O carte cinstită

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
O carte cinstită jpeg

Deunăzi, în tren, aveam în faţa mea o pereche antipatică, dar nu puteam să nu aud ce spuneau. El, mai ales, vorbea mereu la telefonul mobil cu diverşi şefi sau sponsori pe care îi linguşea. La sfîrşitul fiecărei conversaţii, îi explica nevestei ce speră să cîştige, adăugînd şi motivele pentru care îi dispreţuia. Era ca o scenă de film moral. Deodată, nu mai ştiu cum, a ajuns la subiectul lucrărilor din zona Matache. Cu acelaşi dispreţ, a pufnit agasat: „Hala e un vax. Ce monument? S-o dărîme şi gata“. Mai sînt şi alţii care gîndesc aşa (nu numai şoferi care ar vrea să-şi alerge maşinile). Am mai auzit oameni care se miră ce ne-a găsit, fiindcă pentru ei Hala Matache nu era decît un loc pe unde treceau ca să cumpere de-ale gurii. Cînd ei sînt în vizită în străinătate, mor de plăcere să vadă un hipermarket, pentru varietatea de provizii de acolo. E şi un snobism: un cartier popular sărac nu merită atenţia „intelectualilor“.

A apărut acum o carte care răspunde unor asemenea cîrteli. Se cheamă Cui i-e frică de cartierul Matache? şi este publicată de Fundaţia Pro Patrimonio (preşedinte arh. Şerban Sturdza). Aceste 185 de pagini, dintre care ultimele zece reprezintă un rezumat în limba engleză pentru uzul străinătăţii, sînt o pledoarie pentru o viziune de dezvoltare a zonei Matache – Gara de Nord. Autorii sînt „Arhitecţii Voluntari“, un grup de cca 25-30 de profesionişti şi studenţi în arhitectură, urbanism, inginerie şi istoria artei, participanţi la un proiect de regenerare a cartierului care se opune Planului Urbanistic Zonal din 2006, susţinut de Primăria Municipiului. Întregul proces de sistematizare a zonei a fost în centrul unei controverse care durează de doi ani. Una din anexele volumului cuprinde cronologia actelor şi a acţiunilor, legale şi ilegale, cu privire la Diametrala Nord-Sud. Ofensiva începută în 2010 a dus, pînă acum, la exproprierea şi evacuarea a o mie de persoane, la demolarea a 79 de imobile din zona istorică şi la avarierea gravă a Halei Matache. Atît hala, cît şi şapte dintre casele distruse au avut statut de monumente istorice. Aproximativ 650 de semnături reproduse în carte reclamă păstrarea amplasamentului existent pentru Hala Matache (probabil că lista a mai crescut între timp).

Aşa cum e concepută lucrarea, deşi în altă ordine decît aceea în care le grupez eu, se găsesc aici trei direcţii de argumentare: a) intenţiile şi acţiunile Primăriei; b) justificarea protejării halei; c) recuperarea şi valorificarea zonei întregi pînă la Gara de Nord. 

În primul rînd, Primăria şi-a propus, pentru sporirea traficului auto, lărgirea carosabilului. Ca atare, Hala Matache trebuia desfiinţată, demolată şi refăcută (!?) la oarecare distanţă, în dosul unui ecran de blocuri P+6. Prin urmare, ea nu ar mai fi vizibilă, ar fi o pastişă – operaţie costisitoare şi inutilă... Adaug că, din iniţiativa nu se ştie cui, au continuat, măcar sporadic, atacurile contra clădirii.

De ce merită apărată hala? Vîrsta ei, din anii 1880, trebuie apreciată în raport cu epoca celor dintîi construcţii vest-europene din oţel nituit, fiind deci contemporană cu turnul Eiffel, şi cu raritatea ei în ţară (în afară de Hala Matache, mai există în Bucureşti numai Hala Traian). Este un reper memorial-simbolic al Capitalei. Un text de Stelian Tănase evocă istoria cartierului cu talentul obişnuit al acestui scriitor. Profesorul Vintilă Mihăilescu, ca antropolog şi sociolog, are o intervenţie foarte oportună pentru a demonstra nevoia de a rechema la viaţă vechile cartiere cu solidaritatea pe care o creau între locuitorii lor. 

În partea cea mai importantă a cărţii se dă lupta, nu pentru un monument, ci pentru o viziune de ansamblu, echilibrată între patrimoniu şi dezvoltare. Se revendică un concurs de arhitectură pentru regenerarea cartierului, se propune realizarea unei pieţe pietonale în jurul Gării de Nord, continuată printr-un bulevard pietonal pînă la piaţa Matache, se recomandă şi restructurarea completă a pieţii agroalimentare pe criterii moderne de eficientizare.

Între noile instituţii culturale pe care le vor adăposti imobilele proiectate în spaţiul întins din Calea Griviţei pînă la Spitalul Polizu am remarcat două muzee de a căror necesitate sînt de multă vreme convins: Muzeul Bucureştiului Pierdut şi Muzeul Evreiesc. O singură observaţie critică: bustul din faţa gării nu e al lui I.Gh. Duca (omul politic liberal a avut şi el busturi, dar au fost sfărîmate de legionari), ci al tatălui său, inginerul Gheorghe I. Duca.

În concluzie, aceasta e o carte cum n-aţi mai văzut: liberă şi curajoasă ca gîndire, splendid montată cu fotografiile şi tabelele demonstrative. Deie Dumnezeu să vedem îndeplinite năzuinţele pe care le exprimă! Pentru început: Foaia lui Matache, noul ziar xerografiat care ar mobiliza opinia publică şi ar informa despre primii paşi ai reformei urbane.

Andrei Pippidi
este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: R. Avram

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Ce avere are „Lupul de la Rutieră”. Soția sa, fost viceprimar, conduce afaceri prospere la Râșnov
„Lupul de la Rutieră” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Soția sa a fost viceprimar al orașului Râșnov și conduce afaceri prospere, care le-au permis să cumpere case și terenuri
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.