Moara lui Assan

Publicat în Dilema Veche nr. 435 din 14-20 iunie 2012
Moara lui Assan jpeg

În oraşul nostru se întîmplă ceva. În sfîrşit! Arde moara lui Assan! Cu vestea asta ne-am trezit în dimineaţa de 7 iunie şi trebuie să spun că, de data asta, toate televiziunile şi-au făcut datoria. Că spuneau acelaşi lucru nu era vina lor. Fumul şi flăcările ţîşneau din cetate (fiindcă, într-adevăr, clădirea arată ca o fortăreaţă). Incendiul a izbucnit la înălţimea de 30 de metri. Ardea acoperişul? Ce mai rămăsese din el, căci a mai fost alt incendiu în 2008, iar anul ăsta în ianuarie s-a prăbuşit o parte din acoperiş. Din datele adunate la repezeală reiese că un control din 2005 constatase deteriorarea intenţionată. Pe atunci, direcţia din Ministerul Culturii responsabilă de monumentele istorice îşi mai făcea datoria şi o inspecţie a ajuns la concluzia că 90% dintre stricăciunile suferite de ruinele din str. Silozului nr. 25 se datorau unei vandalizări înverşunate. În iulie 2009, am atras atenţia asupra plănuitei demantelări a acestui ansamblu de clădiri industriale din secolul al XIX-lea. Cu tîrnăcopul nu se putea dărîma turnul, aşa că s-a dat foc structurii de lemn din interior. De ce n-aţi încercat cu dinamită?

În lista oficială a monumentelor istorice din 2004, Moara lui Assan figurează la nr. 2016, vasăzică face parte dintre imobilele a căror conservare prezintă un interes istoric şi, ca atare, este pusă sub ocrotirea legii. Ca să fie mai clar, în lumea întreagă mărturiile dezvoltării industriale din secolul al XIX-lea sînt obiectul unui interes special: mine, gări şi căi ferate, fabrici, docuri, hale etc. În ţara noastră s-au păstrat cîteva mori cu aburi, dintre care aceasta, din 1853, era cea mai veche. În 1857 se putea afla din Anunţătorul român că „a pornit lucrarea fabricei de făină, cu vapor, în care se produce astăzi cea mai fină calitate de făină şi griş“. Cel care a înfiinţat-o a fost Gheorghe Assan (1821-1866). Primul dintre fiii săi, inginer, Vasile (1860-1918) a continuat să administreze o avere din ce în ce mai mare, fiindcă a creat alte fabrici şi chiar, în 1904, „Româno-Americana“, marea firmă de exploatare a petrolului şi de export, în timp ce al doilea frate, Gheorghe, a fost preşedinte al Camerei de Comerţ. Casa lor, construită în 1884, există pînă astăzi în Piaţa Lahovary, nr 9: a fost Casa Oamenilor de Ştiinţă, apoi un restaurant, şi recent a fost cumpărată de la descendenţii familiei Assan de către Academia Română (tot un monument istoric, bineînţeles). În 1906, moara măcina zilnic şapte vagoane de grîu, ceea ce înseamnă că producea făină cît pentru a hrăni 100.000 de oameni! Fabricile de uleiuri vegetale, vopsele, grăsimi pentru unsoarea maşinilor agricole, ba chiar vegetalină (din nucă de cocos), primeau materie primă de import din Africa, Australia şi Noua Zeelandă. Uleiul de rapiţă se fabrica printr-un procedeu nou, secret, întrebuinţînd benzina. Cred că am spus destul ca să înţelegeţi ce era economia românească acum o sută de ani şi ce valoare are acest patrimoniu industrial de care ne batem joc.

„Valoare“? Este cuvîntul-cheie, dacă, în loc să ne gîndim la conservarea vechilor clădiri care constituie mărturii ale civilizaţiei din această ţară, calculăm preţul terenului ocupat încă de asemenea ruine abandonate. Experţii evaluează suprafaţa de cca 46.000 de metri pătraţi la 46 de milioane de euro, dacă poziţia în apropiere de o arteră principală ca Şoseaua Ştefan cel Mare (zona Obor-Lizeanu) justifică suma de 1000 de euro pentru fiecare metru pătrat. În momentul de faţă, terenul este în litigiu între două firme falite – SC Grîul SA (moara) şi SC Solaris SA (fabrica de ulei). Nu ştiu dacă e disputat şi de moştenitorii Assan, aflaţi în străinătate. Experienţa ultimului deceniu îi acuză clar de făptuirea incendiului pe speculanţii care nu mai au răbdare ca imobilul să se prăbuşească de la sine. Nu „din neglijenţă“ a luat foc moara lui Assan. Purtătorul de cuvînt al Primăriei sectorului 2 a dat vina pe aurolacii anonimi, pe „oamenii străzii“. Da? S-au căţărat ei la 30 m înălţime ca să încingă acolo sus un foc de tabără? Poate de frig, ca să se încălzească? Mi se pare foarte suspectă această încercare de a împiedica identificarea vinovaţilor. Că aceia se bucură de complicităţi este sigur. Cînd, după un alt „accident“ asemănător, delegaţi ai Ministerului Culturii au venit să cerceteze, poliţia i-a oprit să intre pe această „proprietate privată“. Dar pe incendiatori nu i-a oprit? De cîte ori vecinii au făcut plîngeri la primăria dlui Onţanu, arătînd pericolul în care se afla monumentul, nu le-a răspuns nimeni. Asta nu-i de mirare; mai ciudat mi se pare că martori ai incendiului „nu au vrut să apară la TV“. Dat fiind că imobilul era lăsat de izbelişte, cineva trebuie tras la răspundere. Ancheta nu ar greşi dacă s-ar îndrepta direct către proprietari, oricine ar fi ei. Eu aş adăuga şi numele dlui Anatol Albu de la Primărie, care-i acuza pe homleşii alpinişti. Dacă nu se iau odată măsurile legale, n-o să se mai isprăvească niciodată cu distrugerile de monumente. Daţi-mi voie să citez legea din 1919 (n-o am la îndemînă pe cea actuală):

„Orice păzitor care va lăsa să se distrugă sau mutileze un monument aflat în paza lui va fi pedepsit cu închisoare sau cu o amendă sau cu amîndouă pedepsele împreună.“ 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: P. Tănase

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

 Khaby Lame Captură video
De la muncitor sărac la cel mai urmărit influencer TikTok: povestea de succes a lui Khaby Lame
Khaby Lame, un tânăr de 22 de ani, a ajuns să fie cel mai urmărit influencer de pe TikTok.
Submarinul nuclear Belgorod FOTO Profimedia
Rusia a mobilizat submarinul nuclear pentru a testa o torpilă. Poate provoca un tsunami radioactiv
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord a atenționat statele sale membre asupra mobilizării submarinului nuclear rus „K-329 Belgorod”.
vladimir putin Sursă: Profimedia
Cu un calorifer pe post de mustață: Putin, ridiculizat de o revistă poloneză FOTO
Vladimir Putin, președintele rus care a provocat criza energetică în întreaga Europă, a fost ridiculizat duminică pe coperta uneia dintre cele mai cunoscute reviste poloneze, potrivit Nexta.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.