O casă de ministru

Publicat în Dilema Veche nr. 393 din 25-31 august 2011
O casă de ministru jpeg

De atîtea ori am văzut anunţul „De vînzare“ că-i momeşte pe demolatori, aşa că, de cîteva zile, prieteni ai mei sînt alarmaţi de apariţia lui pe Bd. Lascăr Catargiu la nr. 58. Nu pot, totuşi, să cred că ar fi în primejdie o clădire înscrisă ca monument istoric şi aflată chiar în mijlocul unei zone protejate, lîngă Piaţa Victoriei, între alte case care, chiar dacă au suferit modificări, beneficiază de acelaşi statut. Ele sînt pînă la colţul cu str. Grigore Alexandrescu, Restaurantul Buongiorno, unde, prin 1925, locuia o miss Robbins, care dădea lecţii de engleză, şi casa Vasilescu, vîndută asociaţiei LARES şi devenită apoi un club al Aviaţiei. 

E adevărat că starea în care se găseşte nr. 58 este destul de dărăpănată, cu tencuiala jupuită şi geamurile prăfuite la ferestrele închise, ca şi cum viaţa s-ar fi retras din interiorul altădată somptuos şi de pe eleganta terasă de unde se cobora în grădină. Un colţ întreg a căzut după cutremurul din 1977, care a făcut să se prăbuşească turnul cu blazon al casei Bossy de alături, aşa că, lipindu-se la loc, de bine, de rău, bucata ciuntită, o uşă interioară a devenit o ieşire afară, mereu încuiată. Urmează, către piaţă, sediul BRD în fruntea şirului de blocuri care, din 1986, au început să se alinieze pe Bd. Iancu de Hunedoara. Cînd acesta se numea Şoseaua Bonaparte, acolo era cazarma gardienilor publici. 

La adresa la care ne oprim azi a locuit cineva care a avut o carieră diplomatică şi, spre sfîrşit, politică. Nicolae Petrescu-Comnen (1881-1958) a fost delegat la Societatea Naţiunilor în 1923-1929, a reprezentat România la Berna, la Berlin, apoi la Roma, ca ministru pe lîngă Sfîntul Scaun. A fost, în 1938, chiar ministru al Afacerilor Străine. Valoarea personajului este, pe nedrept, scăzută din cauza snobismului de care contemporanii săi rîdeau. Petrescu fusese redus la o iniţială, iar numele imperial venea, se zice, de la Cotmeana! Corpul nostru diplomatic era încă rezervat celor care purtau un nume boieresc, şi atunci omul nostru, deşi cu studii bune la Paris, a avut ambiţia de a se da drept descendent al bazileilor bizantini (cum aceeaşi pretenţie o avusese înaintea lui Duiliu Zamfirescu, fără să fie nici el os împărătesc). N.P. Comnen a fost autorul a vreo douăzeci de volume, pe teme politice şi juridice: i se datorează, de pildă, o prezentare în limba franceză a Dobrogei şi cartea de istorie Notes sur la Guerre Roumaine, amîndouă fiind publicate la Paris în 1918, pentru a apăra poziţia României. Rămînînd în Italia după Al Doilea Război, el a avut o oarecare activitate în cadrul emigraţiei româneşti, protestînd contra regimului comunist. Casa a fost confiscată odată cu colecţiile pe care le adăpostea, de argintărie veche, de covoare şi porţelanuri, de cărţi din secolul al XVIII-lea. Am în faţă o tipsie de argint care provine din acea colecţie. Îmi îngădui să-i reproduc inscripţia, cam emfatică, fiindcă explică prezenţa acestui obiect de muzeu în casa mea: 

„Lui NICOLAE IORGA, care în vremurile cele mai vitregi a crezut fără şovăire şi, prin cuvîntul, prin scrisul, prin faptele sale, a contribuit la izbîndirea visului de aur al Neamului. Cu prilejul aniversărei sale. Un prieten statornic, un admirator neclintit. Roma, 17 Iunie 1931 N.P. Comnen“ 

Nu ştiu dacă familia a revendicat clădirea la care ar fi avut dreptul. Din căsătoria tatălui lor cu Antoinette von Benedek se născuseră doi copii. Fiul, însurat cu Iolanda Lalu, se chema Raymond-Alexis, pentru a aminti şi de cruciade, şi de Bizanţ. Fiica era – ţin minte – pe lista participanţilor la un congres internaţional de studii bizantine. Trăiau, mi se pare, în Canada. 

În casă am călcat numai o dată, într-una dintre camerele de la parter, unde prietenii care se mutaseră atunci acolo îşi aduseseră mobilele şi un portret de familie de-al lor. 

Orice schimbări s-ar fi petrecut între timp, oricine ar vinde şi oricine ar cumpăra, sper că nu se va atinge nimeni de casă şi nici nu va folosi spaţiul curţii, destul de întins, pentru o construcţie nouă, aşa cum se caută exploatarea fiecărui metru pătrat de teren. Restaurată, casa l-ar înnobila, ca altădată, pe proprietarul ei.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: Rareş Avram

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.