Două altare şi un bloc

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Două altare şi un bloc jpeg

Între străzile Visarion şi Căderea Bastiliei se întinde un spaţiu în care, în ultima sută de ani, au existat două biserici, ba, mai bine zis, de vreo cinci decenii, o biserică şi jumătate. În 1910, fiindcă parohia îşi schimbase caracterul, din cauza vecinătăţii noului Bulevard al Colţei (Lascăr Catargiu), şi apăruseră case elegante, de oameni înstăriţi (generali, înalţi funcţionari, avocaţi sau profesori universitari), s-a simţit nevoia unei biserici mai arătoase, mai încăpătoare, pe gustul vremii. Arhitectul a lucrat cu obişnuita lui pricepere, în care intrau cultură şi talent, fiindcă era Ernest Doneaud. Pisania din 1913 îi arată doamnei Elena Eraclide, născută Stîrcea (ştiţi, boieri bucovineni), recunoştinţa cu care i-a fost şi zugrăvit chipul în tabloul ctitoricesc alături de Carol I şi de regina Elisabeta. Preotul era, din 1920, poate chiar de la început, părintele Ioan C. Petrescu, un învăţat în materie de muzică bizantină, care a trăit cîţiva ani la Paris, la capela română de acolo. Urmaşul său, vreme de jumătate de secol, a fost blajinul părinte Mihai Dimoftache, duhovnicul copilăriei mele. Primul se odihneşte acum  lîngă zidul din dreapta al bisericii, celălalt îşi are mormîntul cimentat într-o  construcţie nouă unde se aprind lumînări pentru sufletele morţilor şi viilor. Cine trece mai departe pe poteca îngustă, prin zăpadă, şi deschide o poartă se găseşte într-o curte mărginită pe latura dreaptă de clădirea pe care scrie „Şcoala de Băieţi nr. 18“. Nu mai e de mult şcoală, ci un comisariat militar. În stînga, un şir de locuinţe modeste şi curate care au crescut din casa parohială de altădată. În faţă era vechea biserică, pe care n-o mai recunosc. Dacă a fost înainte de ea o biserică de lemn „a popii Mihăilă“, nu ştiu, dar în 1797, an în care bîntuia ciuma în Ţara Românească, s-a ridicat aici un lăcaş de închinare pentru sfinţii greci veneraţi ca apărători de această boală năprasnică.

Inscripţia menţionează hramul şi ctitorii: „Această sfîntă şi dumnezăiască biserică ce prăznueşte hramul Sfăntului Visarion arhiepiscop Larisi şi sfăntu mucenic Haralamb şi sfăntu mucenic Mina este zidită din temelie, după cum să vede, pănă în sfărşit prin osărdiia şi cheltuiala părintelui chir popa Petre referindarie, protopop Bucureştilor, şi a dumnealui Anton Berhicean logofăt za taină, ajutăndu la cheltuială şi alţi pravoslavnici creştini spre vecinica lor pomenire, în zilele preaînălţatului domn Io Alexandru Ioan Ipsilant Vvd, întru a doo venire, păstorind cîrma pravoslavii preasfinţit mitropolit al Ongrovlahii chir chir Dosithei i leatu de la zidire 7305, iar de la naştere 1797 sept. 21“. Logofătul de taină era un secretar al domnitorului fanariot însărcinat cu redactarea sau arhivarea de documente secrete, prin urmare se bucura de încredere deplină din partea lui Ipsilanti. Anton Berhiceanu a fost un cărturar cunoscut, iar numele soţiei lui, Safta, care a murit chiar în acel an, probabil de ciumă, este săpat în piatră deasupra uşii de intrare în biserică. Cît despre enoriaşii din mahala, nivelul lor social se poate ghici după donatorul unui potir de argint pentru împărtăşanie, „Ioniţă rachierul“. 

Vechea biserică nu mai era folosită şi se dărăpănase aşa de tare, încît se cerea în 1964 dărîmarea ei. Copiii de la şcoală se zbenguiau pe acolo şi profesorii se temeau de un accident. Oricum, ţin minte că interiorul era plin de gunoaie care acopereau pietrele funerare, iar din pictură mai rămăsese numai o Coborîre de pe Cruce. Fiind însă monument istoric, biserica n-a fost demolată în întregime, ci decupată:  s-au păstrat naosul şi altarul. Acum, văd că a fost refăcută şi are chiar pictură nouă în pridvor. Totuşi, pe lista oficială a monumentelor istorice, figurează încă „Visarion vechi“.

Pe restul terenului se construieşte un Centru Social care a ajuns la etajul trei şi, judecînd după armăturile care ies afară din beton, va mai avea cel puţin încă un etaj. 

Îmi vine să spun, ca un personaj al lui Tolstoi: „notre chère armée orthodoxe est terrible pour le pillage“. Adică dinamismul unor preoţi moderni nu mai are limite. Pe uşa bisericii noi era un afiş care-i chema pe credincioşi să-şi depună „bănuţul“ ca ofrandă pentru viitoarea Catedrală.      

Andrei Pippidi este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. 

Foto: R. Avram

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.