Identitatea primului liceu din Ploieşti

Lucian VASILE
Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Identitatea primului liceu din Ploieşti jpeg

În curtea bisericii Sfîntul Gheorghe Vechi din Ploieşti există cîteva bucăţi de piatră ce astăzi pot trece neobservate. Părţi din coloane sau din frize bogat decorate, precum şi cîteva ornamente de mari dimensiuni sînt aşezate de-a lungul aleii care leagă bulevardul de strada Mărăşeşti, mergînd paralel cu zidul lăcaşului de cult. De unde provin şi care este semnificaţia acestora?

Pe 11 iunie 1895, se punea piatra de temelie a noului palat al Liceului de băieţi „Sfinţii Petru şi Pavel“. Vechiul imobil devenise neîncăpător pentru numărul ridicat de elevi, aşa că autorităţile, cu sprijinul ploieşteanului Take Ionescu, ministru al Cultelor, au început construirea unui nou local, pe bulevard, lîngă Biserica Sfîntul Gheorghe Vechi. 

Peste trei ani, în 1898, clădirea a fost finalizată şi activitatea Liceului de băieţi s-a mutat în interiorul său. Faţada era cu adevărat grandioasă, arhitectul Dem. Dobrescu preluînd modelul vechiului sediu, cu cinci volume, dar transpunîndu-l la un nivel mult mai complex. Intrarea principală era străjuită de doi lei de piatră, amplasaţi pe două postamente, iar între cele trei uşi de stejar masiv stăteau statuile celor doi apostoli. Clădirea avea trei laturi: una principală, cea mai bogat decorată, şi două aproape identice (una spre sud şi cealaltă spre nord), rezervate sălilor de clasă. În partea dinspre bulevard se găseau cancelaria profesorilor, muzeul de ştiinţe, biblioteca, precum şi sala de recepţii. Printre coloanele de marmură din holul principal se ajungea în amfiteatrul liceului, în interiorul căruia au conferenţiat personalităţi precum D. Munteanu-Râmnic, Nicolae Iorga sau Mircea Eliade.

Bombardamentele aliate asupra Ploieştilor aveau să fie fatale pentru Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel“. Pe 5 mai, pe 6 iulie şi pe 31 iulie, faţada şi latura de sud au fost distruse aproape în totalitate. Din bulevard, palatul părea o grămadă de moloz din mijlocul căreia ieşeau statuile sfinţilor. Profesorii şi foştii elevi au înfiinţat o asociaţie care urma să strîngă banii necesari reconstrucţiei clădirii – simbol al învăţămîntului local. La 29 iunie 1946 începeau lucrările, dar tot efortul a fost lovit de schimbările politice cauzate de comunizarea ţării, precum şi de reforma monetară din 1947. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, în ianuarie 1947, un incendiu, izbucnit din senin, a distrus ceea ce se reconstruise din aripa centrală şi amfiteatrul din spatele său.

Din 1948, evenimentele s-au succedat într-un ritm rapid. Denumirea instituţiei a fost retrasă (fiind una religioasă), statuile sfinţilor au fost demontate, decapitate şi aruncate în grădina bisericii, împreună cu decoraţiunile şi bucăţile de frize şi coloane. Clădirea a fost în cele din urmă refăcută, dar cu o faţadă într-un stil care aminteşte de arhitectura socialistă. Liceul s-a mutat într-un alt sediu, împreună cu mai multe instituţii de învăţămînt. Clasele s-au mixtat, corpul profesoral a suferit modificări, vechile nume ale liceelor au fost eliminate. În urma acestui proces foarte complicat au rezultat două licee, cu noi denumiri: „Mihai Viteazul“ şi „Ion Luca Caragiale“. Cel din urmă păstrează o parte din patrimoniul vechiului liceu de băieţi şi este oficial considerat a fi continuatorul său. Primul, în schimb, îşi desfăşoară activitatea pe locul Liceului „Sfinţii Petru şi Pavel“, folosind inclusiv aripa veche. Emoţiile, sensibilităţile şi orgoliile sînt împărţite în privinţa stabilirii urmaşului celui mai vechi liceu din Ploieşti.

Nu există un răspuns care să mulţumească pe toată lumea, în ciuda unei decizii oficiale existente. O direcţie interesantă vine de la Alexandru Comănescu, un fost elev al Liceului „Petru şi Pavel“. Întrebat cine este continuatorul Liceului de băieţi, răspunsul său a fost simplu: nici unul. „Liceul a fost asasinat, atunci cînd i s-a retras denumirea pe care noi o ştiam“, conchidea domnul Comănescu. 

Lucian Vasile e iniţiator al Proiectului „RepublicaPloiesti.net“.

Foto: L. Vasile

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Fane Croația la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022 FOTO Profimedia (2) jpg
Spectacol al frumuseții în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial. Croatele au furat toate privirile FOTO
Croatele au făcut un adevărat spectacol în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial, la fiecare meci pe care naționala lor l-a disputat în faza grupelor, la turneul din acest an.
11 septembrie
Cum a rescris George W Bush istoria atacurilor din 11 septembrie și avertismentele pe care le-a ignorat. Detalii dintr-o notă secretă
Pe 29 aprilie 2004, președintele George W. Bush a găzduit una dintre cele mai neobișnuite întrevederi care au avut loc vreodată în Biroul Oval.
Germania Japonia la Cupa Mondială de Fotbal 2022 din Qatar FOTO EPA EFE (3) jpg
Primul meci de la CM din Qatar care nu se vede pe TVR 1 sau TVR 2. Ce canal difuzează Germania - Costa Rica
Partida dintre Germania și Costa Rica, din faza grupelor a Campionatului Mondial de fotbal din Qatar nu se va vedea pe primele două posturi ale Televiziunii Române.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.