Mateiaş - un peisaj cultural protejat (hic!)

Roxana TRIBOI, Nicolas TRIBOI
Publicat în Dilema Veche nr. 342 din 2 septembrie - 8 septembrie 2010
Mateiaş   un peisaj cultural protejat (hic!) jpeg

Odată cu trecerea timpului, peisajul se modifică, în bine sau în rău… depinde pentru cine. 

Între Cîmpulung Muscel şi Rucăr există un sit particular, renumit: Mateiaş, cu celebrul Mausoleu. Drumul naţional care urcă prin curbe periculoase ne oferă privelişti remarcabile pentru caracterul lor natural, rural, cu fîneţe abrupte, păduri întinse şi sate mici pierdute în vale (Valea Dîmboviţei); şi pentru cel industrial, cu celebrul combinat de ciment recent modernizat, curăţat, adaptat normelor europene. 

La baza Mausoleului există o platformă/parcare neamenajată unde se înmulţesc încet, dar sigur, tarabele cu produse pseudotradiţionale: construcţii din OSB şi tablă cu forme şi culori diverse… Rambleurile sînt aruncate, iar bidonville-urile se înmulţesc într-un haos general. 

Mausoleul (dedicat eroilor din Primul Război Mondial şi realizat între 1928-1935, după planurile arhitectului Berechet) ne pune la dispoziţie şi azi impresionanta sa expoziţie: documente de arhivă, panorama (pictură comemorativă în stil sovietic), osuarul (aici au murit peste 2300 de militari...) şi peisajul zonei. 

În munţii aceştia, „între pietre“, pe „muchii“, a ţinut armata română frontul cu lupte aprige. Şi astăzi se mai desluşesc şanţurile unde erau aşezate tranşeele. Relieful abrupt, elementele de stîncărie, pădurile întinse… acest peisaj pitoresc (demn de a fi pictat) a fost odată un cîmp de luptă, un loc unde se murea… Însă peisajul evoluează… fîneţele se împăduresc, munţii dispar „mîncaţi“ de carierele de calcar. 

Teritoriul este unic în ţară. La nivel geologic poate fi caracterizat drept o zonă calcaroasă remarcabilă, similară zonei Prislop din Dragoslavele şi masivului Piatra Craiului. Pe lîngă faleza de peste 80 de metri înălţime se dezvoltă o vegetaţie casmofită pe roci calcaroase. Se pot observa numeroase habitate cu Sempervirum marmoreum şi S. Heuffelii, extraordinare prin întinderea şi bogăţia lor. Nu lipsesc nici grohotişurile calcaroase, nici pajiştile montane pe substrat calcaros, nici pădurile dacice de fag (Symphyto-Fagion). Cei interesaţi pot fi iniţiaţi în speleologie, în peşteri de tip carstic deosebite (mai lungi de 20m cu săli de peste 5m înălţime), care adăpostesc numeroase familii de lilieci. Fauna sălbatică este foarte bine reprezentată de mistreţi, căprioare, vulpi, urşi, lupi. Capra neagră şi cerbul s-au retras... 

Dacă aceste vîrfuri/pietre se găseau într-o altă ţară, cu siguranţă erau protejate ca monumente istorice şi zone de conservare a biodiversităţii (Natura 2000). Mai mult, ar fi fost valorizate din punct de vedere pedagogic şi turistic cu amenajări de tip via ferata, puncte de observare a naturii, parcursuri de descoperire a faunei şi florei… 

În România, preferăm sondarea muntelui, exploatarea lui brutală. Monumentul istoric? Oficial zona este protejată… dar în realitate, pe vîrf au ajuns deja teodolitele, iar pădurea este lăsată pradă rudarilor din zonă. 

Populaţia – locală, dar şi de la nivelul întregii ţări – este total neinformată şi mulţi consideră că „dacă Dumnezeu ne-a dat piatră şi pădure… ni le-a dat ca să le exploatăm!“. Aşa este, dar prea puţini oameni se întreabă cum să le exploatăm? Cu ce impact pe termen lung? Unde şi cînd să ne oprim? 

Aşa că vă dăm un sfat, grăbiţi-vă să vă mai bucuraţi de faleza majestuoasă de la Mateiaş, de peşterile, pădurile din zonă… pentru că probabil mîine nu vor mai exista. 

P.S. Mausoleul este înscris la poziţia nr. 1010, cu codul AG-IV-m-A-14017, în „Lista monumentelor istorice“, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004. Cam degeaba…

Nicolas Triboi este peisagist;
Roxana Triboi este urbanist.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ce faci daca ajungi la spital asigurarea care i i ofera sprijinul financiar necesar in cateva momente png
Ce faci dacă ajungi la spital? Asigurarea care îți oferă sprijinul financiar necesar, în câteva momente
Când vine vorba de sănătate, nu ne place să ne gândim la ce ar putea merge rău. Dar știai că peste 100.000 de români primesc anual diagnostice care necesită sprijin financiar?
Loc de parcare in Austria Foto PrimeVest jpg
Sesizezi, plătești. Un bucureștean a reclamat o parcare ilegală și s-a trezit cu amendă pentru „alarmare nejustificată”
Un bucureștean din Sectorul 3 a povestit pe rețelele de socializare cum a fost amendat după ce a raportat o parcare ilegală prin aplicația pusă la dispoziție de Primărie. Bărbatul susține că o mașină staționa de aproape o lună pe trotuar și într-o intersecție intens circulată, blocând accesul pieton
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Caz cutremurător în Timiș. O femeie și-a ucis copilul nou-născut. L-a înecat în vasul de toaletă
Un caz cutremurător a fost înregistrat în Timiș, unde o femeie și-a ucis bebelușul chiar după ce l-a adus pe lume. Nou-născutul a murit prin înec, fiind abandonat în vasul de toaletă.
Luka Modric (EPA) jpg
Real rămâne fără legendă: jucătorul cu aproape 600 de meciuri pleacă la AC Milan
Unul dintre „veteranii” spaniolilor pleacă în fotbalul italian.
iuliana demetrescu fb jpg
John Brennan James Comey jpg
Foști șefi ai FBI și CIA, anchetați pentru interferența Rusiei în alegerile din 2016
SUA au lansat o anchetă penală împotriva fostului director CIA, John Brennan, și a fostului director FBI, James Comey, pentru posibile încălcări ale legii comise în timpul cazului interferenței Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, informează Fox News, citând surse din cadrul Depart
netflix pixabay png
Succes fulgerător pe Netflix. Serialul care a urcat direct pe locul 2 în topul vizionărilor, la o zi de la lansare
Aflată în căutarea unui nou început, o tânără mamă ajunge să lupte pentru viața ei, prinsă într-o plasă de suspiciuni, moșteniri controversate și o familie care nu e deloc ceea ce pare. Acesta este contextul care stă la baza unuia dintre cele mai urmărite thrillere psihologice ale momentului pe Netf
banner andreea marin png
„Mergem împreună prin viață”. Andreea Marin, primul mesaj emoționant după despărțirea de Adrian Brâncoveanu
Andreea Marin a ales să transmită un mesaj profund pe rețelele de socializare, la puțin timp după ce a confirmat în mod discret despărțirea de Adrian Brâncoveanu. Fără să facă vreo referire directă la separare, vedeta a publicat o fotografie alături de fiica ei, Violeta, și a scris un text emoționan
518303891 1129682722529632 7072038815370360015 n jpg
Tânăr de 19 ani, incident grav la o stână de lângă Azuga. A vrut să sperie ursul cu o petardă, însă aceasta i-a explodat în mână
Incident grav în apropiere de staţiunea Azuga. Un tânăr de 19 ani, cioban aflat cu oile, a fost grav rănit în timp ce încerca să scape de un urs care îl atacase. Bărbatul a aprins o petardă, care i-a explodat în mână. Animalul s-a îndepărtat, însă a revenit.