La plecare

Publicat în Dilema Veche nr. 411 din 29 decembrie 2011
La plecare jpeg

Scriu în ajunul ultimei şedinţe a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Se încheie cei patru ani cît a durat mandatul nostru şi nimeni nu ştie cum (şi chiar dacă) va continua această activitate a cărei necesitate fusese recunoscută încă din 1889. Atunci se puneau bazele acelei „comisiuni pentru păstrarea monumentelor naţionale“ care va fi înfiinţată oficial în 1892. Sub o formă sau alta, ea a supravieţuit pînă în 1977, cînd a fost suprimată, şi şi-a reluat funcţia din 1990, cînd era cu atît mai mare nevoie de ea după lunga întrerupere în timpul căreia am avut o dictatură care dărîma şi construia după bunul său plac. Chiar dacă, şi în ultima perioadă, s-au mai făcut încă eforturi de a apăra monumente şi situri istorice, cîte erau protejate de lege, precum şi alte vechi clădiri grav deteriorate sau în primejdie de a fi demolate pentru profitul speculei imobiliare, am ajuns să fim sat fără cîini. Devenită „consultativă“, comisia noastră nu mai are autoritatea necesară. Întrunirile ei, la sfîrşitul fiecărei luni, au din ce în ce mai mult un caracter formal, fiindcă, faţă de numărul crescînd al problemelor de rezolvat, se îneacă în birocraţie, fără a avea nici informaţia completă, nici mijloacele de a interveni. Ministerul Culturii, care şi-a adăugat cu cele mai bune intenţii la titlu „şi al Patrimoniului Naţional“, are şase funcţionari – da, şase! – ca să aibă grijă de 26.000 de monumente. Lista e insuficientă în condiţiile în care orice casă ce nu a fost înscrisă în inventarul oficial, deşi întrunea cele mai multe dintre condiţiile clasării, este expusă demolării. Extinderea muncii migăloase care a fost depusă de profesori şi studenţi ai Universităţii de Arhitectură pentru cercetarea zonelor protejate din Bucureşti s-a oprit din lipsă de fonduri. 

Această rubrică urmăreşte de cinci ani situaţia din Capitală şi, în ultima vreme, cu date noi, şi aceea din ţară, unde se observă degradarea clădirilor vechi pe care autorităţile hotărîtoare n-o împiedică, nici măcar n-o deplîng. Aici, în oraşul nostru, era cîndva un primar, Dem. Dobrescu, care în 1934 declara: „un popor nu valorează decît atîta cît valorează capitala sa“. Această valoare, manifestată prin respectul arătat patrimoniului de arhitectură, este în rapidă scădere. Zilele astea, printre veştile pe care le culegem din presă despre ce se fierbe în Parlament, a fost semnalată controversa din jurul unui proiect de lege care n-ar fi decît încă un subterfugiu pentru a ocoli protecţia acestui patrimoniu.

Autorii proiectului sînt trei deputaţi: Vasile Gherasim (PDL), Mircea Duşa (PSD) şi Puiu Haşotti (PNL). Cel puţin ultimul, ca arheolog, ar fi trebuit să vadă că, dacă ar fi adoptată legea, s-ar face harcea-parcea ce a mai rămas din peisajul urban tradiţional. Justificarea invocată este că cererile de autorizaţii de construcţie n-ar mai aştepta răspunsul autorităţilor locale, peste limita de o lună. Ce mai multă vorbă! Dacă în 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete n-a venit încă rezoluţia, se va considera că s-a dat aprobarea tacită... Oricine ştie că întîrzierile, îndreptăţite sau nu, depăşesc acum acest termen. Asta e administraţia. Cutare autorizaţie zăboveşte deoarece trebuie să fie emisă de cutare comisie care se adună doar o dată pe lună sau fiindcă şedinţa a trebuit amînată din lipsă de cvorum etc. Motivele pot fi şi altele, destule. În 2009, cînd a fost prima dată discutat acest proiect, deşi Senatul l-a respins, Camera l-a primit. Drumul era deschis spre această reformă care înlătura aproape toate piedicile de care sînt nemulţumiţi investitorii. Aşadar, noua construcţie nu s-ar mai fi poticnit din cauza piedicilor puse la „desfiinţarea“ clădirii precedente. Nu se mai ţine seama de planuri urbanistice generale ori zonale, fiecare construieşte după capul lui, acolo unde vrea el. Prin urmare, Senatul avusese dreptate să-şi arate neîncrederea în iniţiativa celor trei deputaţi, dar votul Camerei precumpăneşte, aşa că numai refuzul preşedintelui Băsescu de a promulga legea a oprit prăpădul. Anul acesta, în noiembrie, Camera a votat din nou şi, oamenii fiind aceiaşi ca data trecută, rezultatul a fost iarăşi în favoarea proiectului. Preşedintele s-a opus din nou, prin contestaţie la Curtea Constituţională, şi a obţinut verdictul de neconstituţionalitate. Să nădăjduim că este un răspuns definitiv.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Ferească Dumnezeu de aprobări tacite!  Autorizaţia trebuie să rezulte din munca pricepută şi îndelungată a unor arhitecţi şi istorici care să nu se lase înduplecaţi de presiuni şi – lucru necunoscut la noi – să consimtă a-şi lua o răspundere.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rosii jpg
Roșiile românești se vând în piețe: „Am așteptat toată primăvara să apară astea (...)"! Care este prețul cerut de producători?
Au gust de vară, ne amintesc de copilărie și de vacanța de la țară. Roșiile românești, mult așteptate de pofticioși, și-au făcut apariția în marile piețe. Prețurile pornesc de la 5 lei și urcă până la 17 lei/kg pentru soiurile cu gust intens, dulce ca mierea.
dafin jpg
De ce trebuie să pui o frunză de dafin în husa telefonului tău. Trucul devenit viral pe TikTok
Este un truc care a devenit viral pe Internet în ultimul timp, însă poate părea destul de bizar atunci când îl auzim pentru prima oară. Practic, există un motiv foarte important pentru care ar trebui să punem o frunză de dafin în carcasa telefonului nostru mobil!
Gina Pistol Smiley intalnire jurnalisti nunta 2 JPG
Mesajul lui Smiley la aniversarea a doi ani de căsătorie cu Gina Pistol
Smiley, în vârstă de 41 de ani, și Gina Pistol, în vârstă de 44 de ani, s-au căsătorit în urmă cu doi ani și au împreună o fetiță, pe Josephine.
p 7 FED WC jpg
Fed prognozează stagflație în SUA. Piața muncii riscă să se clatine din cauza tarifelor impuse de Trump
Ultimele minute publicate de Rezerva Federală a Statelor Unite conturează un tablou tot mai fragil al pieței muncii americane, pe fondul tensiunilor comerciale amplificate de deciziile imprevizibile ale președintelui Donald Trump.
Cum se menține în formă Roxana Vancea și ce meniu ne recomandă în perioada care urmează!
Cum se menține în formă Roxana Vancea și ce meniu recomandă pentru o siluetă de invidiat: „Trebuie să mâncăm puțin și des”
Deși în trecut s-a confruntat cu kilograme în plus, fosta prezentatoare TV a adoptat un stil de viață activ și o alimentație echilibrată, iar rezultatele nu au întârziat să apară.
Salina Praid este inchisa dupa ce raul Corund a strapuns albia si s a infiltrat in salina si in exploatarea de sare din subteran, existand pericol de prabusire  Foto Inquam Photos Alex Nicodim (2) jpg
Digul subteran de la Salina Praid a cedat în urma ploilor torențiale. Stocurile de sare și echipamentele sunt compromise
Salina Praid a fost grav afectată de o inundație produsă atât în zona minieră, cât și în cea turistică, în urma cedării unui dig subteran. Informația a fost confirmată joi, 29 mai, de Societatea Națională a Sării (SALROM), companie aflată în subordinea Ministerului Economiei.
foto expressen jpeg
O femeie s-a urcat în avion convinsă că știe unde merge. La aterizare a avut un șoc. „Nu-mi venea să cred”
O suedeză de 79 de ani a ajuns din greșeală în Bologna, Italia, în loc de Berlin, Germania, după ce a urcat în avionul greșit pe aeroportul din Copenhaga. Femeia spune că a prezentat biletul și pașaportul, dar nimeni nu a sesizat eroarea.
Loto. Sursa foto: Impact.ro
Noi trageri Loto, joi, 29 mai. La Joker sunt în joc aproape 4 milioane de euro
Joi, 29 mai 2025, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. Reportul la 6/49 a ajuns la 575.000 de euro.
Nicușor Dan Constantin Toma foto fb
Primarul Buzăului cere schimbarea conducerii PSD: „Partidul e setat pe autodistrugere. Marcel Ciolacu nu mai are niciun viitor politic”
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a lansat un atac la adresa conducerii PSD, afirmând că actuala echipă de la vârful formațiunii ar trebui să facă un pas în spate la următorul congres.