Moara lui Assan

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Moara lui Assan jpeg

În oraşul nostru se întîmplă ceva. În sfîrşit! Arde moara lui Assan! Cu vestea asta ne-am trezit în dimineaţa de 7 iunie şi trebuie să spun că, de data asta, toate televiziunile şi-au făcut datoria. Că spuneau acelaşi lucru nu era vina lor. Fumul şi flăcările ţîşneau din cetate (fiindcă, într-adevăr, clădirea arată ca o fortăreaţă). Incendiul a izbucnit la înălţimea de 30 de metri. Ardea acoperişul? Ce mai rămăsese din el, căci a mai fost alt incendiu în 2008, iar anul ăsta în ianuarie s-a prăbuşit o parte din acoperiş. Din datele adunate la repezeală reiese că un control din 2005 constatase deteriorarea intenţionată. Pe atunci, direcţia din Ministerul Culturii responsabilă de monumentele istorice îşi mai făcea datoria şi o inspecţie a ajuns la concluzia că 90% dintre stricăciunile suferite de ruinele din str. Silozului nr. 25 se datorau unei vandalizări înverşunate. În iulie 2009, am atras atenţia asupra plănuitei demantelări a acestui ansamblu de clădiri industriale din secolul al XIX-lea. Cu tîrnăcopul nu se putea dărîma turnul, aşa că s-a dat foc structurii de lemn din interior. De ce n-aţi încercat cu dinamită?

În lista oficială a monumentelor istorice din 2004, Moara lui Assan figurează la nr. 2016, vasăzică face parte dintre imobilele a căror conservare prezintă un interes istoric şi, ca atare, este pusă sub ocrotirea legii. Ca să fie mai clar, în lumea întreagă mărturiile dezvoltării industriale din secolul al XIX-lea sînt obiectul unui interes special: mine, gări şi căi ferate, fabrici, docuri, hale etc. În ţara noastră s-au păstrat cîteva mori cu aburi, dintre care aceasta, din 1853, era cea mai veche. În 1857 se putea afla din Anunţătorul român că „a pornit lucrarea fabricei de făină, cu vapor, în care se produce astăzi cea mai fină calitate de făină şi griş“. Cel care a înfiinţat-o a fost Gheorghe Assan (1821-1866). Primul dintre fiii săi, inginer, Vasile (1860-1918) a continuat să administreze o avere din ce în ce mai mare, fiindcă a creat alte fabrici şi chiar, în 1904, „Româno-Americana“, marea firmă de exploatare a petrolului şi de export, în timp ce al doilea frate, Gheorghe, a fost preşedinte al Camerei de Comerţ. Casa lor, construită în 1884, există pînă astăzi în Piaţa Lahovary, nr 9: a fost Casa Oamenilor de Ştiinţă, apoi un restaurant, şi recent a fost cumpărată de la descendenţii familiei Assan de către Academia Română (tot un monument istoric, bineînţeles). În 1906, moara măcina zilnic şapte vagoane de grîu, ceea ce înseamnă că producea făină cît pentru a hrăni 100.000 de oameni! Fabricile de uleiuri vegetale, vopsele, grăsimi pentru unsoarea maşinilor agricole, ba chiar vegetalină (din nucă de cocos), primeau materie primă de import din Africa, Australia şi Noua Zeelandă. Uleiul de rapiţă se fabrica printr-un procedeu nou, secret, întrebuinţînd benzina. Cred că am spus destul ca să înţelegeţi ce era economia românească acum o sută de ani şi ce valoare are acest patrimoniu industrial de care ne batem joc.

„Valoare“? Este cuvîntul-cheie, dacă, în loc să ne gîndim la conservarea vechilor clădiri care constituie mărturii ale civilizaţiei din această ţară, calculăm preţul terenului ocupat încă de asemenea ruine abandonate. Experţii evaluează suprafaţa de cca 46.000 de metri pătraţi la 46 de milioane de euro, dacă poziţia în apropiere de o arteră principală ca Şoseaua Ştefan cel Mare (zona Obor-Lizeanu) justifică suma de 1000 de euro pentru fiecare metru pătrat. În momentul de faţă, terenul este în litigiu între două firme falite – SC Grîul SA (moara) şi SC Solaris SA (fabrica de ulei). Nu ştiu dacă e disputat şi de moştenitorii Assan, aflaţi în străinătate. Experienţa ultimului deceniu îi acuză clar de făptuirea incendiului pe speculanţii care nu mai au răbdare ca imobilul să se prăbuşească de la sine. Nu „din neglijenţă“ a luat foc moara lui Assan. Purtătorul de cuvînt al Primăriei sectorului 2 a dat vina pe aurolacii anonimi, pe „oamenii străzii“. Da? S-au căţărat ei la 30 m înălţime ca să încingă acolo sus un foc de tabără? Poate de frig, ca să se încălzească? Mi se pare foarte suspectă această încercare de a împiedica identificarea vinovaţilor. Că aceia se bucură de complicităţi este sigur. Cînd, după un alt „accident“ asemănător, delegaţi ai Ministerului Culturii au venit să cerceteze, poliţia i-a oprit să intre pe această „proprietate privată“. Dar pe incendiatori nu i-a oprit? De cîte ori vecinii au făcut plîngeri la primăria dlui Onţanu, arătînd pericolul în care se afla monumentul, nu le-a răspuns nimeni. Asta nu-i de mirare; mai ciudat mi se pare că martori ai incendiului „nu au vrut să apară la TV“. Dat fiind că imobilul era lăsat de izbelişte, cineva trebuie tras la răspundere. Ancheta nu ar greşi dacă s-ar îndrepta direct către proprietari, oricine ar fi ei. Eu aş adăuga şi numele dlui Anatol Albu de la Primărie, care-i acuza pe homleşii alpinişti. Dacă nu se iau odată măsurile legale, n-o să se mai isprăvească niciodată cu distrugerile de monumente. Daţi-mi voie să citez legea din 1919 (n-o am la îndemînă pe cea actuală):

„Orice păzitor care va lăsa să se distrugă sau mutileze un monument aflat în paza lui va fi pedepsit cu închisoare sau cu o amendă sau cu amîndouă pedepsele împreună.“ 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: P. Tănase

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât de importantă devine România pentru SUA prin noua strategie a Mării Negre. Expert: „Vor fi investiții americane majore”
România a devenit mai importantă pentru SUA odată cu adoptarea, de către Congresul SUA, a strategiei pentru Marea Neagră. Expertul în relații internaționale George Vișan explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, care e vulnerabilitatea României și ce soluții ar exista
image
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
„Cu generaţii în urmă românii stăteau la coadă după mâncare. Astăzi la București s-au întors cozile, dar cei care stau în ele nu sunt români”, scrie presa internațională.
image
Un restaurant din Capitală le cere clienților să-și țină copiii „tot timpul așezați la masă”: „Mă mir că nu au instalat la intrare și niște lese”
Un restaurant din Capitală a stârnit controverse pe Facebook, după ce a atras atenția clienților care vin însoțiți de copii că în timpul vizitei micuții sunt obligați „să rămână tot timpul așezați” la masă.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.