Muzeul oraşului

Publicat în Dilema Veche nr. 416 din 2-8 februarie 2012
Muzeul oraşului jpeg

Trecutul unui oraş şi explicaţia prezentului său se găsesc, în ţările civilizate, într-un muzeu special. La Bucureşti avem unul cu acest rost, este Muzeul de Istorie al Municipiului, aflat în palatul Suţu, adică pe Bdul I.C. Brătianu, la nr. 2. El a luat naştere din iniţiativă privată, cînd un admirabil director al Arhivelor Statului, Constantin Moisil, a înjghebat, în 1929, Societatea istorico-arheologică „Bucureştii vechi“. Din primul moment, în statutul său, această Societate îşi declara intenţia de a înfiinţa „un muzeu municipal“, care „va publica o revistă“ şi o serie de lucrări istorice, arheologice, etnografice etc. privitoare la trecutul oraşului şi împrejurimilor“. Ceea ce a fost numai parţial realizat: muzeul a funcţionat din 1931 pînă în 1941, fiind organizat de eruditul G.D. Florescu, dar demolarea prostească a casei Moruzi („casa cu lanţuri“), unde fusese adăpostit, pe Calea Victoriei, între Academie şi casa Monteoru, a dus la mutarea sa în casa Cesianu, la colţul Căii Victoriei cu str. Sevastopol. Între timp apăruseră un volum de revistă, Bucureştii vechi, şi, cu acelaşi titlu, cel dintîi număr din Arhivele Bucureştilor, care era un album cu documente iconografice, precum şi culegerea acuarelelor lui Preziosi editate de Victor Brătulescu, sub titlul Vechi vederi bucureştene. Volume de documente au mai publicat tot atunci fraţii Vîrtosu şi Ion Ionaşcu, premergătoare acelui corpus pe care a năzuit apoi să-l alcătuiască George Potra. Cercetările de arheologie preistorică ale lui Dinu V. Rosetti au deschis şi ele un drum.

În 1959, Muzeul a fost inaugurat în sediul pe care-l ocupă şi astăzi. Numai că a încăput pe mîna unor servitori ai Partidului, cum au fost Florian Georgescu, delator, incult şi grobian, Petre Dache sau Panait I. Panait. E adevărat că, pentru cercetători care nu-şi găseau loc în altă parte din cauza „dosarului“, era, probabil, o ancoră salvatoare, chiar dacă activitatea muzeului era mai vizibil îndreptată spre lupta clasei muncitoare şi spre identificarea caselor de întîlniri ale Partidului din ilegalitate. Într-o altă clădire care aparţinea muzeului, pe str. Marin Serghiescu, erau depuse diverse obiecte şi fonduri ferite de ochii publicului. De pildă, ascunse într-un seif erau documentele din arhiva Gh. Gr. Cantacuzino, în cutiile îmbrăcate în catifea roşie pe care nu le mai deschisese nimeni de la I.C. Filitti.

Şi în prezent este expusă numai o mică parte din cele 150.000 de obiecte care formează colecţia. Am intrat ieri în casa pe care logofătul Costache Gr. Suţu şi-o construia în 1833, după planurile arhitectului Konrad Schwink. Frate de domn şi pretendent el însuşi la domnie, pe ocolite sau făţiş, este unul dintre fanarioţii care au rămas aici, ca miniştri sub Regulamentul Organic. Fiul său şi al Luxandrei Racoviţă, Grigore, căsătorit cu Irina Hagi Moscu, a continuat să trăiască în acelaşi decor căruia, în 1862, Karl Storck i-a adăugat elementul unor scări impunătoare suind către etaj.

Spaţiile de la parter sînt acum ocupate de expoziţii: una de icoane (noi) în bibliotecă, alta de artă contemporană, din care o parte se întinde şi sus. Poate din cauza lor, expunerii cronologice, concepută din cele mai vechi timpuri pînă în ajunul Marii Uniri (de ce numai atît?), îi lipseşte aproape tot Evul Mediu. Aşa că, de la un corn de Bos primigenius, idoli preistorici şi statuete romane, se trece la inevitabilul Vlad Ţepeş, al cărui hrisov de la 1459 este ca actul de naştere al Bucureştilor. După cîteva vitrine sărace sau anoste, se ajunge la imperiala sabie de paradă a lui Constantin Brâncoveanu, adusă de la Aşezămintele Brâncoveneşti, unde era în 1945, şi care fusese descoperită în 1927 la Paris. O  lădiţă  de breaslă, avînd pe capac chipurile epitropilor, şi o narghilea sînt prea puţin pentru a evoca viaţa cotidiană din veacul al XVIII-lea. De la distanţă, de pe peretele unui salon mă privea un portret al lui Alexandru Vodă Suţu. 

Cu siguranţă, partea cea mai interesantă se referă la epoca modernă. Costume, veselă şi mobilier: chiar biroul unui primar, foarte bine reconstituit. Cîte un petic de hîrtie e o raritate fascinantă, fie că este „un bilet de vacsină“ (certificat de vaccinare), fie „un bilet de trotuar pentru 10 Mai“, adică permisul de a pătrunde în publicul care asista la defilarea cortegiului regal. În 1871, maiorul Pappazoglu, anticarul arheolog şi artist, îşi tipăreşte singur apelul adresat primarului Scarlat Kretzulescu şi consilierilor săi de curînd aleşi: „Întoarceţi atenţiunea şi plăcerea Dvs asupra monumentelor naţionale conţinute în capitală... numiţi barbaţi cu cunoscinţe a vizita monumentele, a vă relata despre îmbunătăţirea lor“. Un îndemn de care şi domnul doctor Oprescu are nevoie!

Aşa cum este, Muzeul e în declin. Misiunea care-i fusese hărăzită atunci cînd a fost proiectat în 1921 era de a fi „un suplement de realităţi pentru instrucţia şcolară şi singura unealtă prin care asupra claselor necultivate trecutul îşi poate întinde influenţa lui învăţătoare şi înnălţătoare“. Faţă de aceste cuvinte ale lui N. Iorga, diferenţa este vădită. Nu e destul că strădania dlui Mănucu-Adameşteanu, arheolog destoinic, a umplut un întreg raft cu volumele în care publică rezultatele săpăturilor sale, sau că alt cercetător activ, Adrian Majuru, este autorul unor lucrări foarte populare despre Bucureştii de acum o sută de ani. Reparaţiile la casa Severeanu şi la casa Cesianu care depind de Muzeu nu s-au terminat, cele la casa Minovici nici n-au început. După cum am văzut, casa Suţu e departe de a fi utilizată pe măsura posibilităţilor. În atmosfera de acolo se simte delăsare şi lipseşte acea implicare în viaţa publică ce ar fi o datorie.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.