O colecţie şi multe altele

Publicat în Dilema Veche nr. 483 din 16-22 mai 2013
O colecţie şi multe altele jpeg

La colţul străzilor Nicolae Iorga şi Henri Coandă, a rămas una dintre casele într-adevăr frumoase din acest cartier al oraşului, încă ferit pînă acum de agresiuni, aşa cum este pitit între Bulevardul Lascar Catargiu şi Calea Victoriei. O clădire mai mult lungă decît înaltă, deoarece, neavînd etaj, se întinde în formă de L pe cele două străzi care se întîlnesc acolo. S-au păstrat anexele din fundul curţii, desigur – vechile grajduri şi locuinţa servitorilor. În curte, cîteva busturi – atît de urîte şi de stîngace, încît nu pot fi decît încercările de atelier ale unor elevi cu desăvîrşire lipsiţi de talent, de prin anii realismului socialist – îl înconjoară pe acela banal, dar decent, al stăpînului de altădată al casei. Fiindcă o placă pe zid anunţă că acolo se găseşte un muzeu, purtînd numele doctorului George Severeanu (1879-1938). Nu ştiu dacă data morţii e corectă, căci în cartea lui Petre Oprea – de care va fi vorba mai departe – se găseşte anul 1940. Oricum ar fi, aici putea fi văzută,Colecţia de artă „Maria şi George Severeanu“ (Maria a dispărut din inscripţie). Am vizitat-o pe vremuri, dar poarta e închisă cu lacăt. Mulţi ani, clădirea a aşteptat reparaţii, din ce în ce mai necesare, iar cînd restaurarea a fost gata, s-a deschis numai pentru inaugurare. Acum, dacă suni la telefon, se pare că numărul e nealocat. Alt număr de telefon este indicat pentru altă adresă, pe strada Berzei, unde, continuînd ancheta, mi s-a răspuns: „Nu e nici un Muzeu Severeanu.“ „S-a mutat?“ „Nu, e tot acolo“ – adică în strada Coandă. N-am putut afla mai mult de la instituţia de care depinde – Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti.

Severeanu a fost chiar director al Muzeului Municipal, la înfiinţarea sa, în 1931. Colecţia proprie – care exista din 1929 – cuprindea patru pînze ale lui Andreescu şi 20 de Grigoreşti, mai multe tablouri de Eustaţiu Stoenescu şi Sava Henţia. Un pictor pentru care doctorul avea o afecţiune deosebită a fost Abgar Baltazar, dintre ale cărui lucrări avea în posesie 12. Un portret de bărbat atribuit lui Renoir era în salon. Numele colecţionarului este mai cunoscut azi pentru piesele de ceramică greco-romană şi de numismatică, pe care le adunase din Dobrogea, încă de la începutul secolului. Îmi amintesc că mai avea şi vechi gravuri franceze, germane şi româneşti. În 1949, văduva a donat statului colecţia, care a fost deschisă pentru public în 1956. Custodele ei a fost numismatul Radu Ocheşeanu, pînă la moartea sa. Doamna Liliana Hanganu, care i-a succedat, a reclamat, după închiderea şantierului de reparaţii, că plouă înăuntrul clădirii. Rezultat: i s-a redus postul şi colecţia n-a mai fost despachetată...

Reputaţia familiei se datora primului doctor Severeanu – Constantin, medic primar al spitalelor civile încă din 1880, cînd publica Medicina populară, o cărticică de noţiuni de anatomie şi sfaturi de igienă, pe lîngă recomandări de prim-ajutor. De curînd, au fost reeditate Amintirile mele (1929-1930), povestirea cam dezlînată despre o epocă de care societatea românească se îndepărtase repede.

Numărul colecţiilor de artă bucureştene scade mereu. Cele care existau pînă la Primul Război Mondial erau vreo 20 (Regele Carol I, miniştri ai săi, scriitori şi artişti). Deşi incompletă, lista pe care Petre Oprea şi-a construit cartea din 2007 mai cuprinde încă vreo 40, pentru perioada interbelică. Alte 20 încep să se formeze de prin 1950 – sau capătă atunci o recunoaştere oficială, odată cu asigurarea accesului public. Consecvent atitudinii sale de a reduce pînă la suprimare orice prezenţă particulară în viaţa culturală, Ceauşescu a folosit cutremurul din 1977 ca pretext pentru absorbirea celor mai multe în Muzeul Colecţiilor, de unde s-a mai întors acasă numai Zambaccian. Vînătoarea obiectelor de artă şi a celor de valoare istorică a reînceput pentru împodobirea reşedinţelor „Tovarăşului“, fiindcă declaraţia la care eram toţi obligaţi permitea informarea completă a „organelor“ despre tot ce mai era ascuns pînă atunci în locuinţe private sau în instituţii care moşteniseră asemenea lucruri de preţ de la fondatorii lor. (De pildă, un tui domnesc, într-un apartament de bloc muncitoresc, sau ceramică persană de la Gh. Brătianu şi mobilier de la N. Iorga în Institutul de Istorie.) Fără să menţioneze aceste abuzuri, lucrarea lui Petre Oprea – Colecţionari de artă bucureşteni – a adus la cunoştinţa publicului un inventar migălos alcătuit.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Imagine WhatsApp 2024 11 17 la 18 26 16 20d296ac jpg
Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret și vor deveni părinți pentru a doua oară. Ipostazele spectaculoase în care au apărut cei doi: „Nu creeed”
Vestea care a rupt gura târgului! Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor și nu numai. Cei doi urmează să devină părinți pentru a doua oară. Cuplul a dat vestea într-un mod ceva mai inedit...mai exact în cel mai nou videoclip al artistului.
ceas Titanic jpeg
A fost vândut ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de oameni de pe Titanic! Suma este fabuloasă
Un ceas de buzunar din aur a fost vândut pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline. Acesta a aparținut căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
CSM a doua infrangere din Liga Campionilor Foto   CSM București jpg
Handbal feminin: Campioana României, învinsă din nou de Ferencvaros
CSM Bucureşti a suferit o nouă înfrângere în fața echipei FTC-Rail Cargo Hungaria. Meciul s-a încheiat cu scorul de 31-28 (17-18), duminică, în Erd Arena, în Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Meteo ploi vreme toamna ploaie FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru săptămâna 18-24 noiembrie. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Vremea se încălzește brusc în zilele următoare, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17 - 19 grade la jumătatea săptămânii viitoare. Începând de miercuri însă, crește posibilitatea de precipitații, potrivit prognozei pentru următoarele zile publicată de ANM.
silviu prigoana jpg
Motivul pentru care Silviu Prigoană nu a avut niciodată prieteni. Ce spunea milionarul în ultimul său interviu: „Dacă îl suni mâine că ai nevoie de un rinichi...”
În ultimul său interviu, Silviu Prigoană a dezvăluit motivul pentru care niciodată nu i-a placut să aibă prieteni. Milionarul spunea că singurii oameni pe care te poți baza întotdeauna sunt părinții și nici măcar soția sau frații nu îți pot fi atât de apropiați.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Rezultatele Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 17 noiembrie
Duminică, 17 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loteria Română a suplimentat cu 500.000 de lei fondul de câştiguri al categoriei I pentru tragerea Loto 6/49.
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Elevii din Focșani cer mutarea orelor în online! Învață în frig de două săptămăni. „Căldura nu este o materie opţională..."
Elevii din Focșani sunt nevoiți să învețe în continuare în frig. Totul din cauză că firma de termoficare a municipiului a intrat în insolvență. În această situație, cei de la Consiliul Elevilor din Vrancea cer mutarea orelor în on-line.
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
Cât costă distracția la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Un pahar de vin fiert sau o porție de mâncare tradițională te vor face să scoți ceva bani din buzunar
Târgul de Crăciun din Craiova și-a deschis porțile vineri și va dura până la 05.01.2025. Cei care vor să se bucure de atmosfera feerică de sărbători trebuie să scoată ceva bani din buzunar, atât pentru mâncare, cât și pentru distracție.
GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.