Monumente istorice ┼či oameni celebri

Publicat în Dilema Veche nr. 508 din 7-13 noiembrie 2013
Monumente istorice ┼či oameni celebri gif

C├«nd eram ├«n Italia, aveam ocazia s─â v─âd inscrip┼úii comemorative care ├«ncepeau a┼ča: ÔÇ×Memore e riconoscente, il popolo...ÔÇť Un monument istoric era astfel semnalat, ca ┼či cum poporul, na┼úiunea, nu statul, ar fi avut ini┼úiativa de a atrage aten┼úia trec─âtorilor asupra unei leg─âturi suflete┼čti pe care localnicii o simt fa┼ú─â de un trecut care nu trebuie uitat. Poporul ┼úine minte ┼či e recunosc─âtor. Acolo a tr─âit unul dintre oamenii de seam─â ale c─âror fapte sau g├«nduri i-au adus pe cei de ast─âzi ├«n situa┼úia de care ei se bucur─â. Inscrip┼úia este expresia solemn─â a raportului stabilit ├«ntre un predecesor ┼či acei care au con┼čtiin┼úa c─â-i datoreaz─â ceva.

O cl─âdire, o statuie sau un morm├«nt s├«nt ├«nvestite cu misiunea de a p─âstra p├«n─â la tine, ┼či prin vremea f─âr─â cap─ât care va urma, amintirea cuiva. Ai auzit la ┼čcoal─â despre acela? Probabil, ├«ns─â acum locul e ├«nnobilat, are o valoare istoric─â. De fapt, asta este retoric─â. De la sf├«r┼čitul secolului al XIX-lea, avem ÔÇ×inven┼úiaÔÇť tradi┼úiei. Atunci au ├«nceput europenii s─â lucreze la prezervarea unor repere ale memoriei. Formula ÔÇ×locurilor memorieiÔÇť a folosit-o Pierre Nora ├«ntr-un sens mult mai cuprinz─âtor ÔÇô orice poate fi, dup─â p─ârerea istoricului francez, ÔÇ×loc al memorieiÔÇť ÔÇô, dar ├«n sensul avut ├«n vedere aici chiar de un loc este vorba, un loc care e prezentat ca excep┼úional.

Memore... Dac─â ar fi adev─ârat c─â locul are o notorietate dintotdeauna, n-ar fi nevoie de inscrip┼úie. ├Än realitate, aceasta este o m─ârturie a luptei ├«mpotriva uit─ârii. Cine duce lupta? Nu poporul: chiar dac─â nu ne place, uitarea este o stare perpetu─â. Fie c─â numele personajului a fost re┼úinut sau nu de manuale, asocierea sa cu un loc anume (unde s-a n─âscut, a locuit, a murit tragic sau a fost ├«ngropat) trece din m├«inile familiei ├«n acelea ale statului. Direct sau indirect: uneori, dorin┼úa de a dovedi statornicie ┼či recuno┼čtin┼ú─â provine de la un grup de particulari, desprins din societatea civil─â, dar spiritul ├«n care s-a conceput gestul memorator este acela┼či ca la ini┼úiativele oficiale (ÔÇ×s─â facem ┼či noi ca statulÔÇť) ┼či atunci se urm─âre┼čte insinuarea unui nume, neglijat pe nedrept, ├«ntr-un mare catalog na┼úional. Sau o reabilitare, fiindc─â, a┼ča cum  am v─âzut ├«n vremea noastr─â, ca rezultat al unei condamn─âri politice, o amintire a fost respins─â ┼či exclus─â, iar acum i se provoac─â readucerea ├«n aten┼úia public─â. Caz ├«n care statul poate tolera aceast─â nesupunere sau poate s─â st─âruie ├«n reprimarea ei. A┼ča c─â, pur ┼či simplu, il popolo trebuie ├«nv─â┼úat pe cine s─â respecte sau s─â iubeasc─â. Deci, ┼či statul a putut s─â-┼či schimbe politica ├«ntre timp. Un subiect care continu─â s─â atrag─â cercetarea istoric─â este tocmai drumul pe care-l parcurge o amintire prin decenii sau prin veacuri (cred c─â la noi, ideea a fost aplicat─â pentru prima dat─â de N. Iorga, cu o conferin┼ú─â ÔÇô ÔÇ×Soarta faimei lui Mihai ViteazulÔÇť, bine├«n┼úeles, ├«n 1919, anul c├«nd s-a ├«ntors la Dealu capul eroului).

Prin urmare, o etichet─â mai mult sau mai pu┼úin conving─âtoare invit─â la reveren┼ú─â pe cineva care a fost educat ÔÇô ├«n spiritul patriotic sau ├«n onorarea valorilor de cultur─â general─â (de pild─â, ÔÇ×aici a dormit o noapte GaribaldiÔÇť sau Beethoven!). Dar de la valoarea istoric─â s-a ajuns la poten┼úialul turistic. Mobilizarea trupelor de vizitatori din str─âin─âtate se face acum ┼či prin scoaterea ├«n eviden┼ú─â a unei prezen┼úe ilustre. Pentru ce vine omul la Salzburg? Pentru Mozart. Dac─â ├«ns─â, ├«l g─âse┼čte la Praga, e altceva. Nu-mi vin ├«n minte la Bucure┼čti dec├«t rom├óni celebri, adic─â personalit─â┼úi a c─âror reputa┼úie, oric├«t ar fi de eminent─â aici, ┼či chiar dac─â a fost recunoscut─â peste hotare de c─âtre contemporanii lor, nu pare s─â mai fie actual─â. Ba da, Ceau┼čescu o s─â mai reziste c├«tva timp.

Ce-i de f─âcut, atunci? Dou─â lucruri. Pe de o parte, a persevera cu semnalarea unor case care au fost alt─âdat─â locuite de persoane a c─âror identitate, cultural─â sau politic─â, merit─â re┼úinut─â. Exemplul Londrei este de luat ├«n seam─â: ├«n partea veche a ora┼čului, aproape nu exist─â strad─â pe care s─â nu fie una-dou─â pl─âcu┼úe cu numele unui magistrat, al unui poet (necitit de 100 de ani), al unui inginer sau arhitect, al unui ofi┼úer de marin─â sau explorator. Marele lor num─âr sugereaz─â o atmosfer─â caracteristic─â pentru secolul XIX britanic. Cu toate c─â nici unul din aceste nume n-a p─âtruns prea departe, efectul este impresionant fiindc─â d─â m─âsura unui nivel de civiliza┼úie. Mai e posibil─â o stratagem─â, pe de alt─â parte. Au mai r─âmas ├«nc─â ÔÇô nu ┼čtiu p├«n─â c├«nd ÔÇô str─âzi sau cartiere care ┼či-au p─âstrat aspectul original, vetust, dar interesant pentru turi┼čti care, acas─â la ei, nu mai v─âd o asemenea ambian┼ú─â. Este absolut necesar s─â ├«nceteze v├«n─âtoarea de case vechi. Altfel, ce-o s─â le mai ar─âta┼úi oaspe┼úilor? Culmea este c─â masacrul are aprobarea, abia disimulat─â, a autorit─â┼úilor de resort, pentru care conteaz─â numai c├«t timp vor mai fi la putere. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
├Änfiin╚Ťarea avia╚Ťiei militare ├«n Rom├ónia
Rom├ónia a fost printre primele ╚Ť─âri din lume care ╚Öi-a ├«nzestrat for╚Ťele sale armate cu aerostate ╚Öi avioane.
image
Responsabilit─â╚Ťile date de germani Armatei Rom├óne la Stalingrad, mult peste posibilit─â╚Ťile acesteia
B─ât─âlia de la Stalingrad a tensionat rela╚Ťiile cu aliatul german, cu prec─âdere ├«n urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor rom├óne pentru c─âderea ├«n ├«ncercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revolu┼úionar ┼či om politic, murea ├«ntr-un ospiciu din Bucure┼čti, suferind de o afec┼úiune psihic─â, dob├óndit─â de pe urma mizeriei ┼či s─âr─âciei. ┬áVia┼úa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.