Nimic nou pe frontul sindicaliştilor

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Din nou scandal, în loc de dialog jpeg

Vreau să aflu mai multe despre activitatea Federației Sindicatelor Libere din Învățămînt. Intru pe site-ul federației și dau click pe fiecare secțiune în parte. Ce descopăr:

1) Ultimele date despre strategia și obiectivele sindicaliștilor sînt din 2012. Altele nu există, așa încît nu avem altă soluție decît să analizăm ce s-a în­tîm­plat pînă acum trei ani și să ne minunăm că, la cîtă treabă e de făcut în învățămînt, federația a găsit totuși cu cale să își ia o pauză. Lista e plină de obiective mărețe și generoase: reforma salarială în învățămînt, reforma programei școlare și a pregătirii profesionale a cadrelor didactice etc. În general, fiecare punct este acoperit de solicitări făcute Guvernului și instituțiilor de stat, mai nimic despre eforturile proprii. La ultimul punct citim despre desfășurarea unor proiecte în baza unor parteneriate de colaborare cu alte sindicate: aflăm că FSLI are încheiate astfel de parteneriate cu organizații internaționale extrem de importante și de relevante pentru schimbul de informații:  Sindicatul Profesorilor din Israel, Sindicatul de Educaţie şi Cercetare din Egipt, Sindicatul Profesorilor din Turcia, Confederaţia Sindicatelor Creştine-Învăţămînt Belgia, Sindicatul Educaţiei Naţionale din Bulgaria și Ungaria.

2) FSLI are numeroase departamente, așa cum îi stă bine unei organizații eficiente, puse pe treabă: pe proiecte, pe relații cu publicul și media, pe resurse umane, pe organizarea și funcționarea învățămîntului etc. Numai că activitatea lor este învăluită în mister: nu poți afla decît numele coordonatorului, nu și isprăvile lui propriu-zise.

3) Intru în arhiva de informații despre activitatea federației. În anul 2015 – ne aflăm la sfîrșitul lui – găsim consemnată o unică activitate: apărarea dreptului la grevă. În anul 2014, activitatea a fost una preponderent internațională, cu o mică și tristă excepție: decesul, „după o lungă și grea suferință“, al unui lider de sindicat din Prahova. În rest, două seminarii, trei conferințe din străinătate și un „euromiting“. În 2013, lucrurile stau ceva mai prost: un mesaj de solidaritate al unei școli din Buzău cu mișcările de protest împotriva desființării unei școli de arte și meserii din Timișoara, poze de la un miting al federației, anunțuri în presa internațională despre același miting. Anul 2012 lipsește cu desăvîrșire.

4) Site-ul mai conține și secțiunea presă. Știrile despre FSLI nu pot fi accesate. Doar cele generale din educație, dar nu cele din 2015, ci doar cele din 2011. Iată informațiile care ne pot da o imagine relevantă despre școala românească din anul cu pricina: proteste la fabrica de automobile Mioveni, șase școli din Ialomița au fost sparte și s-au furat calculatoarele, firmele mici au nevoie de reglementări simplificate, descrierea unei greve a studenților în care aceștia sînt solicitați să scoată pe fereastră cearșafuri pe care să scrie „protestatari“ și să trimită Ministerului Educației un pachețel care să conțină zacuscă, murături, slănină, salam. Tot din știrile despre educație pe anul 2015 mai aflăm că elevul român este rasist și dornic de dictatură, că o elevă în scaun cu rotile a născut și că sindicatele din Poliție cer demisia Guvernului.

5) Intru pe forumul federației. Și aici, slabă mișcare: postări din 2011, cel mult 2012, toate referitoare la salarizare, tichete și prime de vacanță, indemnizații de sarcină, decontarea navetei, spor de doctorat și „lipsă bani salarii“, așa cum sună, caragialesc, postarea unui profesor.

6) Sindicaliștii au și un centru de formare profesională. În secțiunea dedicată lui sîntem informați că el există și că susține cursuri de formare profesională. Orice altă întrebare, de tipul cine, cînd, unde, cum, în ce condiții, cu ce rezultate, se pierde în negură. Există, totuși, prezentarea unui proiect de formare, realizat în 2013, în parteneriat cu un centru de profil din Spania. Despre ce este vorba: 60 de profesori (cu precădere metodiști, directori sau membri ai colegiului național al FSLI) se duc la Madrid, pe bani din fonduri europene, se instruiesc și se întorc în țară să îi instruiască și pe alții. Drept care sîntem asigurați că, de fapt, prin „diseminarea informației“, beneficiari ai proiectului sînt toți cei 198.000 de membri ai federației. După prezentarea scopurilor deplasării la Madrid, urmează informații culturale despre orașele Spaniei, obiectivele turistice care pot fi vizitate și modul de îmbarcare în avion.

Cam asta e tot ce găsești pe site-ul celei mai mari federații sindicale a învățămîntului din România. Nu prea folositor, din moment ce informațiile nu mai sînt de actualitate. Și nu prea mult, pentru cîte sînt de făcut în școala românească.

Maria Iordănescu este psiholog.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.