Ministrul contra arhitecţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Ministrul contra arhitecţilor jpeg

Am impresia că am mai scris de o mie de ori articolul pe care-l încep acum. Sigur că seamănă toate între ele, dar, din păcate, se mai întîmplă şi să revin la acelaşi caz, fiindcă degeaba am atras atenţia asupra unei anumite case în pericol. Asta înseamnă că nu am de luptat, cum am crezut uneori, cu ignoranţa, ci cu reaua-voinţă, cu interese pe care le pot doar bănui şi cu dispreţul făţiş pentru intelectualii sensibili la istorie (ba chiar pentru orice fel de intelectuali).

Acum doi ani, vorbeam de 9 clădiri a căror suprimare se plănuia între străzile Christian Tell şi Mendeleev, trei fiind condamnate încă din 2009, printr-o HCGMB nr. 119. Aceasta aproba un PUZ emis atunci, care avea în vedere clădirile 16 A, 16 B şi 18 din strada General Christian Tell. Aflăm acum că Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu cultural (sic!) a Municipiului Bucureşti a emis avizul de desfiinţare a ultimelor două case şi de păstrare – pentru 16 A – doar a faţadei, sub cinci etaje care se vor îngrămădi deasupra parterului. La cererea de clasare urgentă adresată Ministerului Culturii de către Ordinul Arhitecţilor, răspunsul a fost negativ. Justificarea respingerii este indignătoare şi ne-a fost adusă la cunoştinţă prin protestul Ordinului Arhitecţilor. Motivul invocat? „Au fost emise acte administrative care au produs efecte juridice care ar genera litigii în instanţă de contencios administrativ.“ Vasăzică, Ministerul se sperie de litigii, pe care avocaţii săi le pierd de obicei, aşa că, deşi s-a făcut o tîmpenie, e mai bine s-o lăsăm aşa. Eu aş fi crezut că cel care a semnat „actele administrative“ prin care Ministerul se declara de acord cu această profanare a patrimoniului arhitectural bucureştean trebuia dat afară, pur şi simplu. Nu ştiu cine e, nu vreau să ştiu cine, ca să nu încapă bănuiala că aş avea o răfuială cu dînsul. A fi consimţit la siluirea unui monument de mare valoare dovedeşte că a mai făcut şi că este în stare să mai facă asemenea neghiobii nefaste. Iar procesul cu care Ministerul se simte ameninţat ar merita încercat. Fiindcă insistenţa Ordinului Arhitecţilor de a salva casa de la nr 16 A a fost susţinută de o temeinică expunere istorică. Poate că foştii mei colegi din Comisia Monumentelor Istorice ar fi fost şi ei împotriva tratamentului, nici estetic, nici ştiinţific, prin care clădirea ar fi desfigurată. I-a întrebat cineva? Mi-ar fi ruşine (pentru ei) să aflu că au fost consultaţi şi că s-a obţinut acest rezultat. Atitudinea Ordinului Arhitecţilor mi se pare un argument care, oricum, trebuie luat în seamă.

Să mi se îngăduie să spun aici ce ştiu despre casa al cărei trecut şi a cărei calitate artistică impuneau înscrierea pe lista oficială a monumentelor istorice. Un funcţionar nu le cunoaşte, poate că nici ministrul în a cărui răspundere revin astfel de greşeli; să le afle de-aici! În ce mă priveşte, am scris, nu o dată, ceea ce mă văd silit să repet aici. Pe la 1895, arhitectul O. Bonis a construit pentru sine, pentru rude şi pentru clienţii pe care-i avea, vreo trei case în zonă: atîta cît îmi amintesc, din planul pe care nu-l am acum la îndemînă, primii proprietari de la nr. 16 A erau din familia Suţu (acolo scrie Soutzo). La 16 B, casa de peste drum, mai modestă, dar în acelaşi stil neoclasic, aparţinea unui Bonis. Alt Bonis locuia ceva mai adînc în acest grup de clădiri din care face parte şi casa prinţesei Alina Ştirbei, care se păstrează încă neatinsă pe strada Christian Tell, unde există, de multă vreme, secţia pentru copii a Bibliotecii Municipale. După cîţiva ani (în 1910?), nr. 16 A era în posesia fraţilor Ghika: a pictorului Alexandru (1862-1915) şi, cînd nu era în străinătate, a lui Vladimir (1873-1954). Fratele mai tînăr, Démètre (1875-1967), cel care a fost diplomat şi chiar ministru de Externe, avea casa din Dorobanţi, pe care a vîndut-o repede şi unde va fi ambasada Iugoslaviei – astăzi, a Serbiei. Amintirea monseniorului Vladimir Ghika – a cărui canonizare, mult amînată, va avea loc peste două luni – îi emoţionează pe vecinii din ordinul călugăresc catolic al Asumpţioniştilor. Chiar ei, care s-au întors în clădirea pierdută în 1948 şi devenită policlinică, mi-au semnalat primele stricăciuni, făcute pe furiş la casele situate la colţul străzii Tell cu aleea pe care se înalţă mănăstirea-bibliotecă.

Nr. 18 nu prezintă interes, nr. 16 B ar fi păcat să dispară, mai ales fiindcă a o înlocui cu un bloc P + 5 ar sfărîma ambianţa care se menţinuse nealterată pînă în prezent. Dar stîlcirea casei Ghika, sub un turn nepotrivit ca stil şi regim de înălţime, este o bătaie de joc. Cum să păstrezi faţada, cînd are o formă semicirculară, pe conturul terasei care înconjura încăperea centrală a parterului (salonul)? Dintre toate încălcările bunului simţ de care auzim zilele astea, nici una nu manifestă mai grosolan dispreţul faţă de vechiul Bucureşti.    

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto: L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Imagine WhatsApp 2024 11 17 la 18 26 16 20d296ac jpg
Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret și vor deveni părinți pentru a doua oară. Ipostazele spectaculoase în care au apărut cei doi: „Nu creeed”
Vestea care a rupt gura târgului! Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor și nu numai. Cei doi urmează să devină părinți pentru a doua oară. Cuplul a dat vestea într-un mod ceva mai inedit...mai exact în cel mai nou videoclip al artistului.
ceas Titanic jpeg
A fost vândut ceasul dat căpitanului care a salvat 700 de oameni de pe Titanic! Suma este fabuloasă
Un ceas de buzunar din aur a fost vândut pentru suma record de 1,56 milioane de lire sterline. Acesta a aparținut căpitanului care a salvat peste 700 de pasageri de pe Titanic
CSM a doua infrangere din Liga Campionilor Foto   CSM București jpg
Handbal feminin: Campioana României, învinsă din nou de Ferencvaros
CSM Bucureşti a suferit o nouă înfrângere în fața echipei FTC-Rail Cargo Hungaria. Meciul s-a încheiat cu scorul de 31-28 (17-18), duminică, în Erd Arena, în Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin.
Meteo ploi vreme toamna ploaie FOTO Shutterstock
Prognoza meteo pentru săptămâna 18-24 noiembrie. Vremea se schimbă brusc în toată țara
Vremea se încălzește brusc în zilele următoare, iar temperaturile maxime ar putea urca până la 17 - 19 grade la jumătatea săptămânii viitoare. Începând de miercuri însă, crește posibilitatea de precipitații, potrivit prognozei pentru următoarele zile publicată de ANM.
silviu prigoana jpg
Motivul pentru care Silviu Prigoană nu a avut niciodată prieteni. Ce spunea milionarul în ultimul său interviu: „Dacă îl suni mâine că ai nevoie de un rinichi...”
În ultimul său interviu, Silviu Prigoană a dezvăluit motivul pentru care niciodată nu i-a placut să aibă prieteni. Milionarul spunea că singurii oameni pe care te poți baza întotdeauna sunt părinții și nici măcar soția sau frații nu îți pot fi atât de apropiați.
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Rezultatele Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 17 noiembrie
Duminică, 17 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Loteria Română a suplimentat cu 500.000 de lei fondul de câştiguri al categoriei I pentru tragerea Loto 6/49.
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Elevii din Focșani cer mutarea orelor în online! Învață în frig de două săptămăni. „Căldura nu este o materie opţională..."
Elevii din Focșani sunt nevoiți să învețe în continuare în frig. Totul din cauză că firma de termoficare a municipiului a intrat în insolvență. În această situație, cei de la Consiliul Elevilor din Vrancea cer mutarea orelor în on-line.
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
Cât costă distracția la Târgul de Crăciun din Craiova în 2024. Un pahar de vin fiert sau o porție de mâncare tradițională te vor face să scoți ceva bani din buzunar
Târgul de Crăciun din Craiova și-a deschis porțile vineri și va dura până la 05.01.2025. Cei care vor să se bucure de atmosfera feerică de sărbători trebuie să scoată ceva bani din buzunar, atât pentru mâncare, cât și pentru distracție.
GciZoYXXgAA1 LY jfif
Xi Jinping, întrevedere finală cu Biden. Ce au discutat și mesajele implicite pentru administrația Trump
Președintele Chinei, Xi Jinping, a promis sâmbătă că va colabora cu viitoarea administrație americană, în cadrul întrevederii sale finale cu președintele în exercițiu Joe Biden, în Peru.