Fantoma unui cinema

Publicat în Dilema Veche nr. 505 din 17-23 octombrie 2013
Fantoma unui cinema png

Mai ┼úine┼úi minte? V─â povesteam odat─â c─â, atunci c├«nd o doamn─â, v─âz├«nd cum se demola o superb─â cas─â veche, a ├«nceput s─â fotografieze, ┼čeful echipei de lucr─âtori s-a repezit s─â o opreasc─â: ÔÇ×Te ┼čtiu eu... E┼čti din mafia lui Pippidi!ÔÇť Inutil s─â adaug, casa a fost f─âcut─â ┼ú─ând─âri ┼či, la col┼úul Bulevardului Lasc─âr Catargiu cu strada Visarion, a r─âmas o ruin─â, care nu mai poate folosi, deci, proprietarului care o condamnase. Ei bine, aceea┼či doamn─â mi-a trimis zilele trecute urm─âtoarea scrisoare, pentru a-mi atrage aten┼úia asupra situa┼úiei ├«n care se afl─â, pe Calea Grivi┼úei, nr. 137:

ÔÇ×Pe vremuri, elegantul cinema Marconi, excelent exemplu de perfect─â ├«nsu┼čire ┼či expresie bucure┼čtean─â art d├ęco (unde, ├«n pauzele filmelor, interpretau sketch-uri tineri actori, mai t├«rziu faimo┼či, ├«n perioada interbelic─â), opera arhitectului Constantin Canan─âu, este scos la v├«nzare. Amplasat ├«n zona de mare risc de demolare Grivi┼úa (la 100 m de fosta Hal─â Matache), nu are nici o pl─âcu┼ú─â de monument istoric.ÔÇť

Corespondenta mea ├«┼či arat─â ├«ngrijorarea: ÔÇ×V─â scriu pentru c─â o astfel de v├«nzare prezint─â un mare risc, cl─âdirea nefiind protejat─â de un statut special ┼či fiindc─â ├«ntreaga zon─â, contaminat─â de paragin─â ┼či demoralizare, ar putea c├«┼čtiga ├«n dinamism prin recuperarea ┼či vitalizarea m─âcar a unora dintre cl─âdiri.ÔÇť ┼×i ├«ncheie cu o speran┼ú─â care nu mi se pare c─â ar fi justificat─â de realitate: ÔÇ×Poate dl primar s─â se spele de p─âcate investind ceva ├«n istoria Bucure┼čtilor?ÔÇť  

Am mai scris despre fostul cinematograf la care cred c─â am fost o dat─â sau de dou─â ori, pe vremea c├«nd se numea Dacia. De ce nu mai era bun Marconi? Marele fizician italian se l─âsase numit de Mussolini pre┼čedinte al Academiei, ┼či asocierea lui cu regimul fascist nu era ├«nc─â uitat─â. Scriam, acum trei ani: ÔÇ×F─âr─â geamuri ┼či tocuri, ferestrele se casc─â larg. Din acoperi┼č lipsesc buc─â┼úi mari, deschiz├«nd dinadins, ca ni┼čte p├«lnii, spa┼úii prin care n─âv─âlesc ploile ca s─â distrug─â ce o mai fi r─âmas ├«n─âuntru. E nevoie de imagina┼úie ca s─â ne ├«nchipuim luxul interbelic al acestei s─âli. Afar─â, fa┼úadele, cele dou─â de pe col┼ú, s├«nt ornate cu basoreliefuri pe jum─âtate roase. Se mai pot distinge scene de dans sau de sport... Arhitectul a fost Constantin Canan─âu, data construc┼úiei fiind 1926.ÔÇť

Despre arhitect nu ┼čtiu mai mult, dar, dup─â nume, trebuie s─â fi fost dintr-o familie boiereasc─â din Moldova (Dolhasca, Boto┼čani), de origine greceasc─â. Cine au fost proprietarii cinematografului? Probabil italieni. Cine-l pune ├«n v├«nzare? Dar, surpriz─â, chiar dac─â n-are pl─âcu┼úa reglementar─â, cl─âdirea figureaz─â pe lista oficial─â a monumentelor istorice. Prin urmare, nu poate fi d─âr├«mat─â dec├«t dac─â ar fi declasat─â.

├Änainte ca o decizie s─â fie luat─â ├«n aceast─â privin┼ú─â, ├«ntr-un sens sau altul, de c─âtre Comisia Na┼úional─â a Monumentelor, c─âreia ├«i revine r─âspunderea, a┼č vrea s─â semnalez proiectul de reabilitare care a fost propus ├«n 2004. El este semnat Mircea Tomescu ┼či a fost coordonat de domnul prof. dr. Aurelian Tri┼čcu, fost pre┼čedinte al Comisiei. Cine vrea s─â-l vad─â ├«l va g─âsi ├«n catalogul Projects for Future Architecture, scos ├«n 2004 de Funda┼úia ÔÇ×IleanaÔÇť. Acolo, dialogul ├«ntre sticl─â ┼či beton se desf─â┼čoar─â pe suprafe┼úe simple, dar ritmice ┼či colorate. Evident, nu e o restaurare, ci o remodelare pe baza unei concep┼úii moderne, cl─âdirea din 1926 fiind integrat─â ├«ntr-un complex mai cuprinz─âtor: trei etaje care se ├«ntind mai ad├«nc ├«n spate, de-a lungul str─âzii Atelierului ┼či spre Hala Matache. E de v─âzut dac─â se va g─âsi un cump─âr─âtor ┼či dac─â inten┼úia acestuia nu va fi s─â demoleze, ci s─â transforme, salv├«nd astfel destina┼úia ini┼úial─â ┼či m─âcar o parte din vechea cl─âdire, integrat─â ├«ntr-un nou context.

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucure┼čti.

Foto: L. Muntean

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost m├ózg─âlit─â cu mesaje de ur─â ┼či amenin┼úare VIDEO
O gr─âdini┼ú─â din Hunedoara a fost vandalizat─â. Autorii distrugerilor au l─âsat mesaje de amenin┼úare ┼či de ur─â pe fa┼úada cl─âdirii.
image
Un general rus obez ┼či retras din activitate, trimis s─â lupte ├«n r─âzboiul din Ucraina: ÔÇ×Nimeni nu-i poate refuza supunereaÔÇŁ
Un general rus pensionat ┼či obez, a fost trimis de Vladimir Putin s─â lupte ├«n prima linie ├«n r─âzboiul din Ucraina care se desf─â┼čoar─â mai ales ├«n partea de est a ┼ú─ârii. Decizia vine ├«n contextul ├«n care armata rus─â pierde tot mai mul┼úi militari de rang ├«nalt pe c├ómpul de lupt─â.
image
ÔÇ×QÔÇŁ, internautul de la care a pornit mi┼čcarea QAnon, a revenit pe forumurile web dup─â 2 ani de pauz─â:┬áÔÇ×S─â juc─âm ├«nc─â o dat─â?ÔÇŁ
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de ÔÇ×QÔÇŁ al forumurilor 4chan ┼či 8kun, personaj ale c─ârui anun┼úuri criptice au dat na┼čtere teoriei conspira┼úiei fasciste pro-Trump cunoscut─â drept QAnon, ┼či-a reluat post─ârile dup─â o pauz─â de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.