Muzeul Cartografic

Publicat în Dilema Veche nr. 414 din 19 - 25 ianuarie 2012
Muzeul Cartografic jpeg

Nu pot să zic că ştiu toate muzeele din Bucureşti, mi-or mai fi rămas cîteva de văzut, dar mi-a venit să trec de la unul la altul ca să dibuiesc ce imagine formează ele despre capitala ţării în care trăiesc. Cele create din voinţa statului sînt cele mai vizitate – de şcoli în special, ca în reclama TV pentru „farmacia tuturor românilor“. Cele mai interesante, fiindcă reprezintă altceva decît ilustrarea unui manual, sînt colecţiile care au fost private la origine, în care, aşadar, se poate recunoaşte gustul sau interesul personal al oamenilor cărora li se datorează ele. Dintre ele, unele erau deschise publicului încă  dinainte de război, dar au dispărut după aceea, suprimate de noul regim (de pildă, Al. Cantacuzino, Olszewski, Toma Stelian). Altele, mai multe, au rezistat pînă la cutremurul din 1977, care a servit drept pretext pentru absorbirea lor în Muzeul Colecţiilor de pe Calea Victoriei, menit să arate dragostea pentru cultură a perechii de dictatori, de parcă ele ar fi fost adunate de aceşti agramaţi. Din cauza reparaţiilor ample pe care clădirea le aştepta, sînt invizibile acum colecţiile Garabet şi Hrandt Avakian, G. Oprescu, Medrea, Iser etc.). Numai Zambaccian s-a întors acasă. Colecţia Macovei, despre care am scris de curînd, nu s-a deschis decît în 2002 şi, de aceea, a rămas independentă.

În 2003 a apărut Colecţia Daniela şi Adrian Năstase, sub numele de Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Statul i-a pus la dispoziţie casa din str. Londra, nr. 39, şi mobilierul necesar pentru expunere (numai pentru hărţi, deocamdată). La fondul principal s-au mai adăugat cîteva piese donate de BCR, ceva din partea Muzeului Militar (dar vitrinele sînt goale) şi un enorm glob pămîntesc francez, oferit de Ion Iliescu, fiindcă n-avea unde să pună acest dar al preşedintelui Mitterrand, prea „encombrant“. Oricum, fără valoare istorică, de prin 1980, avînd şi Burkina Faso pe harta Africii. Nu era nevoie nici de busturile lui Copernic, Columb, Magellan sau alţi  descoperitori de spaţii terestre şi astrale, aşa cum sînt presărate prin săli. Ici şi colo, datările sau identificările trebuie corectate, dar asemenea inadvertenţe sînt rare.

Ideea însăşi de a pune la dispoziţia publicului sute de hărţi şi gravuri, care erau accesibile numai în cărţile pe care tot mai puţini le răsfoiesc, merită salutată. De trei ori. Mai întîi, deoarece vizitatorii, cîţi vor fi fiind, se instruiesc în istoria geografiei, din care se înţelege modelarea treptată, lentă, a minţii omeneşti. Apoi, dacă fostul ministru de Externe a cules de la anticarii din Strasbourg sau Bruxelles documente care, de cele mai multe ori, indicau locul pe care pămîntul românesc şi locuitorii săi l-au ocupat din vechime în cultura apuseană, această recoltă a pregătit un instrument de lucru pentru diplomaţi. Exista deja albumul lui Romulus Seişanu, dar compromis şi prin greşelile din alcătuire, şi prin caracterul politic pe care i l-a dat patronajul lui Mihai Antonescu. În al treilea rînd, gestul unor particulari de a face moştenitor statul pentru o parte din averea pe care o deţin este o frumoasă tradiţie care se cuvine înviată.

Aşa cum se prezintă, conţinutul colecţiei este destul de eteroclit. Majoritatea sînt hărţile Transilvaniei, singură sau împreună cu Ungaria. Am găsit cu plăcere opera marilor cartografi francezi din secolul al XVIII-lea de l’Isle, Sanson şi d’Anville. Umanistul maghiar Sambucus a tipărit la Viena în 1566 o hartă a Transilvaniei, din care există aici trei exemplare. Marea hartă a Moldovei, întocmită de Statul Major rus (Amsterdam, 1781) şi pe care Academia o are numai într-o copie, se află în două exemplare, informînd despre campaniile din 1769-1770 împotriva turcilor. Altă hartă rusească, litografiată, datează din vremea războiului din 1828 şi cuprinde, pe lîngă Valahia şi Moldova, „Bessarabskaia oblasti“. Alături, o hotărnicie a moşiei din jud. Vaslui Fruntişeni, desenată de Iordachi Mălinescu, cărturar care a participat la pregătirea Revoluţiei din 1848 şi a Unirii. Copiate în acuarelă după gravuri din veacul al XVIII-lea, portretele lui N. Mavrocordat şi Grigore Ghica par să provină din Anglia.

Artiştii Bouquet, Lancelot şi Preziosi, care au pictat peisaje din Bucureşti, sînt prezenţi mai mult în reproducerile moderne. Un tablou în ulei reprezintă Expoziţia din 1906, iar biserica de la Radu-Vodă figurează într-o litografie al cărei autor german era aici în 1918. Savuroase imagini ale unei procesiuni oficiale, la căsătoria lui Carol I în 1881, sînt desprinse din „Albumul Carelor Simbolice“. Au intrat în coregrafie cofetarii şi vînătorii, au defilat şi „corporaţiunea brutarilor“, şi „societatea caretaşilor“, dar modernitatea nu lipseşte: „cortegiul comerciului“, „căile ferate române“ (care aveau atunci 12 ani!) şi chiar „artiştii teatrali“...

Oricum, ceea ce am învăţat (şi am plătit cu numai 5 lei) m-a convins că-i sîntem îndatoraţi lui Adrian Năstase pentru a ne fi înzestrat cu un muzeu neobişnuit.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: R. Avram

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.