În apărarea peisajului

Publicat în Dilema Veche nr. 339 din 12 - 18 august 2010
În apărarea peisajului jpeg

Lupta pentru legalitate, pentru istorie ┼či pentru identitatea na┼úional─â pe care o ducem se poart─â ┼či ├«n alte ┼ú─âri, mai ├«nzestrate cu monumente ale trecutului ┼či cu incomparabile frumuse┼úi naturale, a c─âror protec┼úie era p├«n─â deun─âzi asigurat─â. Da, chiar ├«n Italia, care are un minister ├«ns─ârcinat s─â supravegheze ┼či s─â apere patrimoniul, exemplu pe care ├«l imit─â titulatura actual─â a Ministerului Culturii de la Bucure┼čti. Am avut prilejul, la sf├«r┼čitul anului 2007, s─â-i informez pe cititorii Dilemei vechi despre garan┼úiile pe care le con┼úine ├«n aceast─â privin┼ú─â un Cod al Bunurilor Culturale adoptat de Guvernul Berlusconi din 2004. Tema a revenit ├«n discu┼úie de cur├«nd, cu ocazia unui amendament votat de Comisia Bugetului din Senatul italian. 

Se prevede dec─âderea statutului unui document indispensabil pentru lucr─ârile de construc┼úie, de la ÔÇ×declara┼úie de ├«ncepere a activit─â┼úiiÔÇť la ÔÇ×semnalare certificat─â a ├«nceputului activit─â┼úiiÔÇť, diferen┼úa de formulare acoperind de fapt o autocertificare din partea investitorului sau a unui tehnician ales de acesta, prin care se evit─â orice control (ÔÇ×activitatea care face obiectul semnal─ârii poate fi ├«nceput─â de la data prezent─ârii semnal─âriiÔÇť). Cu alte cuvinte, o invita┼úie la construire, chiar ├«n zone protejate, f─âr─â nici o autoriza┼úie. Administra┼úia public─â nu va mai avea deci posibilitatea de a ├«ncerca o blocare a lucr─ârilor dec├«t ├«n limita a 30 de zile sau ├«n cazul unor ÔÇ×daune grave ┼či ireparabile pentru patrimoniul artistic, pentru mediul ambiental ori pentru s─ân─âtatea public─âÔÇť. Se ├«ncalc─â astfel principiul, confirmat de legea din 1990 ┼či p├«n─â ├«n prezent, care ├«mpiedica interpretarea t─âcerii autorit─â┼úilor ca o consim┼úire la ÔÇ×declara┼úia de ├«ncepere a activit─â┼úiiÔÇť. Repetate hot─âr├«ri ale tribunalelor ├«n 1996 ┼či 1997 au confirmat acel principiu potrivit c─âruia, ├«n materie ambiental─â ┼či peisagistic─â, lipsa de reac┼úie a administra┼úiei nu se consider─â ca aprobare. Constitu┼úia italian─â, la art. 9, cuprinde o declara┼úie care reglementeaz─â limpede situa┼úia: ÔÇ×Republica tuteleaz─â peisajul ┼či patrimoniul istoric ┼či artistic al na┼úiuniiÔÇť. Un punct de vedere c─âruia legiuitorii no┼čtri ar trebui s─â-i acorde aten┼úia cuvenit─â, fiindc─â peisajul este un bun comun al tuturor. 

Dezbaterea din pres─â care are loc acum ├«n Italia, unde votul de ├«ncredere solicitat de Guvern ar ├«nlocui printr-un decret-lege discu┼úia ├«n ambele Camere despre modificarea ├«n favoarea investitorilor imobiliari, poate fi o lec┼úie ┼či pentru noi. Acolo, pe baza unor simple autocertificate, mii de elice eoliene vor face de nerecunoscut peisaje admirabile ┼či, adeseori, celebre, sau vor fi acoperite de beton zeci de hectare. Dar, spre deosebire de Italia, unde pericolul, ce a ap─ârut doar ├«n ultimul timp, se g─âse┼čte ├«n legisla┼úie, ├«n ┼úara noastr─â el provine din aplicarea prevederilor. Ridicarea unei construc┼úii noi ├«ncepe cu un certificat de la Prim─ârie, care e numai un acord de principiu, dup─â care s├«nt necesare, pentru autoriza┼úie, o serie de alte aprob─âri, ├«ntre care, dac─â e vorba de o zon─â protejat─â, acordul de la Ministerul Culturii. ├Än cazul c─â proprietarului i s-a refuzat consim┼ú─âm├«ntul, el are dreptul s─â conteste, ┼či decizia revine Comisiei Monumentelor, care examineaz─â cu toat─â r─âspunderea consecin┼úele posibile ale viitoarei construc┼úii. Dar este oare destul? ├Änc─â un r├«nd sau dou─â de controale se impun, c├«t─â vreme subterfugii diverse ocolesc limitele legale. 

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.