Hotel Concordia

Publicat în Dilema Veche nr. 469 din 7 - 13 februarie 2013
Hotel Concordia jpeg

O dată mai mult trebuie să iau apărarea unui monument din acest oraş, dar importanţa lui în istoria naţională o întrece pe a tuturor celor a căror viaţă am căutat pînă acum să o prelungesc. De o săptămînă, un apel a fost adresat municipalităţii şi opiniei publice pentru a salva clădirea din strada Smîrdan nr. 39, unde a fost odinioară Hotelul Concordia. Starea sa de degradare şi indiciile că ruina a fost neglijată cu intenţia de a pregăti şi de data asta demolarea, revoltă pe oamenii de ispravă care s-au grăbit să adauge iscăliturile lor pe acest apel.

În 1859, strada se numea Uliţa Nemţească, după cum, ceva mai departe, ieşind tot din Podul Mogoşoaiei spre stînga, de-a lungul Dîmboviţei, era Uliţa Franceză (mai tîrziu strada Carol). Hotelul era pe atunci încă nou, înfiinţat în iulie 1857. Bucureştii trăiau ani de fierbere, începînd cu alegerile pentru Divanul ad-hoc, care urma să se pronunţe în privinţa viitoarei organizări a Ţării Româneşti ca şi în celălalt principat, al Moldovei. În ajunul deschiderii acestei adunări, „partida naţională“, a unioniştilor, a ţinut mai multe consfătuiri în vederea tacticii de adoptat. Făceau parte din acest grup toţi paşoptiştii radicali, dintre care unii abia se întorseseră în ţară după un exil de nouă ani, în frunte cu C.A. Rosetti, Nicolae Golescu şi I.C. Brătianu. Printre ei se găsea şi C.D. Aricescu, militant activ „pentru triumful cauzei sacre“, de la care s-au păstrat memorii. El îşi aminteşte că „din ziua de 30 septembre ş1857ţ, şedinţele adunării preparatorii s-au ţinut regulat în salonul nr. 48 din ospelul Concordia (strada Smîrdan), etajul de sus, închiriat întradins pentru acest sfîrşit.“ Precizarea arată că, după ce ieşiseră învingători din lupta pentru Unire, aceşti oameni politici doreau să imprime adresa întîlnirilor lor în memoria istorică a statului pe care-l creaseră. Victoria lor a mai întîrziat doi ani, pînă la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, vreme în care hotelul a rămas cartierul lor general. În ianuarie 1859, după ziua de 5, cînd Adunarea electivă de la Iaşi alesese ca domn al Moldovei, din 39 de candidaţi, pe Cuza – ultimul înscris – la Bucureşti, partizanii Unirii – care se ştiau de altfel ameninţaţi cu arestarea în caz de eşec – au strîns toate forţele populare de care puteau dispune şi au obţinut de la comandantul gărzii, care înconjura dealul Mitropoliei, făgăduiala că nu va ordona să se tragă dacă „poporul“ se va răscula. Toate pregătirile erau astfel făcute pentru a împiedica alegerea altui candidat decît Cuza. Acordul asupra acestuia, care ştergea deosebirea dintre moldoveni şi munteni prin proclamarea aceluiaşi domnitor, a fost stabilit în ajunul şedinţei oficiale de la 24 ianuarie. Cei care, prin hotărîrea lor, au statornicit viitorul românilor, s-au adunat atunci în aceeaşi clădire pe care nu trebuie să o lăsăm în dărăpănarea ei.

Este o datorie elementară, faţă de înaintaşi cu mult mai vrednici decît noi, dar şi faţă de generaţiile pentru care prezentul nostru va fi devenit trecut. Repeziciunea cu care se transformă Bucureştii va mai lăsa, poate, doar ici şi colo repere care să semnaleze cîte un moment istoric, motive de mîndrie naţională. Ferită din calea trecătorilor, abia vizibilă din stradă, clădirea din Smîrdan 39 a fost uitată. Împrejurimile ei, acum 30-40 de ani, erau triste şi vulgare. Vulgare sînt şi azi, dar mai puţin triste. Atîta se înghesuie construcţii noi, de profit imediat, în fiecare ungher, că centrul Bucureştilor stă să plesnească, aşa cum broasca s-a umflat să ajungă cît boul.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti.

Foto L. Muntean

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Șoferii de mașini electrice plătesc sume astronomice pentru înlocuirea anvelopelor. „Nu mi-a venit să cred când mi s-a spus că trebuie să le înlocuiesc“
Cumpărătorii de mașini electrice ar trebui să fie conștienți de costurile „astronomice” necesare pentru înlocuirea regulată a anvelopelor cu durată scurtă de viață, au avertizat proprietarii.
image
Ce pensionari nu vor avea pensii majorate din septembrie. Casa de Pensii: sunt un milion de persoane
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări privind recalcularea pensiilor, precizând că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.
image

HIstoria.ro

image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.