Muzeul de la Poştă

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Muzeul de la Poştă jpeg

Destinat să fie Poşta Centrală, acest palat a fost construit în anii 1894-1898 de renumitul arhitect Al. Săvulescu (1847-1902), avînd o suprafaţă utilizabilă de 30.000 m2. A costat şase milioane de lei-aur; se povesteşte că, de cîte ori trecea pe acolo, prim-ministrul liberal D.A. Sturdza suspina, îndurerat de risipă. Financiar, clădirea a fost întotdeauna păguboasă. În timpul Primului Război Mondial, Guvernul Brătianu, silit să se retragă în Moldova, a lăsat aici, la Poştă, cinci milioane pentru leafa funcţionarilor ce continuau să lucreze, dar banii au fost confiscaţi de germanii ocupaţiei. De-a lungul întregii sale existenţe, imobilului nu i s-a făcut nici o reparaţie capitală: de fiecare dată, sorocul a coincis cu un război sau cu o criză economică. Lipseşte chiar dosarul proiectului redactat de arhitect pentru a obţine autorizaţia de construcţie. Nu s-a păstrat decît caietul de sarcini pentru înlocuirea lemnăriei. Singura modificare importantă care s-a adus clădirii a fost, prin anii ’50, acoperirea cu tablă în locul ardeziei originale.

Adevărul este că probleme sînt de sus pînă jos. Monumentalul Palat al Poştelor a fost construit pe un teren impropriu, lîngă malul din Evul Mediu al Dîmboviţei, în condiţiile în care pe Podul Mogoşoaiei curgea un pîrîu, pînă pe la 1850, iar sub edificiul modern se aflau ruinele hanului Constantin Vodă, ridicat de Brâncoveanu şi dărîmat în 1863-1870. Cum se construia atunci, n-a existat fundaţie, zidurile fiind pur şi simplu înfipte în pămînt. În lipsa unei legături între laturile clădirii, faţada dinspre Calea Victoriei tinde să se desprindă de restul. Ceea ce nu s-a descoperit decît recent – enormele cantităţi de pămînt şi moloz deplasate la construcţie n-au fost evacuate, ci ascunse sub planşee, aşa încît acestea au fost supraîncărcate şi înălţate cu aproape un metru. Pînă şi decovilul cu care se transporta molozul a fost abandonat în pivniţă. Prin urmare, această povară de zeci de mii de tone a rămas locului şi numai printr-o minune nu a provocat prăbuşirea imobilului la cutremurele majore din 1940 şi 1977. Altă fraudă a constructorilor, care ar fi putut avea consecinţe foarte grave: numeroase ziduri interioare nu sînt din cărămidă, ci din paiantă. Aşadar, marea greutate a unor panouri aplicate pe pereţi, de pildă hărţi uriaşe pe panouri de stejar care fac parte din inventarul Muzeului, a creat pericolul ca ele să cadă peste public...

Înfiinţarea Muzeului datează din 1969, însă deschiderea primei expoziţii n-a avut loc decît în 1971. Nu au fost atunci intervenţii importante, cu excepţia construirii Lapidariului. Nici instalaţiile sanitare sau electrice n-au intrat în reparaţiile necesare. Muzeul a funcţionat treizeci de ani, pînă în 2002, fără ca această situaţie să se schimbe. Ba da, între timp a crescut nivelul apei freatice în această zonă, aşa că subsolul e inundat. În concluzie, peste 60% din suprafaţa clădirii nu mai poate fi folosită. De zece ani, vizitatorii au la dispoziţie numai parterul cu diverse expoziţii. Firma care cîştigase contractul pentru restaurare, anunţînd drept cost al întregii operaţii o sumă pe care a cheltuit-o din primele luni, n-a mai primit nici un ban.

În momentul de faţă se caută răspunsul la două întrebări: De unde ar putea veni fonduri pentru consolidare şi unde se va evacua patrimoniul din interiorul Muzeului pe perioada cît vor dura lucrările? 

P.S. Majoritatea informaţiilor de care am uzat aici le deţin de la prietenul Ernest Oberländer-Târnoveanu, care, pentru păcatele lui (care or fi), este directorul acestui Muzeu. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.
Adrian Bejan   prof  univ  Duke University USA   Foto arhiva personală jpeg
INTERVIU Prof. univ. Adrian Bejan: „Societatea este un organism viu, iar dacă îi împiedici procesul natural de evoluție, te îndepărtează“
Dincolo de revoluționarea modului în care înțelegem lumea și universul, descoperirile despre legile naturii oglindesc și dinamica societăților, oferindu-ne instrumentele necesare pentru a o înțelege mai bine și a modela viitorul în avantajul nostru.
ger ninsoare zapada iarna termometru shutterstock 743819602 jpg
Județele care intră sub Cod galben de ninsori și vânt puternic. Până la ce oră este valabil
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ninsoare și vânt puternic pentru trei județe.
Politie Franta FOTO Shutterstock
Atac sângeros în apropierea unei tabere de migranți din Franța. Cinci persoane au fost ucise
Un bărbat înarmat a împuşcat mortal cinci persoane sâmbătă în apropierea unei tabere de migranţi în zona oraşului Dunkerque, în nordul Franţei, au anunţat autorităţile franceze.
Bashar al-Assad FOTO EPA-EFE
Țara care i-a ajutat pe rebelii sirieni să-l îndepărteze de la putere pe fostul președinte Bashar al-Assad
Președintele sirian Bashar al-Assad s-a plâns ministrului iranian de Externe, în ultimele zile care au dus la înlăturarea sa, că o țară îi sprijină activ pe rebeli.