Palatul Haller din Coplean

Cristina CHIRA
Publicat în Dilema Veche nr. 386 din 7 - 13 iulie 2011
Palatul Haller din Coplean jpeg

În judeţul Cluj, la 7 km nord de Dej, la intrarea în satul Coplean, poate fi admirată ruina tristă a uneia dintre cele mai notabile reşedinţe baroce din Transilvania – palatul familiei Haller. Acoperişul s-a prăbuşit, luînd cu el, în cădere, interiorul palatului, iar zidurile exterioare, pe care cresc în voie buruieni, afişează ca pe o sfidare spectaculoasele ancadramente rococo ale ferestrelor, executate de celebrul sculptor transilvănean Anton Schuchbauer.  

Familia Haller de Hallerkö, ramură a uneia dintre cele mai vechi familii de patricieni din Nürnberg, menţionată în documente încă din secolul al XIII-lea, se stabileşte în Transilvania în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Prin căsătorii cu nobili maghiari locali, achiziţii de domenii şi o participare activă la viaţa politică a Principatului, familia Haller ajunge în scurt timp să se numere printre principalele familii nobiliare ale Transilvanei. Domeniul de la Coplean, „cu curte“ (reşedinţă, fortificaţii, construcţii anexe), este lăsat prin testament de István Bocskay, voievod al Transilvaniei şi rege al Ungariei în perioada 1605-1606, cumnatului său, Gábor Haller. Urmaşii acestuia refac ansamblul incendiat în 1601 de trupele generalului austriac Basta. În 1729, un inventar menţionează că la Coplean existau: un palat de plan dreptunghiular, înconjurat de o fortificaţie cu patru turnuri dispuse în colţuri şi un turn de intrare cu poartă mobilă, totul înconjurat de un şanţ cu apă.  

Puţine dintre elementele palatului renascentist au fost utilizate la reconstruirea integrală, executată la mijlocul secolului al XVIII-lea, a reşedinţei familiei Haller din Coplean. Nu ştim numele arhitectului, dar acesta ridică un nou palat, în stilul barocului transilvan, pe temeliile construcţiei existente.  Este păstrat numai subsolul – şi acesta extins – şi sînt refolosite materiale recuperate din vechea construcţie, alături de piatra adusă de la castrul roman de la Căşeiu.   

Terminat înainte de 1771, palatul consta din subsol, parter şi etaj, dispuse pe trei laturi sub forma literei U, deasupra cărora era ridicat un acoperiş tipic pentrzu barocul transilvan, înalt şi cu pantă frîntă. Intrarea este marcată printr-un portic susţinut de patru coloane ionice.  În 1765, exteriorul palatului este îmbogăţit cu decoraţiuni rococo, remarcabile fiind ancadramentele din piatră ale ferestrelor, cu cornişe trilobate puternic profilate, ce adăpostesc scoici uriaşe, capitelurile cu reprezentări zoomorfe ale pilaştrilor încastraţi şi capetele de turci cu turban, care l-au consacrat pe Anton Schuchbauer ca sculptor.  La începutul secolului al XX-lea, palatul este cumpărat de Victor Elekes, iar în 1948 este naţionalizat şi devine sediu CAP. Un releveu făcut în 1956 de către studenţii Institutului de Arhitectură ne arată încă o stare foarte bună a clădirii. După 1989, ansamblul este retrocedat descendenţilor proprietarilor, dar într-o stare mult diferită de cea iniţială. Clădirile sînt toate ruinate, din fortificaţiile şi anexele din jurul palatului nu au mai rămas decît porţiuni ale unui turn; porţile de fier forjat au dispărut, parcul cu plopi, castani, stejari şi răchite a fost transformat în teren arabil.   

Palatul Haller din Coplean este folosit de proiectul „moNUmenteUITATE“ ca imagine-emblemă, datorită valorii istorice şi artistice evidente a construcţiei, dar şi din cauza stării alarmante în care aceasta se află.   Nu se mai poate vorbi de restaurare în cazul de la Coplean, dar o conservare a ruinelor – trebuie să recunoaştem, spectaculoase – poate constitui un subiect de concurs de arhitectură, unul internaţional chiar. Iar o rezolvare reuşită pusă în practică ar putea transforma Copleanul, dintr-o localitate puţin cunoscută, într-una celebră.

Cristina Chira este studentă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti şi coordonatoare a proiectului „moNUmenteUITATE“.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alimente jpg
Alimentul care nu trebuie consumat mai mult de 5 ori pe an. E adorat de români, dar periculos pentru sănătate
Carnea procesată – fie că vorbim de șuncă, cârnați, salam sau bacon – este nelipsită de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor sau la grătare.
Sediu - sigla DNA / FOTO Mediafax Foto / Marian Ilie
Primăria Iași, anchetată de DNA pentru achizițiile de cărbune folosit la încălzirea orașului
Procurori din cadrul DNA au descins, miercuri, la Primăria Iaşi, dar şi la alte instituţii din subordinea municipalităţii, solicitând mai multe documente care vizează inclusiv achiziţiile de cărbune pentru asigurarea încălzirii oraşului.
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
Primarul din Crevedia, reținut pentru trafic de persoane. A exploatat un bărbat cu grav handicap mintal
Petre Florin, primarul PSD al orașului Crevedia a fost reţinut pentru 24 de ore, după percheziţiile care au avut loc marți în cadrul unui dosar de trafic de persoane și exploatare prin muncă.
 Obuzier autopropulsat AHS Krab pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO PROFIMEDIA
Ucrainenii au stabilit recordul pentru raza unei lovituri cu artilerie în condiții de luptă
Pentru prima dată în condiții reale de luptă, forțele ucrainene au lovit cu succes o țintă la o distanță de 70 de kilometri, îmbinând sisteme occidentale de artilerie și muniție avansată. Reușita stabilește recordul pentru loviturile de artilerie de precizie, relatează Defence24.
Sedinta Guvern Chisinau FOTO Gov md jpg
Republica Moldova: stare de urgență în domeniul energetic. Guvernul a aprobat-o înainte de votul final din Parlament
Cabinetul de miniștri condus de Dorin Recean a aprobat starea de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, iar votul final urmează să fie dat de Parlament. Decizia a fost luată în contextul în care Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale rusești, iar Chișinăul riscă să r
Calendare de Crăciun retrase din magazinele Lidl Foto ANSVSA jpg
Un produs de Crăciun a fost retras de urgență dintr-un important lanţ de magazine. Ce trebuie să facă cumpărătorii
Un produs a fost retras de la vânzare, dintr-un lanţ important de magazine, din cauza gustului „nespecific”. Clienţii pot returna produsul, urmând a primi contravaloarea acestuia.
image png
Motivul pentru care o profesoară a renunțat la învățământ după 17 ani. Nu o să-ți vină să crezi ce job are astăzi: „Sunt mai fericită"
După 17 ani în învățământ, o profesoară de matematică din Statele Unite a decis să-și schimbe complet traiectoria profesională, alegând un loc de muncă în aprovizionarea rafturilor unui supermarket
Guardiola
Pep Guardiola și-a stabilit viitorul după ce va pleca de la Manchester City
Pep Guardiola ia încalcul să devină selecționer, după plecarea de la Manchester City.
shutterstock 1890412876 jpg
Tot ce trebuie să știi despre talonete – ce sunt și cine are nevoie de ele
Talonetele sunt un accesoriu indispensabil pentru sănătatea piciorului, folosite nu doar pentru a corecta problemele de mers sau postură, ci și pentru a preveni durerile și afecțiunile asociate.