O lecţie

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
O lecţie jpeg

N-are rost să rămînem tot timpul preocupaţi numai de spaţiul limitat al oraşului nostru, în care se dă lupta între investitori care vor să înnoiască centrul, şi apărătorii ultimelor vestigii ale unui aspect tradiţional, fie că ele mai supravieţuiesc din vîrsta dinainte de Primul Război Mondial sau din perioada interbelică. În acelaşi timp, un oraş cu totul nou se întinde din ce în ce în zonele exterioare, şi el reflectă epoca noastră, aşa cum e normal. Dar privirea noastră ar putea să se oprească, măcar din cînd în cînd, asupra exemplelor pe care le oferă mari capitale străine, cum ar fi acela de la Berlin, unde, chiar zilele astea, un gigantic proiect al primăriei a fost învins la un referendum pe care populaţia l-a cerut şi l-a cîştigat.

A avut loc şi acolo un vot la 25 mai şi rezultatul i-a asigurat Berlinului un spaţiu verde întins, cît Central Park din New York. De ani de zile se vorbea de un nou aeroport internaţional, fiindcă pentru această funcţie devine neîncăpător cel actual, Tegel, şi de mult nu mai era accesibil cel mai vechi, Tempelhof. Proiectul de a construi unul nou întîrzie să se realizeze şi costul său s-a dovedit mult mai mare decît se prevăzuse la început. A apărut însă un alt plan pentru Tempelhof. Acolo, unde au fost, în primii ani ai secolului trecut, performanţe celebre în istoria aviaţiei, naziştii au avut un aeroport militar SS şi, alături, un lagăr de concentrare, la care erau aduşi cu forţa muncitori din ţările ocupate, ca să fabrice aparate de luptă. Mitologia Războiului Rece are şi ea un loc pentru Tempelhof, ca simbol al apărării libertăţii, deoarece pe acolo se făcea aprovizionarea Berlinului cînd era sub blocada sovietică.

Ca de obicei, primăria nu ţine seama nici de amintirile istorice, nici de cît de mult viaţa normală, în ziua de astăzi, nu trebuie să se despartă de ecologie. Primarul Klaus Wowereit revendică dreptul de a sacrifica aproape jumătate din această imensă pajişte de 305 ha. Pentru a construi locuinţe. Argumentul este creşterea populaţiei în capitala Germaniei, cu 50.000 de locuitori noi pe an, ceea ce impune extinderea spaţiului ca să-i adăpostească. În condiţiile în care chiriile cresc în ultima vreme, se spune că ar fi un mijloc de a obţine scăderea lor, în întregul oraş. Dar majoritatea celor care au cerut să fie consultaţi sînt de altă părere: 65% dintre participanţii la vot s-au opus transformării acestui vast teren neconstruit într-un cartier de blocuri. Măsura preconizată nu este necesară cîtă vreme există în centru un mare număr de proprietăţi disponibile şi încă mult spaţiu la marginile extreme ale ciorchinelui de localităţi care formează Berlinul.

Ar însemna a pierde rezerva biologică pe care o reprezintă numeroasele specii de păsări şi animale care trăiesc acolo în libertate. Cineva dintre cei consultaţi spunea: „Lumea uită că animalele au fost aici înaintea oamenilor.“ În prezent, două milioane de persoane vizitează anual parcul Tempelhof şi doresc să-l păstreze ca atare. Cifrele pe care le invocă opozanţii remodelării zonei dau de gîndit. Din cele 305 ha, primăria avea intenţia de a lua publicului 40%. S-au calculat dimensiunile operaţiei: 600 de milioane de euro. Distribuirea terenului preluat astfel este şi ea semnificativă. Numai 9% pentru locuinţe ieftine, 41% pentru altele cu preţuri la un nivel mai înalt, iar 50% destinate unor proprietăţi corporate, unor firme. Cunoaşteţi sistemul: birouri, hoteluri, pe lîngă apartamente de lux.

Această controversă a dezvăluit situaţii care au influenţat, desigur, votul de duminica trecută. La Berlin există 900 ha de terenuri accesibile, proprietate de stat, unde clădirile noi ar fi mai ieftine. Senatul – ceea ce corespunde Consiliului general de la noi – a vîndut deja 200.000 de apartamente proprietate de stat investitorilor. Pentru a pune în cumpănă ce va deveni Tempelhof era nevoie de un referendum, iar condiţia pentru el era de a strînge 175.000 de semnături. S-au adunat cu 10.000 mai multe.

În felul ăsta, berlinezii vor putea, ca şi pînă acum, să vadă vulpi trecînd strada şi se vor întrece alergînd pe cîmp în faţa casei, sub ochii veveriţelor căţărate pe gard. Domnul primar a anunţat că respectă hotărîrea populaţiei şi că se va căuta un alt loc pentru construcţiile pe care el le consideră, totuşi, necesare.  

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.