O carte cinstită

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
O carte cinstită jpeg

Deunăzi, în tren, aveam în faţa mea o pereche antipatică, dar nu puteam să nu aud ce spuneau. El, mai ales, vorbea mereu la telefonul mobil cu diverşi şefi sau sponsori pe care îi linguşea. La sfîrşitul fiecărei conversaţii, îi explica nevestei ce speră să cîştige, adăugînd şi motivele pentru care îi dispreţuia. Era ca o scenă de film moral. Deodată, nu mai ştiu cum, a ajuns la subiectul lucrărilor din zona Matache. Cu acelaşi dispreţ, a pufnit agasat: „Hala e un vax. Ce monument? S-o dărîme şi gata“. Mai sînt şi alţii care gîndesc aşa (nu numai şoferi care ar vrea să-şi alerge maşinile). Am mai auzit oameni care se miră ce ne-a găsit, fiindcă pentru ei Hala Matache nu era decît un loc pe unde treceau ca să cumpere de-ale gurii. Cînd ei sînt în vizită în străinătate, mor de plăcere să vadă un hipermarket, pentru varietatea de provizii de acolo. E şi un snobism: un cartier popular sărac nu merită atenţia „intelectualilor“.

A apărut acum o carte care răspunde unor asemenea cîrteli. Se cheamă Cui i-e frică de cartierul Matache? şi este publicată de Fundaţia Pro Patrimonio (preşedinte arh. Şerban Sturdza). Aceste 185 de pagini, dintre care ultimele zece reprezintă un rezumat în limba engleză pentru uzul străinătăţii, sînt o pledoarie pentru o viziune de dezvoltare a zonei Matache – Gara de Nord. Autorii sînt „Arhitecţii Voluntari“, un grup de cca 25-30 de profesionişti şi studenţi în arhitectură, urbanism, inginerie şi istoria artei, participanţi la un proiect de regenerare a cartierului care se opune Planului Urbanistic Zonal din 2006, susţinut de Primăria Municipiului. Întregul proces de sistematizare a zonei a fost în centrul unei controverse care durează de doi ani. Una din anexele volumului cuprinde cronologia actelor şi a acţiunilor, legale şi ilegale, cu privire la Diametrala Nord-Sud. Ofensiva începută în 2010 a dus, pînă acum, la exproprierea şi evacuarea a o mie de persoane, la demolarea a 79 de imobile din zona istorică şi la avarierea gravă a Halei Matache. Atît hala, cît şi şapte dintre casele distruse au avut statut de monumente istorice. Aproximativ 650 de semnături reproduse în carte reclamă păstrarea amplasamentului existent pentru Hala Matache (probabil că lista a mai crescut între timp).

Aşa cum e concepută lucrarea, deşi în altă ordine decît aceea în care le grupez eu, se găsesc aici trei direcţii de argumentare: a) intenţiile şi acţiunile Primăriei; b) justificarea protejării halei; c) recuperarea şi valorificarea zonei întregi pînă la Gara de Nord. 

În primul rînd, Primăria şi-a propus, pentru sporirea traficului auto, lărgirea carosabilului. Ca atare, Hala Matache trebuia desfiinţată, demolată şi refăcută (!?) la oarecare distanţă, în dosul unui ecran de blocuri P+6. Prin urmare, ea nu ar mai fi vizibilă, ar fi o pastişă – operaţie costisitoare şi inutilă... Adaug că, din iniţiativa nu se ştie cui, au continuat, măcar sporadic, atacurile contra clădirii.

De ce merită apărată hala? Vîrsta ei, din anii 1880, trebuie apreciată în raport cu epoca celor dintîi construcţii vest-europene din oţel nituit, fiind deci contemporană cu turnul Eiffel, şi cu raritatea ei în ţară (în afară de Hala Matache, mai există în Bucureşti numai Hala Traian). Este un reper memorial-simbolic al Capitalei. Un text de Stelian Tănase evocă istoria cartierului cu talentul obişnuit al acestui scriitor. Profesorul Vintilă Mihăilescu, ca antropolog şi sociolog, are o intervenţie foarte oportună pentru a demonstra nevoia de a rechema la viaţă vechile cartiere cu solidaritatea pe care o creau între locuitorii lor. 

În partea cea mai importantă a cărţii se dă lupta, nu pentru un monument, ci pentru o viziune de ansamblu, echilibrată între patrimoniu şi dezvoltare. Se revendică un concurs de arhitectură pentru regenerarea cartierului, se propune realizarea unei pieţe pietonale în jurul Gării de Nord, continuată printr-un bulevard pietonal pînă la piaţa Matache, se recomandă şi restructurarea completă a pieţii agroalimentare pe criterii moderne de eficientizare.

Între noile instituţii culturale pe care le vor adăposti imobilele proiectate în spaţiul întins din Calea Griviţei pînă la Spitalul Polizu am remarcat două muzee de a căror necesitate sînt de multă vreme convins: Muzeul Bucureştiului Pierdut şi Muzeul Evreiesc. O singură observaţie critică: bustul din faţa gării nu e al lui I.Gh. Duca (omul politic liberal a avut şi el busturi, dar au fost sfărîmate de legionari), ci al tatălui său, inginerul Gheorghe I. Duca.

În concluzie, aceasta e o carte cum n-aţi mai văzut: liberă şi curajoasă ca gîndire, splendid montată cu fotografiile şi tabelele demonstrative. Deie Dumnezeu să vedem îndeplinite năzuinţele pe care le exprimă! Pentru început: Foaia lui Matache, noul ziar xerografiat care ar mobiliza opinia publică şi ar informa despre primii paşi ai reformei urbane.

Andrei Pippidi
este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: R. Avram

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit.: bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.
Captură de ecran 2024 11 17 201421 png
Ce spune veteranul care l-a ucis pe bin Laden despre Pete Hegseth, nominalizat de Trump în fruntea Pentagonului
Alegerea moderatorului Fox News Pete Hegseth în fruntea Departamentul Apărării va zgudui, fără îndoială, trupele Pentagonului, dar într-un sens bun, spun foști militari americani, inclusiv fostul ofițer din trupele speciale care l-a ucis pe Osama bin Laden, relatează Daily Mail.
image png
Liberalii strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă și împotriva binomului PSD-AUR
Mobilizare exemplară la regionala PNL de la Cluj. ”Ciucă, președinte” și ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din Transilvania. În cadrul întâlnirii de la Cluj, liberalii au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru o Românie prosperă și sigură.
Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă. Ardeleanca a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.