculptate care decorează faţadele – trădează funcţiunea anterioară a clădirii.  

Construcţia ansamblului a durat 27 de ani. Ea este începută în 1761, cînd comitele Francisc Wesselényi hotărăşte să construiască la Hodod o reşedinţa confortabilă, în spiritul baroc al vremii, pentru care îl angajează pe austriacul Josef Lintzmann. Acesta, impresionat de palatul baroc pe care I.L. Hildebrand îl concepuse pentru Eugeniu de Savoya la Ráckeve în Ungaria, întocmeşte un proiect foarte asemănător şi începe construcţia. După cîţiva ani de muncă, Lintzman nu se dovedeşte foarte priceput: hornurile bucătăriei şi brutăriei afumă încăperile iar subsolul se inundă periodic. După moartea lui Francisc Wesselényi în 1770, responsabilitatea trece în mîinile fiului său, Farkas. Acesta renunţă la Lintzman şi îl contractează pe clujeanul Franz Gindtner, meşter renumit în acea perioadă, care avea să construiască biserica armenească din Dumbrăveni. Gindtner modernizează planurile lui Lintzman şi concepe planurile anexelor, însă nu apucă să-şi ducă munca la bun sfîrşit căci Wesselényi îl dă în judecată pentru proasta gestionare a banilor. Nedorind să oprească lucrările, baronul angajează un al treilea meşter, pe Antal Szoldáti, iar în 1776 se încheie, în sfîrşit, construcţia palatului. Bucătăria, grajdul şi locuinţele servitorilor sînt construite între anii 1783-1784 de către Josef Leder. Lucrările se încheie în 1787, odată cu pavarea curţii cu piatră adusă de la cetatea Hododului, demolată din ordinul austriecilor. 

Palatul aminteşte de corpul central al palatului din Ráckeve. Compoziţia faţadelor este simetrică, cu zona centrală marcată de cîte un decroş puternic pe ambele faţade. Acestea sînt decorate cu ancadramentele specifice barocului tîrziu, cu volute sculptate în piatră de Josef Hoffmayer, cu blazoane şi plăci comemorative realizate de Anton Schuchbauer, talentatul meşter cunoscut pentru sculpturile palatului Banffy din Cluj, precum şi pentru cele de la Palatul Teleki din Comlod şi Palatul Haller din Coplean. 

Din punct de vedere al conservării, ansamblul se află într-o stare relativ bună. În proprietatea familiei Wesselényi pînă la naţionalizare, clădirea a fost tratată cu oarecare respect în perioada comunistă şi retrocedată urmaşilor după 1990. Decoraţia barocă a palatului s-a păstrat în totalitate, la fel tîmplăria şi obloanele. În interior mai poate fi încă văzut un interesant salon oval, precum şi lambriuri, şeminee, ancadramente şi stucaturi originale, alături de mobilierul sobru şi funcţional al instituţiei publice care îşi are azi sediul în palat.  

Irina Leca este studentă la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, secţia Istoria artei, şi coordonatoare a proiectului ,,moNUmenteUITATE“ .

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic