În ajun de alegeri

Publicat în Dilema Veche nr. 429 din 3 - 9 mai 2012
De ţinut în seamă jpeg

Se apropie alegerile: dacă nu cele pe care o ţară întreagă le aşteaptă, cel puţin cele locale, ceea ce înseamnă că soarta Capitalei este din nou în cumpănă. Dintre lozincile cu care sîntem îmbiaţi, una mi-a atras atenţia. „Noul Bucureşti“ este deviza cu care vor milita candidaţii PDL. E adevărat, e clar că iniţiativa privată nu poate fi ţinută în frîu. Citeam ieri într-o revistă austriacă despre sondajul care a găsit că, spre deosebire de elveţieni sau de finlandezi, a căror situaţie privilegiată o ştie oricine, cei mai nefericiţi europeni sînt românii. Aici, la noi, numai 10% dintre cei întrebaţi declară că sînt fericiţi. Hai să zicem că proporţia ar fi aceeaşi chiar la bucureşteni. Întrebarea este atunci dacă 90% reprezintă răspunsurile celor care sînt nefericiţi fiindcă n-au încă un Bucureşti nou, sau dacă, dimpotrivă, ei, marea majoritate, nu găsesc nici un motiv de fericire în năpustirea celor 10% spre noile cîştiguri pe care li le aduce transformarea oraşului. Vor dumnealor un Bucureşti nou? Foarte bine, să-l construiască la Pipera sau în Voluntari, că nu se supără nimeni. Ba mi se pare că, pentru locuinţele lor, au şi luat în stăpînire aceste zone. Dar pentru viitorul spaţiu de afaceri şi pentru a închiria altora apartamente se dă lupta în centru, pe care ofensiva îl va face de nerecunoscut.

În această privinţă au apărut date noi, prin acel „Audit al dezvoltării urbane în Bucureşti 1990-2011“, al cărui conţinut l-am aflat din HotNews, deşi un document plătit din bani publici ar fi trebuit difuzat pe o cale oficială. Rezultatele acestei foarte serioase anchete n-au fost probabil pe placul autorităţii care o comandase, aşa că le cunoaştem prin „leakings“ (adică, pe româneşte, scurgeri). Ele justifică îngrijorarea cu care am urmărit şi pînă acum intensificarea agresiunilor la care e supus Centrul Vechi. De aici reiese că Planul Urbanistic General a fost modificat în şase ani (2005-2011) de vreo trei mii de ori! Mai precis, Consiliul General al Municipiului a adoptat 511 PUZ, modificări zonale a căror distribuire este şi ea semnificativă: 281 numai pentru sectorul 1, pe cînd în sectorul 6 – doar 12. În acelaşi timp, 2383 de planuri urbanistice de detaliu au fost adoptate de către Consiliile Locale, iar jumătate dintre ele, 1107, pentru sectorul 2. Ca să se înţeleagă ce se caută prin asemenea derogări, tot mai numeroase, de la reglementările anterioare, în cele mai multe cazuri a fost vorba de creşterea indicatorilor urbanistici, aşadar amplificarea gabaritului clădirii, fie prin supraetajare, fie prin mărirea procentului de ocupare a terenului. Aşa se face că, pe străzi unde înălţimea construcţiilor era relativ egală, izbucnesc excepţii care, mai tîrziu, vor putea fi invocate spre a îndreptăţi alte blocuri înalte. De asemenea, acolo unde parcela lăsa loc pentru o curte, şi aşa îngustă, nu mai rămîne nici un petic de pămînt neclădit. A crescut populaţia? Desigur, dar de ce să se înfigă tot în centru?

Altă direcţie în care se întind derogările este schimbarea funcţiei terenului. Uneori se invadează chiar spaţiul public. De pildă, am auzit un zvon (deocamdată, numai atît) despre o răspîntie sub care se va scobi o parcare subterană, într-adevăr necesară, însă, deasupra ei, se va planta o fîntînă a cărei apă va ţîşni în jurul unei statui (trebuie să trăiască şi sculptorii!). Nouă, ca trecători prin faţa unor asemenea abateri de la bunul-simţ, nu ni se spune dacă au, chiar toate, autorizaţie de „for competent“ sau s-a ţinut seama doar de interese personale, de bunul plac al proprietarului terenului. Căruia i s-a năzărit să aleagă o tencuială portocalie pentru casa lui, ori să se ascundă în dosul unui gard opac şi înalt. De reclamele care se întind peste o faţadă întreagă, ce să mai vorbim?

Impresia generală este de incoerenţă, de vulgaritate, de aviditate comercială. În aceste condiţii, singurul om pe care aş vrea să-l văd că îndreaptă această situaţie este Nicuşor Dan. Modestia cu care se prezintă, atît de altfel decît concurenţii lui, dar şi tenacitatea cu care a dus mereu la capăt iniţiativele, pe care le ia pentru protecţia unei părţi de neînlocuit din oraşul nostru, îmi dau încredere. 

Andrei Pippidi
este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

daniel birligea fscb facebook jpg
Război pe toate planurile în Superligă: Gigi Becali îl acuză pe Dan Șucu că a vrut să-i fure secretara
FCSB a învins-o aseară pe FC Botoșani cu 2-1 și urcă, cel puțin provizoriu, pe prima poziție în Superligă, o premieră în acest sezon de campionat.
volan masina sofer1 jpg
Mașina neobișnuită pe care Dacia a produs-o numai patru ani. Nu s-a mai produs din cauza Elenei Ceaușescu: „Nu i-a plăcut coanei”
Astăzi, mașinile Dacia sunt faimoase în întreaga lume, iar șoferii de pretutindeni sunt mulțumiți de performanța lor. Dar, cu decenii în urmă, la uzinele companiei era produsă o mașină neobișnuită, pe care Nicolae Ceaușescu dorea să o transforme în vedeta șoselelor.
porci jpg
De Crăciun, porcul de țară pierde teren. Prea scump pentru cumpărători, prea ieftin pentru vânzători: „Își ia două kile de carne și a venit Crăciunul”
Pe ulițele satelor românești, Crăciunul vine cu o dilemă pentru micii crescători de porci. Porcii crescuți în gospodării, apreciați pentru calitatea cărnii, ajung să fie greu de vândut.
Cristian Tudor Popescu FB jpg
CTP, atac la adresa Elenei Lasconi după ce aceasta i-a scris lui Trump: „Aș prefera să nu mai fiu silit s-o votez vreodată”
Cristian Tudor Popescu, gazetar cunoscut pentru stilul său tranșant, a criticat dur gestul Elenei Lasconi, lidera USR și candidata partidului la prezidențiale, după ce aceasta i-a trimis o scrisoare președintelui ales al SUA, Donald Trump.
Benjamin Netanyahu FOTO Profimedia jpg
Netanyahu anunţă că Israelul preia zona-tampon a Platoului Golan: „Nu vom permite niciunei forțe ostile să se stabilească la granița noastră”
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a anunțat că armata sa a preluat temporar controlul asupra unei zone tampon demilitarizate din Înălțimile Golan, afirmând că acordul de dezangajare din 1974 cu Siria s-a „prăbușit” odată cu preluarea țării de către rebeli.
gout jpg
Un nou fenomen în sprintul mondial. Un puști de 16 ani este mai rapid ca Usain Bolt
La 16 ani, Gout Gout, un australian cu origini sudaneze, aleargă mai bine decât o făcea jamaicanul Bolt.
Protest Calin Georgescu Foto Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Mașinăria rusă din spatele ascensiunii lui Călin Georgescu. Operațiunea, denumită „Portal Kombat”, s-a extins în 19 țări UE
Numeroase site-uri coordonate din Rusia și canale Telegram au susținut candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Acestea au ca rol să disemineze mesaje anti-UE și îl descriu pe Georgescu ca fiind un suveranist.
Horatiu Potra este escortat de politisti la IPJ Prahova  Foto Inquam Photos  George Calin (1) jpg
Horațiu Potra, mercenarul care asigura paza lui Georgescu, a fost reținut. Ce spun avocații lui
Horațiu Potra, cunoscut drept fost mercenar în Africa și lider al unei grupări controversate, a fost reținut duminică seară, pentru 24 de ore, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Fost candidat la Primăria Mediaș și consilier local
Tolea Ciumac
Tolea Ciumac recunoaște că a bătut o femeie la Oradea: s-a lipit și ea de-o palmă
Luptătorul basarabean Tolea Ciumac a fost reținut de procurori pentru 24 de ore, după ce a fost implicat într-o altercație în Oradea.