„Micul Paris”

Publicat în Dilema Veche nr. 395 din 8-14 septembrie 2011
„Micul Paris” jpeg

În anii Războiului Crimeii (1853-1856), Ţara Românească a fost mai întîi sub ocupaţie rusească, aceasta fiind înlocuită după un an de trupele otomane şi austriece, ultimele prelungindu-şi prezenţa pînă în 1857. Nu era pentru prima oară că românii suportau această situaţie, dar, de data asta, erau implicaţi într-un mare conflict internaţional, aflîndu-se în vecinătatea regiunii în care se desfăşurau principalele operaţii militare. Ca urmare, Bucureştii au căpătat interes pentru presa din statele coaliţiei care atacase Rusia: Franţa, Anglia, Prusia şi Italia. Informaţiile despre Principate erau strînse cu aviditate de ziarişti. Eforturilor lor de a-şi îndeplini datoria de corespondenţi de război le datorăm o imagine a oraşului de atunci – mai degrabă un puzzle ca cele produse de un caleidoscop, fiindcă autorii relatărilor transmise imediat sau ai amintirilor povestite după cîtva timp aduceau prejudecăţile lor, experienţa lor, politica redacţiei care-i trimisese. Adunate la un loc în volumul recent publicat la Editura Academiei, al şaselea din seria nouă de Călători străini despre ţările române, aceste texte se completează, dar se şi contrazic. 

„Un colţ neştiut pe marele drum al naţiunilor“ era părerea unui tînăr deputat britanic, Patrick O’Brien, care şi-a format o părere foarte favorabilă despre ţară şi locuitorii ei, însă critică despre felul cum sînt guvernaţi. „Bucureştii – zice el – acoperă o suprafaţă aproape tot atît de mare ca Parisul, dar o treime din spaţiu este acoperită de grădini. Aspectul general: „În afara străzilor principale, puţine case din Bucureşti au mai mult de două etaje. Locul a fost lovit înainte de cutremure, motivul pentru care casele sînt făcute atît de mici. Cele mai multe din casele nou-construite au multe ornamente, frize din stucatură, pilaştri şi balcoane frumos vopsite sau împodobite“. I-au atras atenţia acoperişurile de şindrilă de la „micile case particulare, aşezate pe străzile mai puţin circulate, cu acoperişurile înclinate, formate din pătrăţele de lemn“. Clădirile care l-au impresionat mai puternic erau palatul domnesc din centru şi cel de la Colentina, precum şi Teatrul Naţional. Cît despre parcul Herăstrău, i s-a părut „una dintre cele mai frumoase grădini publice din Europa“, fireşte fiindcă era „amenajată în stil englez, cu alei de pietriş, şerpuind prin mijlocul frunzişului şi al straturilor strălucitoare de flori“. 

Deşi „clădit fără simetrie“, încît noaptea te poţi uşor rătăci, Bucureşti i-a luat ochii unui medic polonez care servea în armata rusă şi care a remarcat şi el teatrul, Podul Mogoşoaiei şi Lipscani, cartierele comerciale, pe cînd, în restul oraşului, „casele sînt construite destul de frumos şi întreţinute în ordine, neîngrămădite, nu prea înalte şi cu întinse curţi“. 

Clădirile semnalate de gazetarul american James Oscar Noyes sînt Hanul lui Manuc, Spitalul Brâncovenesc şi Spitalul Colţea, lîngă care mai exista vechiul turn. Oraşul se prezintă ca „o îngrămădire de sate întinse“ în care „palate şi cocioabe“ se învecinează, iar „mizerabilele străzi pavate cu piatră sau cu buşteni puşi de-a curmezişul sînt acoperite din plin, iarna, cu noroi şi vara cu praf“. Tema pe care o vom regăsi la toţi observatorii străini, aceea a contrastului între mizerie şi lux, este ilustrată de Noyes cu spectacolul trăsurilor somptuoase de import care-şi fac drum printre carele ţărăneşti pline de lemne şi fîn. „Acum ne apropiem de palatul unui boier care se dovedeşte a fi o clădire şubredă, văruită şi aproape gata să cadă în ruină, apoi traversezi un mare spaţiu deschis unde ţigani pe jumătate goi îşi întind corturile sau, proptind cîteva scînduri de un perete, trăiesc sub ele în cea mai abjectă mizerie.“ 

Concluzia tăioasă transferă aceste constatări asupra situaţiei politice: „Boierii sînt nerăbdători să deţină libertate constituţională, dar casele lor sînt pline de robi“. Diagnosticul vizitatorului american sună ameninţător, adeverit de istoria noastră de astăzi: „Intriga ia locul politicii, partidele iau locul naţiunii“. 

Cu toate că a recunoscut frumuseţea bisericilor bucureştene, „mici edificii încîntătoare“, Eugène Jouve, ziarist francez, n-a trecut nici el cu vederea contrastul pe care, ca atîţia alţii, l-a observat între o strălucire superficială şi primitivismul profund. De aceea, el este cel dintîi care a ironizat pretenţioasa comparaţie cu Parisul. Scenele pe care le-a surprins aici culminează cu această judecată lucidă: „În nici un alt oraş european cu o populaţie egală nu se întîlneşte atîta ostentaţie şi agitaţie“. Dacă ar veni acum la noi, ce altceva ar spune?

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Liberalii strâng rândurile în jurul lui Nicolae Ciucă și împotriva binomului PSD-AUR
Mobilizare exemplară la regionala PNL de la Cluj. ”Ciucă, președinte” și ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din Transilvania. În cadrul întâlnirii de la Cluj, liberalii au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru o Românie prosperă și sigură.
Tinerii care au murit în accidentul din Vrancea Foto Racoasa Biblioteca Facebook jfif
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în care se aflau a luat foc. „Ați plecat aș cum poate v-ați dorit, împreună!”
Viteza a ucis doi tineri, în județul Vrancea. Un şofer de 21 de ani a pierdut controlul maşinii, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de un alt autoturism. Impactul a fost atât de puternic, încât maşina a luat foc. Băiatul şi pasagera din dreapta, în vârstă de 17 ani, au murit.
BeFunky collage (3) jpg
Delia Matache a sărit în apărarea Andreei Bănică, după ce vedeta a fost criticată dur pentru ultima apariție: „Arată superb”
După ce Andreea Bănică a fost aspru criticată de internauți din cauza faptului că a purtat o ținută provocatoare, Delia Matache i-a luat apărarea vedetei.
image png
Cine este Loredana Salanţă, ardeleanca care a reprezentat România la Miss Universe 2024
Reprezentanta României la Miss Universe 2024, Loredana Salanţă, în vârstă de 33 de ani, vine din Bistriţa Năsăud și și-a început cariera în modelling la doar 17 ani.
milionar foto pixabay jpg
Un tânăr a devenit milionar la doar 24 de ani. Motivul pentru care a decis să se mute în Dubai: „Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânără în vârstă de 24 de ani a dat lovitura în afaceri și a devenit milionar. Ben Grant este directorul general de la Learn Sales și se ocupă cu vânzări încă de la vârsta de 16 ani.
Olaf Scholz- Foto EPA-EFE
Cum apără Olaf Scholz decizia de a telefona la Kremlin. Tensiuni interne înaintea alegerilor anticipate în Germania
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că dialogul său la telefon cu Vladimir Putin de vineri nu aduce vreun indiciu cu privire la o schimbare în gândirea preşedintelui rus, dar şi-a apărat decizia criticată de a suna la Kremlin, relatează Reuters.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
„Aproape am murit!” Mike Tyson, mesaj tulburător după meciul cu Jake Paul
La o zi după ce a fost învins pe ringul de box, Mike Tyson a a vorbit despre problemele sale de sănătate. El a mărturisit că a fost aproape de moarte în această vară. A avut 8 transfuzii de sânge și a slăbit 11 kilograme.
horoscop sanatate jpg
Horoscop luni, 18 noiembrie. O zodie are probleme de sănătate. Nativii care vor să fie răsfățați
Vești bune pentru mai multe zodii, iar un nativ are probleme de sănătate la început de săptămână. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicțiile complete pentru toate cele 12 zodii, pentru ziua de 18 noiembrie.
CTP Facebook jpg
CTP, despre efectele propagării „trumpismului” în lume: „Încălzirea globală abia mai poate fi ținută sub linia roșie de 1,5 grade”
Cristian Tudor Popescu a făcut o retrospectivă a evenimentelor petrecute în jurul lumii de când Donald Trump a obținut al doilea mandat de președinte al Statelor Unite. Gazetarul susține că în timp ce „trumpismul” se propagă, încălzirea globală abia „mai poate fi ținută sub linia roșie”.